İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenilere yardım eli

BİLGE ESER 24.08.2012
Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye kendi topraklarında 100 bine yakın mülteciyi misafir ederken, Türkiye’den Suriyeli Ermenilere de yardım eli uzatıldı. Türkiye Ermenileri Patrikliği, Suriye’de iki ateş arasında kalan Ermenilerin liderlerini arayarak “Türkiye’deki kardeşleriniz istediğinizde yardıma hazırdır. Buraya gelebilirsiniz” mesajını iletti. 


Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan, geçen hafta Suriye’deki Ermeni önderleri aradığını dile getirdi. Halep’te ve Şam’da olmak üzere iki Ermeni Başrahipliği’nin bulunduğunu dile getiren Başrahip Anuşyan, “her türlü desteğe hazırız” mesajı verdiklerini belirtti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da geçtiğimiz aylarda Ermenileri ağırlayabilecekleri yönünde açıklamasını hatırlatan Ermeni Başrahip şöyle devam etti: “Ben de kendilerini telefonla aradım. Oradaki Ermeniler her ne konuda yardım isterlerse destek vereceğimizi söyledim. İsterlerse Türkiye’ye de gelmelerini isteriz. Onları seve seve ağırlarız. Türkiye Ermenileri olarak hepsinin yanındayız.” Başrahip Anuşyan, hafta sonu tüm kiliselerinde Suriye’ye bir an önce barış gelmesi için dua ettiklerini de dile getirdi. Suriye’de kesin olmamakla birlikte 100 bin civarında Ermeni vatandaşının bulunduğunu aktaran Anuşyan’ın verdiği bilgilere göre Ermeni nüfusunun büyük çoğunluğu başkent Şam, Halep, Kesap ve Kamışlı’da yaşıyor. Sadece Ermenilerin değil tüm Suriye halkının savaş nedeniyle zor günler yaşadıklarına dikkat çeken Anuşyan, “Bana evlerinin yıkıldığını ve bombalandığını anlattılar. Dediklerine göre kentlerde kimse kimseyi tanımayacak hale gelmiş. Her şeye ihtiyaçları var. Çok yazık” ifadelerini kullandı. 

3 BİN GÖÇ VAR 
Savaşla birlikte tarafsız kalmayı tercih eden, ancak muhafazakâr bir yönetimin gelmesi halinde Hıristiyan olmalarından ötürü hayatlarından endişe eden Ermeniler çatışmaların başlamasının ardından Ermenistan’a göç etmeye karar verdi. Diyaspora Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre, Mart 2012’den bu yana 3 bin Suriyeli Ermeni evlerini terk etti. Erivan’a giden Ermeniler, yakınlarına acıyla sarıldı. Yenok Sulahyan adlı bir Ermeni, “Geceleri bile bombalar ve silahlar susmadı. Hükümet bizi evimizden çıkmamamız konusunda sürekli uyardı” dedi. Suriye’deki Ermenilerin büyük çoğunluğu, 1915 olaylarının ardından Osmanlı topraklarını terk edenlerden oluşuyor. 

LÜBNAN’DA GERGİN HAVA DAĞILMADI
Lübnan’ın kuzeyinde bulunan Sünnilerin çoğunluğu oluşturduğu Trablus kentindeki Sünni- Nusayri gerginliğinin henüz yatışmadığı bildirildi. Kent merkezindeki Sünni Bab Tabbane ve Nusayri Cebel Muhsin mahalleleri arasında karşılıklı silah atışlarının devam ettiğini kaydeden görgü tanıkları, özellikle geceleri çatışmaların yaşandığını aktardı. Lübnan ordu birliklerine bağlı tanklar olayların büyümemesi için caddelerde konuşlandırılırken, hafta başından bu yana devam eden çatışmalarda toplam 13 kişinin öldüğü açıklandı. Öte yandan Hizbullah örgütünün 10 kişiyle tatbikat yaptığı kaydedildi. 

İNGİLTERE DE KİMYASAL SİLAH UYARISI YAPTI
ABD Başkanı Barack Obama’nın “Kimyasal silah kullanılması, kırmızı çizgimiz” açıklamasından sonra, İngiltere Başbakanı David Cameron da Suriye’yi kimyasal silah konusunda uyardı. Cameron, muhaliflere karşı kimyasal silah denenmesinin yaklaşımlarını yeniden değerlendirmelerine yol açacağını kaydetti. Fransa ise Suriye’ye komşu ülkeleri 30 Ağustos’ta düzenlenecek BM Güvenlik Konseyi toplantısına çağırdı. 

MEDYA DERNEĞİ: SURİYE GAZETECİLERİ KORUMALI
Suriye’de kaçırılan ve kendilerinden şimdiye kadar haber alınamayan Türk gazeteci Cüneyt Ünal ve Filistinli gazeteci Beşar Fehmi hakkında yazılı bir açıklama yapan Medya Derneği, Suriye yönetiminin gazetecilerin güvenliğinden sorumlu olduğunu kaydetti. Açıklamada “Meslektaşlarımızın en kısa sürede ülkelerine dönmeleri sağlanmalıdır. Bu konuda gerekli hassasiyet gösterilmelidir” ifadelerine yer verildi. 

İKİ GÜNLÜK BİLANÇO: 250 ÖLÜ
Suriye’de ordu birliklerinin muhaliflere yönelik operasyonlarında son iki günde en az 250 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Çatışmalar Halep ve Şam’da yoğunlaşırken, Suriye ordusunun Halep’in merkezindeki üç Hıristiyan mahallesini Özgür Suriye Ordusu’nun elinden aldığı açıklandı. Halep’te Memluklar döneminden kalma Mihmandar Camii’nin minaresinin ise Suriye ordusunun top ateşi sonucu ağır hasar gördüğü kaydedildi. 

http://www.sabah.com.tr/Dunya/2012/08/24/ermenilere-yardim-eli

Yorumlar kapatıldı.