2012 yılında Suriye’den Emenistan yurttaşlığı için başvuranların sayısında ani bir artış kaydedildi. Bilgi basına açıklamada bulunan Diaspora Bakanı Hranuş Hakobyan’dan geldi. Hakobyan son verilere göre; Ocak-Mayıs döneminde 2700 civarı Suriye Ermenisi, Ermenistan yurttaşlığı almak için başvurdu.
Diaspora Bakanı, Suriye Ermeni toplumundaki hakim duruma ilişkin periyodik aralıklarla bilgi toplandığını, Suriye’deki Ermeni diplomatlar, toplum ve ruhani kurum temsilcileriyle irtibat içinde olduklarını kaydetti.
″Suriye’de oluşan duruma ilişkin bakanlık ne gibi tedbirlere baş vuruyor?″ sorusuna Bakan H. Hakobyan, Emenistan devlet kurumlarının kendi gündelik faaliyetleri esnasında konuyu dikkat merkezinde tuttukları şeklinde yanıtladı.
″Çalışmalarımızın bir kısmının aleni mahiyet taşımadığı anlaşılır bir durumdur, gazetelerde çağrılar aracılığıyla başvuranlara, özellikle bu konuyu siyasi amaçlarla istismar edenlere, bizim bu meselelere çoktan değinmiş olduğumuzu söyleyelim. Oluşan ağır durumda insanların ikilemle karşı karşıya bulunduklarını dikkate alalım. Onlar doğmuş ve onyıllarca bu ülkede yaşadılar, evleri, mülkleri, dostları ve işleri var, ve bugün herşeye sıfırdan başlamak için hesap yapıyorlar.
Bilindiği gibi Ermenistan’ın Şam Büyükelçiliği ve Halep Başkonsolosluğu kendi misyonlarını gerçekleştirmeye devam etmekteler, her gün Suriye Ermenilerinin sorunlarıyla uğraşmakta ve onlara yardım tahsisi için tüm olası araçlara teşebbüs etmekteler.
Bugün büyük sayıda olmayan Suriye’li Ermeniler Ermenistan’dalar ve anayurda yerleşmeye çalışıyorlar. Ve biz diğer bakanlıklarla beraber sıkı işbirliği içinde, Ermenistan gerçekliğine entegre olmaları için çalışıyoruz.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği temsilcisi Sn. Damtew Dessalegne’le buluştuk ve Suriye’den mülteciler durumunda ortak program gerçekleştirme yolunda mutabakata vardık.
Suriye’li Ermeniler Ermenistan’da yaşamak isterlerse, ilgili resmi makamlar onların Ermenistan’a yerleşmesine desteğe hazırlar″ dedi.
Diaspora Bakanlığı verilerine göre Suriye’de esasta Halep, Kamışlı, Şam, Latakya, Kesab, Tartus’ta olmak üzere 60 bin Ermeni yaşamakta. Halep Ermeni toplumu «ana yerleşke» kabul edilmekte. Burada Ermeni geleneksel partileri, Ermeni Genel Hayri Birliği (AGBU), Ermeni Yardım Birliği (HOM), Ermeni Beden Terbiyesi Genel Birliği ( HomenIntMen), Ermeni Kilisesi diyakoslukları, birçok kuruluşlar bulunmakta.
News from Armenia – NEWS.am
Yorumlar kapatıldı.