İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gürcistan’da Ermeniler Ermeni okuluna gitmiyor; Krasnodarda ise okullar yok

Tiflis N.131 Okulu Ermeni Dili öğretmeni Manana Karapetyan’dan geldi.Katapetyan öğrenci sayısının azalmasından ötürü Ermenice sınıflarının azaldığını bunun da onların kapanmasına sebep olduğunu belirtti. Karapetyan bu durumda herhangi birini suçlamanın zor olduğunu, zira Gürcistan Hükümetinin az öğrenci durumunda sınıfları muhafaza edemeyeceğini kaydetti. Sonuçta eğitimlerini Gürcüce olarak devam eden çocuklar kaybediyor ve bu onların eğitim düzeyi üzerinde olumsuz etkide bulunuyor ve gerekli düzeyde mezuniyet sınavlarını veremiyorlar. Bu çocukların çoğu mezuniyet diploması alamamaktalar… Ermeni toplumunun azalmadığını ancak çoklarının çocuklarını, ilede üniversiteye giriş sınavlarında zor olmasın diye  Gürcü okullarına yollamayı tercih ettiğini belirten Karapetyan ″Ancak Ermeni Dili ve Edebiyatı, Tarihi olmaksızın çocuklar Ermeni olmanın ne olduğunu anlamakta zorlanıyorlar, hatta bazıları etnik kimliklerini gizlemeye başlıyorlar″ dedi. (Bize pek yabancı gelmedi. HYETERT)

***

Gürcistan Ermenileri çocuklarının Ermeni okullarına gitmesini istemiyor, bazıları ise etnik kimliklerini saklamaya çalışıyor. Beyanat bugün 14 Temmuz’da Erivan’da düzenlenen basın toplantısında Tiflis N.131 Okulu Ermeni Dili öğretmeni Manana Karapetyan’dan geldi.
Katapetyan öğrenci sayısının azalmasındanm ötürü Ermenice sınıflarının azaldığını bunun da onların kapanmasına sebep olduğunu belirtti. Karapetyan bu durumda herhangi birini suçlamanın zor olduğunu, zira Gürcistan Hükümetinin az öğrenci durumunda sınıfları muhafaza edemiyeceğini kaydetti. Sonuçta eğitimlerini Gürcüce olarak devam eden çocuklar kaybediyor ve bu onların eğitim düzeyi üzerinde olumsuz etkide bulunuyor ve gerekli düzeyde mezuniyet sınavlarını veremiyorlar. Bu çocukların çoğu mezuniyet diploması alamamaktalar.
Ermeni toplumunun azalmadığını ancak çoklarının çocuklarını, ilede üniversiteye giriş sınavlarında zor olmasın diye  Gürcü okullarına yollamayı tercih ettiğini belirten Karapetyan ″Ancak Ermeni Dili ve Edebiyatı, Tarihi olmaksızın çocuklar Ermeni olmanın ne olduğunu anlamakta zorlanıyorlar, hatta bazıları etnik kimliklerini gizlemeye başlıyorlar″ dedi.
Ermenice dil sorunuyla Krasnodar bölgesi Ermenileri de karşı karşıya bulunmakta. Krasnodar’lı bir Ermeni toplumu temsilcisi, Rusya yasaları gereği, ilgili yerleşim biriminde Ermenilerin çoğunluk olması durumunda Ermenice’nin devlet okullarında zorunlu ders olarak okutulabileceğini kaydetti. Ancak yerel yönetimler, bu yönde herhangi bir işlevsel adım atmamaktalar. Çocuklar Ermeniceyi Pazar okullarında öğrenmekteler, ancak eşdeğer kitapların olmaması durumunda bu az verimli olmakta. Ermenistan’dan yollanan kitaplarsa Ermenice bilen çocuklar için öngörülmekte, Krasnodar eyaletindeki çocuklarsa Rusça konuşmaktalar.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.