İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Genç Ermeniler uzlaşmaya açık

Mehmet Fatih Öztarsu

Sert siyasi tartışmalara rağmen Ermenistan-Türkiye ilişkileri son 10 yılda ciddi mesafe kat etti. Bunda sivil toplum ve aydın kesimin çalışmaları etkili oldu. Genç Ermeniler de önceki nesle göre uzlaşmaya daha açık duruyor.

Türkiye’de son dönemde daha rahat tartışılan Türkiye-Ermenistan ilişkileri, Ermenistan’da da yoğunluk kazanan bir gündem hâline geldi.  Parlamento seçimleri sürecinde partilerin dış politika konuları arasında yer verdikleri Türkiye ile ilişkiler meselesi, çoğunlukla oy toplama amaçlı propaganda söylemlerinden ibaretti. Türkiye ile sınırların açılması ve düşmanlığın ortadan kaldırılarak gerçek bir komşuluk ilişkisi kurulması gerektiğini savunan bilinçli siyasetçiler de parti programlarında Türkiye’ye özel önem verdiklerini belirtti. Bu siyasetçilere göre, Ermenistan’ın bölgesel ekonomik entegrasyona dâhil olması ve Batı’ya açılması Türkiye üzerinden gerçekleşebilir. Sorunlar ise periyodik şekilde ortak akıl yoluyla çözülebilir. Ermeni toplumunun siyasilere yaklaşımları ise farklılık arz ediyor.
Çözümsüzlüğü savunarak herhangi bir proje vadetmeyen, Türkiye ile ilişkilerde mevcut durumun devamını arzulayan siyasetçilerle Türkiye ve hatta Azerbaycan ile normal ilişkilerin kurulmasını savunan siyasetçilere yaklaşımlar Ermenistan’daki siyasi bilinci yansıtan bir özelliğe sahip. Bölgesel gerçeklikler ve ülke ekonomisinin içinde bulunduğu durumla ilgili farkındalık, en çok gençlerde görülüyor. Bunda son yıllardaki ortak çalışmaların etkisi büyük.
Not: Yazının devamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Yorumlar kapatıldı.