İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Hain” soruya suç duyurusu

Fırat Alkaç

İlköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin liseye geçişini düzenleyen Seviye Belirleme Sınavı (SBS) hakkında suç duyurusunda bulunuldu. İstanbul Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda, Sosyal Bilgiler testinde, Ermeni ve Rumları “hain” olarak niteleyen ayrımcı ve ırkçı bir soru sorulduğu belirtildi… “Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra yurdumuzun işgal edilmesi karşısında İstanbul Hükümeti sessiz ve kayıtsız kaldı. Yüzyıllarca Türklerle beraber huzurlu ve güvenli bir yaşam sürdüren bazı Rum ve Ermeniler de işgalcilerle işbirliği yaptılar. Bu durum karşısında Türk milleti nasıl bir tepki göstermiştir” denildi. Tartışma yaratan soru üzerine Dr. Serdar Kaya, Üsküdar Adliyesi’ne giderek Milli Eğitim Bakanlığı’ndan şikayetçi oldu.

***

Seviye Belirleme Sınavı’ndaki tarih sorularından birinde yer alan “Rum ve Ermeniler işgalcilerle işbirliği yaptı” ifadesi için “ırkçılık” ve “ayrımcılık” yapıldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu.
İlköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin liseye geçişini düzenleyen Seviye Belirleme Sınavı (SBS) hakkında suç duyurusunda bulunuldu. İstanbul Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda, Sosyal Bilgiler testinde, Ermeni ve Rumları “hain” olarak niteleyen ayrımcı ve ırkçı bir soru sorulduğu belirtildi.
Sosyal Bilgiler testi ikinci sorusunda, Ermenilerin ve Rumların Birinci Dünya Savaşı’nda işgal kuvvetleriyle işbirliği yaptığı savunularak, “Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra yurdumuzun işgal edilmesi karşısında İstanbul Hükümeti sessiz ve kayıtsız kaldı. Yüzyıllarca Türklerle beraber huzurlu ve güvenli bir yaşam sürdüren bazı Rum ve Ermeniler de işgalcilerle işbirliği yaptılar. Bu durum karşısında Türk milleti nasıl bir tepki göstermiştir” denildi. Tartışma yaratan soru üzerine Dr. Serdar Kaya, Üsküdar Adliyesi’ne giderek Milli Eğitim Bakanlığı’ndan şikayetçi oldu.
Ayrımcılığı körüklüyor
Kaya, dilekçesinde “Sınava giren kızıma, Sosyal Bilimler Bölümü’nün ikinci sorusunda Ermeni ve Rumları hain olarak niteleyen bir soru sorulmuştur. Böyle bir sorunun sorulmuş olması suç teşkil etmektedir” dedi. Taraf’a konuşan Serdar Kaya, “Benim kızım sınavda bu soruyu doğru yaptı. Demek ki ayrımcılık duygusunu kızıma aşılamışlar” açıklamasında bulundu.
http://www.taraf.com.tr/haber/hain-soruya-suc-duyurusu.htm

Yorumlar kapatıldı.