İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bağış: Fransa’nın Atacağı Adımları Takip Edeceğiz

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa’nın Ermeni yasa tasarısı ile ilgili adımlarını, ‘Her aksiyonun reaksiyonu bellidir’ şeklinde değerlendirdi. Türkiye’nin geçmişinde bu tür yaklaşımlara koyduğu tavrın belli olduğunu kaydeden Bağış, “Şu anda Holland’ın aldığı oy oranı almadığı oy oranı ile hemen hemen eşit olduğundan dolayı kendisi siyasi tabanını genişletme çabası içerisinde. Ama biz söylemlere değil eylemlere bakıyoruz. Bundan sonra Fransa’nın atacağı adımları takip edeceğiz.” dedi.

Eski Amerika Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ı ziyaret etti. Bağış ziyarette yaptığı konuşmada, Kasım ayında düzenlenecek Atlantik Konseyi toplantısının değerlendirmesini yapacaklarını söyledi. Atlantik Konseyi toplantısının İstanbul’da gerçekleştirileceğini kaydeden Bağış, “Konseyde başta enerji konusu olmak üzere birçok konuda dünyanın önde gelen düşünürlerini bir araya getireceğiz. Biz de Amerika’ya gittiğimizde Türkiye’nin hassasiyet noktalarını bildiriyoruz. Sayın Büyükelçi’ye ülkemize olan dostluğu için teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Wilson ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, konseyin yararlı olacağını vurguladı.
“BİZ HİÇBİR VATANDAŞIMIZIN HİÇBİR KAPIDAN GERİ ÇEVRİLMESİNE SEYİRCİ KALAMAYIZ”
Bir turist kafilesinin Almanya’ya girişte pasaport uygulamasına tabi tutulduğuna ilişkin bir basın mensubunun sorusu üzerine ise Bağış, “Bu konuyu AB Bakanlığı Hukuk Başkanlığımız inceliyor. Şu ana kadar bana gelen bilgiler kafilenin tamamının değil shangen kuralları içerisinde hareket etmeyen 8 kişinin böyle bir muameleye tabi tutulduğu. Biz konuyla ilgili Almanya ile görüşmelerimize devam ediyoruz. Biz hiçbir vatandaşımızın hiçbir kapıdan geri çevrilmesine seyirci kalamayız. Ama vatandaşlarımızın da shangenin kurallarını iyi bilerek pasaport almalarını istiyoruz.” diye konuştu.
Shangen vizesi alındığı zaman ilk olarak shangeni veren ülkenin ziyaret edilmesi gerektiğini vurgulayan Bağış, “İtalyan Başkonsolosluğu’ndan aldığınız shangen vizesi ile AB ülkesi bütün ülkelere gidebilseniz de ilk önce İtalya’ya gitmeniz ondan sonra diğer ülkelere gitmeniz söz konusu. Bu vatandaşlarımızla AB Hukuk büromuz gerekli temasları kuruyor. Eğer herhangi bir şekilde uluslararası hukukun dışına çıkıldığı tespit edilirse bu konuda resmi temaslarımızın dozunu da artıracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.” dedi.
“TAÇ GİYEN BAŞA AKIL GELİR”
Bağış Yunanistan’ın yeni Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos’un Türkiye’nin dostu olduğunu söyleyerek, Yunanistan’ın Türkiye ile iyi geçinmesinin çıkarları yararına olacağını bildirdi. Avramopulos’un Atina’nın yeni dış politikasını oluşturacağına ilişkin sözlerini ise şu şekilde değerlendirdi: “Bu sabah gerçekleşen açıklamalarını güvenoyu öncesi iç politikaya yönelik mesajlar olarak algılamak gerekir. Artık güvenoyu alan bir hükümet var Yunanistan’da. Taç giyen başa akıl gelir. Türkiye ile iyi geçinmek Yunanistan’ında çıkarları gereğidir. Bizim de amacımız komşularımızla iyi ilişki içerisinde olmaktır. Türkiye’ye dostluk gösteren dostluk görür. Rum vatandaşlarımıza yönelik attığımız adımlar ortada. Yunanistan’da buna göre adımlar atmak zorunda. Yunanistan’ında üzerine düşen görevleri yerine getireceğine inanıyorum.”

http://www.avim.org.tr/bultentekli.php?haberid=53699

Yorumlar kapatıldı.