İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aliyev Salı günü Paris’e gidiyor, Ermeniler protestoya hazırlanıyor

Arzu Çakır

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, NATO stajı sırasında bir Ermeni askeri öldüren Azeri asker Ramil Safarov’u affetmesinin ardından yaşanan krizin ardından, salı günü Ermeni diyasporasının en yoğun olduğu Paris’e gidiyor.Diyaspora, Louvre Müzesi’nde İslam Sanatları Salonu’nun açılışı için gelen Aliyev’in ziyaretini protesto etmeye hazırlanıyor. 

Aliyev ise hem Louvre’daki açılışa katılacak hem de Cumhurbaşkanı François Hollande ile de Elysee Sarayı’nda bir araya gelecek.
Kadirov’u affetmesinin ardından Ermenistan ile yeni bir krizin eşiğine gelen Aliyev, NATO ve MİSK Grubu yetkilileri ile temaslarının ardından Azeri-Ermeni diyaloğu için kurulan MİNSK Grubu’nun üyesi olan Fransa’da temaslarda bulunacak. Aliyev’in af kararını savunmasının ardından iki ülke arasında yaşanan gerginliği aşmak için NATO-MİNSK-Ermenistan-Azerbaycan arasındaki mekik diplomasisi artarken, Aliyev, MİNSK üyesi ve BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı François Hollande ile bir araya gelecek.
Hollande, Ermeni diyasporası’nın kendisine ‘Aliyev’i kabul etme’ baskısına rağmen Aliyev ile görüşme kararı aldı. İki lider 18 Eylül Salı günü Elysee Sarayı’nda bir araya gelecek.
DİYASPORADAN EYLEM ÇAĞRISI
Aliyev’in ziyaretini protesto eden Paris’teki Ermeni diyasporasına ait dernekler ise tüm diyasporaya, ‘Ermeni askeri Kourken Markaryan’ı baltayla öldüren Azeri asker Ramil Kadirov’u affeden Aliyev’i protesto etmeleri’ çağrısında bulundu.
Ermeni Dernekleri Federasyonu CCAF, “Bu koşullarda Aliyev’i kabul etmek, ermeni düşmanlığını güçlendirmek, şiddeti desteklemek, onursuzluğa onursuzluk eklemektir. Af kararı ile tüm dünyaya nefret mesajı vererek bütün dünyayı bir sınavdan geçiren Aliyev, Elysee Sarayı’nda kabul edilmemeli. Louvre’un açılışına katılmamalı. CCAF, bütün insan hakları savunucularını ve demokratları 18 Eylül’de saat 18’de Azerbaycan büyükelçiliğine çağırır” dedi.
           

Yorumlar kapatıldı.