İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Serj Sarkisyan, AGİT Dönem Başkanıyla Karabağ Sorununu Değerlendirdi

AGİT Dönem başkanı, İrlanda başbakan yardımcısı, Dışişleri ve Ticaret bakanı Eamon Gilmore başkanlığındaki heyeti kabul etti… Gilmore AGİT’in ulusların kader tayini, toprak bütünlüğü ve kuvvet kullanmama ilkelerinin arkasında olduğunu ve çözüm sürecini ileriye taşıma konusunda AGİT Minsk Grubunun çalışmalarını desteklediğini kaydetti. Gilmore, sorunun çözümünde askeri çözüm olamayacağını belirterek, AGİT’in kuvvet ve kuvvet kullanma tehdidini reddettiğini kaydetti.

***
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan 12 Haziran’da AGİT Dönem başkanı, İrlanda başbakan yardımcısı, Dışişleri ve Ticaret bakanı Eamon Gilmore başkanlığındaki heyeti kabul etti.
Konuğu 2012 yılında AGİT Dönem Başkanlığına seçilmesi vesilesiyle kutlayan cumhurbaşkanı, dönem başkanı ülkenin Gilmore başkanlığında üstlendiği yükümlülüğü başarıyla gerçekleştireceği umudunu ifade etti. Sarkisyan, AGİT Dönem başkanlarının ziyaretlerinin bölgesel sorunlara ilişkin yerinde bilgi alma, aciliyetler yanı sıra AGİT faaliyetlerine ilişkin meseleleri değelendirmek, tarafları ilgilendiren hususlarda görüş alışverişinde bulunma yönünde iyi bir fırsat yarattığının altını çizerek, Gilmore başkanlığındaki heyetin Ermenistan ziyaretinin önemli olduğunu belirtti.
Görüşmeciler Ermenistan’da farklı alanlarda gerçekleştirilen reformların seyri, iç siyasi gelişmeler, Dağlık Karabağ sorununun çözümü müzakere süreci ve son dönemde Ermenistan ve Azerbaycan sınırında ve Dağlık Karabağ-Azerbaycan arasındaki tampon bölgede kaydedilen olaylara değindiler.
AGİT Dönem Başkanı ziyaretinin amacının Dağlık Karabağ sorununun çözüm sürecine destek olmak olduğunu belirtti. Gilmore, barışa ulaşmak için çözüm temel ilkelerine sadık olunması gerektiğinin altını çizdi. Gilmore AGİT’in ulusların kader tayini, toprak bütünlüğü ve kuvvet kullanmama ilkelerinin arkasında olduğunu ve çözüm sürecini ileriye taşıma konusunda AGİT Minsk Grubunun çalışmalarını desteklediğini kaydetti. Gilmore, sorunun çözününde askeri çözüm olamıyacağını belirterek, AGİT’in kuvvet ve kuvvet kullanma tehdidini reddettiğini kaydetti.
AGİT Dönem başkanı sınır hattında ve tampon hay boyunca son dönemde kaydedilen olaylar vesilesiyle endişesini ifade etti ve AGİT’in benzeri olayların önlenmesi ve soruşturma mekanizması yaratılmasına yönelik tüm çabaları desteklediğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı, buluşma sonunda Ermenistan’a gösterdiği daimi destek ve verimli işbirliği için AGİT’e ve teşkilatın Erivan ofisine teşekkür etti.

Yorumlar kapatıldı.