İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Katolik Mezarlığı 61 yıl sonra yeniden açılacak

Zeynel Yaman
İstanbul Yeşilköy’de 1951 yılından bu yana kapalı tutulan Latin Katolik Mezarlığı, Büyükşehir Belediyesi’nin izniyle restore edilip kapılarını açacak.Ünlü İtalyan Ressam Amedee Preziosi’nin mezarının yer aldığı Yeşilköy’deki Latin Katolik Mezarlığı 61 yıl sonra yeniden açılıyor. Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından yapılan yeni düzenlemeyle oyun ve spor alanı olarak kullanılan arazi, tekrar mezarlık alanına dönüştürüldü. 2 bin 736 metrekarelik arazinin içerisinde yıkık halde bulunan şapelin de restore edilerek yeniden açılmasına izin verildi.

KİLİSE TALEP ETTİ
Latin Katolik Mezarlığı olarak Barutçubaşı Dadyan tarafından bağışlanan mezarlık ve kilise 1951’deki kadastro çalışmasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetine geçirildi. O tarihten bu yana kapalı tutulan mezarlığı kullanmak isteyen Latin Katolik Kilisesi, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na başvurdu. Kilise, planlarda “Oyun Alanı” olarak gözüken yerin mezarlık alanına dönüştürülmesini istedi. Kilisenin başvurusunu değerlendiren komisyon, talebi olumlu bularak arsanın mezarlık alanı olarak değiştirilmesine karar verdi. Belediye Meclisi de Ak Parti ve CHP’li meclis üyelerinin oybirliğiyle komisyon kararını onayladı. Aradan 61 yıl geçtikten sonra, Ermeni ve Rum mezarlıklarının da yer aldığı bu arazinin bir kısmı mahkeme kararıyla iade edildi. Sultan Abdülmecit tarafından Barutçubaşı Dadyan’a bağışlanan arazi mezarlık olarak tahsis edilmişti. Ermeni, Rum ve Latin Katolik Kilisesi’ne verilen arsa 1925’e kadar fiili olarak kullanılmıştı.
KENDİNİ VURMUŞTU
Latin Katolik Kilisesi Mezarlığı’nda İstanbul tablolarının önemli isimlerinden Kont Amedee Preziosi ve Pietro Bello’nun mezarları bulunuyor. 27 Eylül 1882’de Yeşilköy’de bir av partisinde kazayla kendini vurarak ölen Preziosi’nin mezarı İtalya ve Vatikan’dan ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Yorumlar kapatıldı.