İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Öteki Azınlık

Melike Al / melike.al93@gmail.com

Türkiye de çok uzun zamandan beridir Kürt, Türk tartışması yaşanıyor. Bir yanda Kürtler, diğer yanda Türkler; peki ya ortada kalanlar ne olacak? Evet, yanlış okumadınız ortadakiler yani Türk, Kürt ve Laz olamayanlar.  Peki, Onları tanıyan var mı? Ben anlatayım dilerseniz! Türkiye’de Güneydoğuda yaşamlarını Osmanlı döneminden beri sürdüren yarısı Kürtleştirilmiş, Yahudiler ve Ermeniler… yarısı da Türkleştirilmiş Ermeniler.. Bunlar yalnızca Kürt Türk değil aynı zamanda Müslümanlaştırılmış aslen ya Yahudi ya Ermeni yada Selanik’ten göç eden azınlık gruplardır. Kimsenin bir türlü kabul etmediği yada yakıştıramadığı Ermeni soykırımında kaçan Aileler Çocuklarının hiç olmazsa yaşayabilmeleri için o dönemde iç içe yaşadıkları Kürt komşularına bırakarak kaçmak zorunda kalan insanlardı.

Babaannem zaman zaman bizlere nereden ve ne şekilde geldiklerini yaşadıkları zorlukları anlatır ağlardı 
‘’ Biz çocukken Anne ve Babalarımız öldürüldü kimimizi Kürt Aileler kimimizi de Türkler aldı besleme olarak yanlarında büyüdük. Dinimizi seçecek yaşta değildik. Bu yüzdende evlatlık alındığımız Aileler hangi dine mensup ise bizde o dinle yaşadık başka din bilmiyorum’’ derdi
Zor dönemlerden geçmişler, açlık görmüşler. Karne zamanını yaşamışlar. Süpürge tohumlarını değirmen taşıyla ezip pişirdikleri günleri bir türlü unutamamışlar.
  Bu insanlar. Ermeniyken Türk topraklarında yetişen Kürtler oluvermişler.
Kendi dinlerini ve ırklarını unutmuş kendilerine öğretileni Yaşamışlar. Onlar azınlık gurup içerisinde yine Azınlık olarak yitip gitmişler.
Bir Arkadaşım bana sormuştu ‘’Aslen nerelisin’’ diye
Önce şaşırmıştım ne diyeceğimi bilememiştim. ‘’ ben’’ diye başladım söze ben Urfalıyım
-Ama hiç benzemiyorsun
-Evet, karma bir Aileden geldiğim içindir
-Nasıl yani demişti;   anlayamayacağını bilerek başladım anlatmaya
Anneannem Yahudi, onun kocası göçmen Selanik ten,
Babaannem Ermeni onun kocası Kürt. Annem ve babam Urfa Siverek ten ama Ana dilimiz Türkçe Kürtçeyi bilmeyiz,
Ben İzmir’de doğdum, geldiğim yeri unutmayayım diye babam kimliğime Şanlı Urfa Viranşehir yazdırmış. Çünkü orda geçmişimiz var
Arkadaşım şaşkın şaşkın baktı ‘’ ben hiç bir şey anlamadım dedi.
Evet, ona hak verdim doğrusu. Bende diğer azınlık gruptandım ve anlatmak zordu. Daha doğrusu ben Anlatıyorum ama insanlar anlamıyorlar.
Dinimi soranlara ermeni kökenli Müslüman diyorum. Ama bana sorarsanız ben o dine mensup değilim. Ben kimim nereye aittim. Neyim.. neciyim..
Birçok azınlık insanlarda benim sorduğumu soruyorlar kendilerine.
Güneydoğuda Türk, batıda Kürt olan ve.
Ne batıda nede doğuda kabul görmeyen bir azınlık   
düşünmeden edemiyorum
Sahi ya ..!  kimiz biz……?
Bu yazı toplam 390 defa okundu.
Melike Al isimli yazarın tüm yazılarını göster
 Yorum Ekle Yazdır Yukarı Çık
CEMİL TAHA
BİZ KİMİZ?
Sayın Yazar; Aslında biz kendimizi nasıl, nerden ve kimden hissediyorsak biz oyuz. Kürt kimdir: Kendini Kürt hissedendir. Türk kimdir: Kendini Türk hissedendir. Ermeni kimdir: Kendini Ermeni hissedendir. Zaten bu Anadolu topraklarında saf ırk bulmak zordur. Bence bu sorular çok da önemli olmamalı. Biz ”insan”olabiliyorsak ne mutlu bize.
Ama ben asıl sorulması gereken çok daha önemli birkaç soru biliyorum.Biz neciyiz,nereden geldik ve nereye gideceğiz.Bu soruların cevaplarını vermektir önemli olan.Saygılar
02 Kasım 2012 Saat 14:58
osman
faşizm
yazarın yaşadıklarını ya da içinde bulunduğu kimlik bunalımını tek kelimeyle anlatmak istesek ve buna faşizm desek yerinde olur sanırım..biraz daha özellersek bu topraklarda hakim olan dil,din,ırk her neyse işte ötekine,farklı olana hiç bir zaman tahammül edememiş,farklılıkların aslında zenginlik olduğunu anlayamamış ve bu farklılıkları ortadan kaldırmak için her türlü zulmü azınlık olana reva görmüştür..İşte bu noktada artık bu asimilasyon ve soykırımların son bulması için Kürtlerin yaktığı özgürlük ateşi etrafında sadece Kürtlerin değil vicdan sahibi herkesin toplanıp mücadele vermesi gerekmektedir..
02 Kasım 2012 Saat 13:55

Yorumlar kapatıldı.