İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Ermenileri Türklere Müteşekkir

Yaşı kadın “Herhalde Türklere bize soykırım uygulamaya kalktıkları için teşekkür etmeliyiz. Bizi bu şekilde Dünya’nın dört bir tarafına sürmeselerdi, bugün ülkemize yurt dışından gelen paraları sağlayacak zenginler oluşmayacaktı” diyor. Yazar duyduklarına inanamadığını, neredeyse elinde tuttuğu kitapları düşüreceğini belirterek dinlemeye devam etmiş. Kadın bu konu hakkındaki düşüncelerini, “Biraz acımasız gelebilir ama gerçekler böyle” diyerek noktalandırmış. Ermenilerin, Türkiye’nin ivmeli yükselişine darbe vurmak için en fazla kullandıkları argüman olan 1915 olaylarını, her milliyetçi Ermeni yazar gibi “Soykırım” olarak niteleyen Gadarigian, kadının boğazına sarılmamak için kendini zor tuttuğunu söylüyor.

***                 
TurkishNY.com – Ünlü Ermeni yazar Hrant Gadarigian köşesindeki yazısını, Ermenistan’daki Ermenilerin, ülkenin geçimini yurt dışındaki vatandaşların sağladığı yönündeki düşüncelerini eleştirmeye ayırdı.
hetq.am’da çıkan yazısında Gadarigian, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da başından geçen bir olayı anlattı. “Size maalesef gerçek bir hikâye anlatacağım” diyerek başladığı yazısında yazar, bir kitapçıda şahit olduğu bir konuşmadan bahsediyor.
Bir kitapçıda tarih bölümünde zaman geçirirken birisi orta yaşlardaki diğerinin ise yirmili yaşlarının sonunda olduğunu düşündüğü satıcıların arasında geçen konuşmaya ortak olan yazar, duyduğu sözlerine inanamamış. Ermenistan’da yönetimden şikâyetçi oldukları belli olan çift, üretimde sıkıntı çeken ülkeye para girişinin yurt dışından olduğunu düşünüyor.
Yazarın köşesine konu olan ikilinin konuşmasında yaşlı olan “Her millet hakettiği ile yönetilir” diyor.
Ülkenin gelişmemişliğinden dert yakınan genç karşılık olarak, “Kesinlikle katılıyorum. Ermeniler çok eski medeniyetler kurabilmişler fakat bugün geldiğimiz bu nokta medeniyet midir? Çok üzücü. Yine de Ermeniler zeki insanlardır. Yaşamak için gerekeni yapıyoruz” diyor. Bunun üzerine yaşlı olan yazarı hayretler içinde bırakan sözlerini sarfediyor; “Herhalde Türklere bize soykırım uygulamaya kalktıkları için teşekkür etmeliyiz. Bizi bu şekilde Dünya’nın dört bir tarafına sürmeselerdi, bugün ülkemize yurt dışından gelen paraları sağlayacak zenginler oluşmayacaktı”
Yazar duyduklarına inanamadığını, neredeyse elinde tuttuğu kitapları düşüreceğini belirterek dinlemeye devam etmiş. Kadın bu konu hakkındaki düşüncelerini, “Biraz acımasız gelebilir ama gerçekler böyle” diyerek noktalandırmış.
Ermeniler’in, Türkiye’nin ivmeli yükselişine darbe vurmak için en fazla kullandıkları argüman olan 1915 olaylarını, her milliyetçi Ermeni yazar gibi “Soykırım” olarak niteleyen Gadarigian, kadının boğazına sarılmamak için kendini zor tuttuğunu söylüyor.
Az bir zaman sonra kendisini tutamayan yazar söze girmiş. Kadından, sözde soykırım hakkında yazılmış olan kitaplara bakarak gördüklerini yorumlamasını isteyen Gadarigian, Ermeni yalanlarının abartıldığını anlayan kitapçıya haksız tepki göstererek uzaklaşmış.
Ermenistan’da 3 milyon kadar insan yaşamakta. Bununla beraber engebeli arazi yapısı, kıt enerji kaynakları ve üretim eksikliği ile çok ciddi ekonomik sorunlar yaşayan bir ülke. Öte yandan yurt dışında Ermenistan’da bulunan Ermeni nüfusundan daha fazla Ermeni yaşamakta. Bu kesim Ermenistan’a çok ciddi maddi yardım sağlamakta.
CIA’in verilerine göre, ülkede nüfusun %35.4’ü fakirlik sınırının altında yaşıyor. Bu özellikleri sebebi ile ülkeden her yıl 1000 kişiden 3.35’i göç ediyor. Geçtiğimiz aylarda hem Bakü’ye hem de Erivan’a geziler düzenleyen Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Erivan’ın Bakü’ye göre şehirden çok bir kasabayı andırdığını dile getirmişti.
Ermenistan’ın ekonomik durumu hakkında, kitapçıda çalışan kadın gibi düşünen pek çok insan mevcut. Öte yandan yurt dışında, özellikle batı ülkelerinde yaşayan, Ermeniler ile Ermenistan’da bulunan Ermeniler’in de arasının açık olduğu biliniyor. Her ne kadar Ermeni diasporası, bulunduğu ülkelerde her şekilde sözde soykırım ve Dağlık Karabağ konularında yanlış ve çarpıtılmış bilgileri bütün gücü ile savunmaya çalışıyor olsa da, yurt dışındaki Ermeniler, Ermenistan’da bulunan Ermeniler’e iyi gözle bakmıyor. Yazarın sitede yayınlanan yazısının altındaki yorumlar ise buna örnek olarak gösterilebilir. Bir yorumcu, Ermenistan’ın yurt dışındaki Ermeniler’e yük olduğunu söylerken, bir başkası ise Ermenistan’da yaşayanları hırsızlık ve sığlıkla suçluyor.

Yorumlar kapatıldı.