İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dünyaya ders verdi!

Amerika’da herkes onu konuşuyor. O Habertürk’e konuştu. Türk anne ve Ermeni babanın kızı Klara Yeteroğlu, sorularımızı yanıtladı…Yeteroğlu, “Daha önceleri de kompozisyonlar yazardım. Ancak ilk kez böyle bir yarışmaya katıldım. Yazının internet sitelerinde paylaşılması beni çok şaşırttı. Bu kadar ilgi göreceğini beklemiyordum. Ermeni sorunu konusunda hep geçmişe dönük yorumlar yapılıyor. Benim yaşadıklarım ile yazılıp çizilenler çok farklı olduğu için bu yazıyı kaleme aldım. Çünkü olaylar yanlış yansıtılıyor. Aslında Türkiye’de Ermeni sorunu yok. Değişik nedenlerle iki taraf da birbirine düşürülüyor” diyor.

****
Amerika’da herkes onu konuşuyor. O Habertürk’e konuştu. Türk anne ve Ermeni babanın kızı Klara Yeteroğlu, sorularımızı yanıtladı…
“Kendimi bildim bileli bir tarafım Türk ve Müslüman, bir diğer tarafım da Ermeni ve Hıristiyan” diye başladığı yazısıyla uluslararası gündeme oturan Erdil Koleji 8. sınıf öğrencisi Klara Yeteroğlu, “Aslında Türkiye’de Ermeni sorunu yok. Değişik nedenlerle iki taraf da birbirine düşürülüyor” diyor.
 İLKÖĞRETİM öğrencisi Klara Yeteroğlu, “Türkiye’de Ermeni Olmak” başlıklı yazı ile Darüşşafaka Lisesi’nin bir yarışmasına katıldı. Yarışma, gazeteci-yazar Ahmet Rasim’i yaşatmak için düzenlenmişti. Klara’nın yazısı yarışmada birinci oldu. Ancak nasıl olduysa yazı bir anda ABD’de Ermeni Soykırımı Araştırma Merkezi’nin internet sitesi başta olmak üzere birçok blogda yer alıp tıklanma rekorları kırdı. Ve Klara da bir anda uluslararası gündeme oturdu. İşte o Klara’yı dün İstanbul’da bulup konuştuk. Klara “Ben hem Türk’üm, hem de Ermeni. Adım Klara, soyadım Yeteroğlu. Sanırım bu her şeyi özetliyor” sözlerini tekrarladı ve tüm dünyaya mesaj verdi.
BABASI ERMENİ, ANNESİ TÜRK
 14 yaşındaki Klara Yeteroğlu, Ermeni bir baba ile Türk bir annenin iki çocuğundan biri. 7 yaşındaki kardeşi Alex, ilkokul birinci sınıfa gidiyor. Annesi Dilek Yeteroğlu (35) ev kadını, baba Murat Yeteroğlu (40) ise kuyumcu. Anasınıfını Özel Kalfayan Ermeni İlköğretim Okulu’nda okuyan Klara, Özel Aramyan Uncuyan Ermeni İlköğretim Okulu’nda da ilk beş yılı tamamlamış. Şu an Erdil Koleji 8. sınıfta okuyan Yeteroğlu, “Daha önceleri de kompozisyonlar yazardım. Ancak ilk kez böyle bir yarışmaya katıldım. Yazının internet sitelerinde paylaşılması beni çok şaşırttı. Bu kadar ilgi göreceğini beklemiyordum. Ermeni sorunu konusunda hep geçmişe dönük yorumlar yapılıyor. Benim yaşadıklarım ile yazılıp çizilenler çok farklı olduğu için bu yazıyı kaleme aldım. Çünkü olaylar yanlış yansıtılıyor. Aslında Türkiye’de Ermeni sorunu yok. Değişik nedenlerle iki taraf da birbirine düşürülüyor” diyor.
‘TÜRKİYE’DE ÇOK MUTLUYUM’
 Yeteroğlu şöyle devam ediyor: “Tüm bunları zaten ailemle, yakın çevremle konuşuyordum. Yazdıklarım, kendi arkadaşlarımla da konuştuğum şeylerdi. Ermeni arkadaşlarım da yazımı çok beğendi. Türkiye’de bir Ermeni olarak çok mutlu yaşıyorum. Devlet de her türlü sorunumuzda yardımcı oluyor. Ermeniler olarak iddia edildiği gibi Türkiye’de hiçbir sorun yaşamıyoruz. Aslında büyüklerin biz küçüklerden öğreneceği bazı şeyler var.” Gelecekte roman yazmak istediğini anlatan Yeteroğlu’nun hedefiyse, başarılı bir plastik cerrah olmak.
İŞTE O KOMPOZİSYON
 ‘Ben Türk’üm, Ermeni’yim, aslında Türkiyeli’yim’
