İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karşılarında 1915’te hiç bir şey olmamış diyen bir dışişleri bakanı yok

Ali Bayramoğlu  h.a.bayramoglu@gmail.com

Alper Görmüş geçenlerde bir yazısında önümüzdeki dönemle ilgili tahminler yaparken bizi kritik günlerin beklediğini söylüyordu.2015’e, yani 1915’in 100. yılına dikkat kesilmek gerektiğini, dünyada esecek rüzgarlara karşı ‘birileri’nin tepki ortamı üreterek, milliyetçi iklimi yükselterek önlem almaya çalışacaklarını ima ediyor, bunun ciddi riskleri olduğunu vurguluyordu.Şu açık: 2015 dünyada gürültülü, Türkiye açısından ve Türkiye’de ise hareketli ve zor geçecek… Davutoğlu, Türkiye’nin bu konuda ciddi ve yeni bir stratejiye sahip olduğunu iştahla ve uzun uzun anlatırken, tarihe geçecek sözler de sarfediyor, yeni Türkiye’nin geldiği yeni noktaya işaret ediyordu.

***
Alper Görmüş geçenlerde bir yazısında önümüzdeki dönemle ilgili tahminler yaparken bizi kritik günlerin beklediğini söylüyordu.
2015’e, yani 1915’in 100. yılına dikkat kesilmek gerektiğini, dünyada esecek rüzgarlara karşı ‘birileri’nin tepki ortamı üreterek, milliyetçi iklimi yükselterek önlem almaya çalışacaklarını ima ediyor, bunun ciddi riskleri olduğunu vurguluyordu.
Şu açık: 2015 dünyada gürültülü, Türkiye açısından ve Türkiye’de ise hareketli ve zor geçecek…
Bu, çıplak bir gerçek…
Davutoğlu’yla Paris yolunda yaptığımız sohbetin önemli bir kısmı da doğal olarak bu konuda oldu. Fransa’dan, Fransa’yla açılmak istenen yeni sayfadan konuşulurken, söz hep ‘Ermeni meselesi’ etrafında döndü.
Yönelttiğimiz soru şuydu: 1915’in yüzüncü yılı yaklaşıyor, gerek Fransa’yla gerek başka pek çok ülkeyle ilişkilerin yeniden sıkıntılı bir döneme girmesi kaçınılmaz görünüyor. Peki, Türkiye 2015’e nasıl hazırlanıyor? Ne tür bir stratejiye sahip? Sırtındaki 1915 bagajını hafifletmek için bir şeyler yapacak mı?
Davutoğlu, Türkiye’nin bu konuda ciddi ve yeni bir stratejiye sahip olduğunu iştahla ve uzun uzun anlatırken, tarihe geçecek sözler de sarfediyor, yeni Türkiye’nin geldiği yeni noktaya işaret ediyordu.
Davutoğlu’yla yaptığımız sohbetin en çok ‘of’ olan bölümün bu kısım olduğunu hatırlatalım ve sözü yine ona bırakalım:
Kafkasya’da hamle arayışı
Not: Yazının devamı

Yorumlar kapatıldı.