İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Irkçılık düşünce özgürlüğüymüş!

Mehmet Ali Özarıkçı’nın Ermeni hayvansever aktivist Eva Aksoy’a yönelik tehdit ve ırkçı söylemleri, 3. Yargı Paketi kapsamında “düşünce özgürlüğü” olarak değerlendirildi, kovuşturma ertelendi.( Bu dava muhakkak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar gitmelidir. Bu davranış açık bir nefret suçudur. HYETERT)
Etkin Haber Ajansı / 19 Temmuz 2012 Perşembe, 18:29

İSTANBUL- 12 Eylül tetikçilerinin serbest bırakılmasının yolunu açan 3. Yargı Paketi bu kez, Ermeni hayvansever aktivist Eve Aksoy’u tehdit eden ve ırkçılık yapan Mehmet Ali Özarıkçı’yı kurtardı. Özarıkçı’nın davası paket kapsamında “düşünce ve kanaat açıklama” olarak görüldü, kovuşturma ertelendi.

İstanbul 30. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasına Sanık Mehmet Ali Özarıkçı ve mağdur Anna Eva Aksoy katılırken, BDP Sarıyer ilçe yöneticileri, Yeryüzüne Özgürlük Derneği ve Ermeni Kültür Derneği temsilcileri de Aksoy’a destek vermek için duruşmayı izledi.

Aksoy’un avukatlarından Müşir Deliduman TCK’nın 216 ve 316’ıncı maddesi gözetilerek Özarıkçı’nın cezalandırılmasını talep etti. Avukat Ömer Kavili de suçun toplumsal önemine dikkat çekerek, ırkçılığın önüne geçilmesi için sanığın en üst sınırdan cezalandırılmasını talep etti.

Sanık Mehmet Ali Özarıkçı’nın duruşma salonundaki “alaycı” tavırları dikkat çekti. Mahkeme hakimi bu duruma müdahale etmezken, Özarıkçı, “şeker hastası” olduğunu belirterek, duruşma solunundan çıktı. Hemen ardından söz alan Özarıkçı’nın avukatı Mehmet Nuri Aytekin, her duruşmada Aksoy’a destek için onlarca kişinin geldiğini, bu nedenle korktuklarını söyledi.

Yargılama sonunda mahkeme heyeti, e-mail ile “Benim ülkem sana dar gelir, sen Erivan’a git”, “Senin sonun darağacıdır” gibi tehditlerin, 3. Yargı Paketi’ndeki “basın yayın ya da sair düşünce ve kanaat açıklama” kapsamına girdiğini belirterek, kovuşmanın ertelenmesine karar verdi. Yasaya göre, sanık, 3 yıl içinde benzer bir suç işlemezse dava düşürülücek.

‘BERAAT EDEMEDİ AMA SUÇSUZ’
Duruşmanın ardından kararı değerlendiren Av. Ömer Kavili, “Bu kararı temyiz edeceğiz. Bu karar hukukun adaleti değil, adliyedekilerin adaletidir. Bu kararla sanık da beraat edemedi. Öyle bir karar ki, her iki taraf da istediğini alamamıştır, ortada bırakılmıştır dava” diye konuştu.

Irkçılığa ve baskılara mağruz kalan Eva Aksoy da karardan hoşnut olmadığını açıklayarak, “Bu yapıdaki birinin ne yapacağı hiç belli olmaz. Sanık karara göre hem suçlu hem de değil, kararı temyiz edeceğiz” dedi.

http://www.etha.com.tr/Haber/2012/07/19/guncel/irkcilikta-dusunce-ozgurlugu-kapsamina-alindi/

Yorumlar kapatıldı.