“Kendimi bildim bileli bir tarafım Türk ve Müslüman, bir diğer tarafım da Ermeni ve Hıristiyan… Neden yüzyıllarca bir arada yaşayan bu iki dost topluluk birbirine düşürülmek isteniyor? Ben annesi Türk, babası Ermeni olan biriyim. Bu ülkede Ermeni okulunda okuyup, kilisede ibadetimi yapabiliyorum. Ermenice çıkan gazete ve dergileri rahatlıkla satın alıp Ermeni gündemini takip edebiliyorum. İşin ilginç yanı bütün bu faaliyetlerimizde devletimizin bize sürekli maddi manevi destek vermesini de büyük bir gururla ifade etmek istiyorum. Bence sorun yine dış kaynaklı güçler. Bizim bu ülkede rahat olmamızı istemiyorlar. Ben hem Türk’üm hem de Ermeni. Ben aslında Türkiyeli’yim. Yıllar önce ne yaşandığını düşünmek ya da o günlerde yaşanan kötü olayların sonuçlarını bize çektirmek isteyenlerden bıktım. Bizi kendi halimize bırakmalarını ve dostça yaşamlarımıza müdahale etmemelerini istiyorum.”
YORUMLAR
Bu yazıyı iki tarafın fanatiklerinin de iyi okuması lazım, dostca kardeşçe yaşamak varken, eski defterleri açıp, iki tarafı da birbirine düşürerek ülkeyi bu duruma sokanların bunların farkına varması lazım, abd gibi ülkede her türden ırk olup biz amerikanız diyor, bizim ülkemizde olan 3, 5 ırk aramızda kavga edip duruyoz. Olan yine bize ve ülke ekonomisine oluyor.
Yorumu Oyla00
LinkCevap YazPaylaşŞikayet Et!
2 saat önce
BURSANKA
RA
.
Bu kızımızı yürekten kutluyorum.Fanatizmin pençesine düşen pek çok kimsenin ilerlemiş yaşında bile edinemediği olgunluğa ve insanlığa o küçücük yaşında erişmiş.
Yorumu Oyla10
LinkCevap YazPaylaşŞikayet Et!
2 saat önce
1759130
babasının adı murat,kendi adı klara.bir zamanlar gayri müslimler kendi istedikleri isimleri korkudan koyamıyor yada koysa da kullanamıyordu.şimdi istedikleri ismi koyup kullanabiliyorlar.bu bir özgürlük değil mi?nasıl değişiyor her şey!
Yorumu Oyla10
LinkCevap YazPaylaşŞikayet Et!
2 saat önce
sükrümeren
Hepimiz insanız kimimiz siyah kimimiz beyaz, kimimiz fenerli kimimiz trabzonlu ama insanız. Bizi çekemeyenler yüzyıllardır etrafımızla düşman yapmışlar, o inandığına inansın ben müslümanım kimseye kıyamam. sadece iyi örnek olmaktır vazifem hepsi bu.
Yorumu Oyla181
LinkCevap YazPaylaşŞikayet Et!
2 saat önce
1473076
Bu kızımızı çok tebrik ediyorum olayı özetlemiş. Aslında hepimiz insanız ayrıştırmanın ne anlamı var. İnsanı insan yapan güzel davranışları ve yaptığığı güzel ve insani şeyler değil mi ? Hepiniz aynı yaratıcının kulları değilmiyiz. Bütün yollar ona çıkmıyor mu…..
Yorumu Oyla121
LinkCevap YazPaylaşŞikayet Et!
2 saat önce
KADEM
hepimiz adem ve havva dan gelmiyor muyuz ?
Yorumu Oyla103
LinkCevap YazPaylaşŞikayet Et!
2 saat önce
kensar
sevgili klara dilimie vede beynimde ki gerçek düşüncelerime yarı ermeni olarak tercüman oldun tam ermeni de olsan farketmez bu düşüncem yine geçerlidir . ben ermeniyim veya şuyum buyum ama türkün ermenisi şusu busu farketmez ülkemde yaşamaktan vede bu ülkeyi sevmekten onur duyan kim olursa olsun bu ülkenin vatandaşıdır vede benden farkı yoktur herkes böyle düşünmeli ve de çoğunlukta bence böyle düşünüyordur
Yorumu Oyla172
LinkCevap YazPaylaşŞikayet Et!
2 saat önce
TEMENNIM
Maalesef geçmişi debeleyerek insanların rahat yaşantısını engellemek isteyen, ortada hiç birşey yokken, sorun yaratmayı kendine vazife gören yöeticilere ve bozgundan medet uman çevrelere sille gibi ders, bırakın halkın yakasını diyen yaşı ve okulu küçük ama fikri ve yüreği büyük kardeşimi kutluyorum.
Yorumu Oyla00
LinkCevap YazPaylaşŞikayet Et!
3 saat önce
alpyar
Türkiye’de yaşayan ermenilerin yada diğer azınlıkların bu ülke yada ülke insanı ile bir sorunu yok. Biz milletçe zaten çok misafirperveririz, kimseye karışmayız, herkese saygı duyarız. Onlar hepimizden iyi yaşıyor bu ülkede emin olun.
Yorumu Oyla10

Yorumlar kapatıldı.