İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ekonominin Nobel’i ABD’li iki ekonomiste gitti

Nobel ekonomi ödüllerini iki ABD’li ekonomist kazandı. Alvin Roth ve Lloyd Shapley, ‘Dengeli dağıtım ve piyasa modeli teorisi’ (The theory of stable allocations and the practice of market design) çalışmasıyla kazandıkları 1.2 milyon dolarlık ödülü paylaşacaklar.

2012 Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahipleri belli oldu. Nobel Ekonomi Ödülü ABD’li iki ekonomiste gitti.
Nobel ekonomi ödüllerini iki ABD’li ekonomist kazandı. Alvin Roth ve Lloyd Shapley, ‘Dengeli dağıtım ve piyasa modeli teorisi’ (The theory of stable allocations and the practice of market design) çalışmasıyla kazandıkları 1.2 milyon dolarlık ödülü paylaşacaklar.
İkilinin ekonomik değişkenlerin eşleştirilmesine yönelik çalışmasının organ bağışında bulunanların hastalarla eşleştirilmesi ya da öğrencilerin üniversitelerle eşleştirilmesi gibi alanlarda kullanılabileceği belirtildi.
Komite, ekonomistlerin birbirinden bağımsız çalıştıklarını ancak çalışmanın başarısının Shapley’in teorik sonuçlarının Roth’un pratikte elde bilgilerle birleşmesi sonucu ortaya çıktığını açıkladı.
İsviçre Kraliyet Bilim Akademisi tarafından verilen ödül 1968 yılında verilmeye başlandı. Asıl adı Alfred Nobel Anısına İktisadi Bilimlerde İsveç Merkez Bankası Ödülü olan ekonomi ödülü, Alfred Nobel’in 1895 yılındaki vasiyeti sonrası ödül verilmeye başlanan branşlar arasında yer almıyor.
Prof. Dr. Burak Saltoğlu: ”Prof. Tayfun Sönmez, Prof. Utku Ünver gibi mikro teorisyenlerinin Alvin Roth’la makaleler yazmış olması Türkiye iktisat camiası açısından sevindiricidir”
Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu, bu yıl Nobel Ekonomi ödülüne Amerikalı ekonomistler Alvin Roth ve Lloyd Shapley’in görülmesine ilişkin, ”Prof. Tayfun Sönmez, Prof. Utku Ünver gibi mikro teorisyenlerinin Alvin Roth’la makaleler yazmış olması Türkiye iktisat camiası açısından sevindiricidir” değerlendirmesini yaptı.
Amerikalı ekonomistler Alvin Roth ve Lloyd Shapley ekonomi dalında Nobel ödülüne layık bulundu. Ödüle ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Saltoğlu, bu yıl ödülün mikroekonomi teorisine verildiğini belirterek, ”Alanda daha yakından çalışan Türk akademisyen sayısı yüksek, bu Türkiye açısından sevindirici. Prof. Tayfun Sönmez, Prof. Utku Ünver gibi mikro teorisyenlerinin Alvin Roth’la makaleler yazmış olması Türkiye iktisat camiası açısından sevindiricidir” dedi.
Saltoğlu, her iki akademisyenin de bir çok mikro problemin çözümüne ilişkin teoriler geliştirdiğine anımsatarak, şunları kaydetti:
”Örneğin, böbrek naklinde eşleştirme sorunu nasıl çözülür, ÖSS, LGS gibi sınavlar sonrası yerleştirme problemleri, ihalelerde en ideal fiyatlama ne şekilde olur vb. gibi gündelik uygulamaları olan konular Nobel ödülünde öne çıkmıştır. Diğer yandan bakıldığında makro ve kriz konularını çalışan akademisyenlerin çalışmalarının bu sene ödüle layık görülmemesi biraz hayal kırıklığı yaratmış olabilir. Zira özellikle AB krizi bu denli gündemdeyken bu konularda yapılan çalışmaların özendirilmesini bekleyen bir görüş vardı.”
Kaynak: AA

Yorumlar kapatıldı.