İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’da sandıktan oligarşi çıktı

Mehmet Fatih Öztarsu*   – 

Ülkede yaşanan oligark tartışmalarından sonra Cumhuriyetçi Parti, kendi bünyesindeki işadamı milletvekillerinin bu seçimde aday olarak gösterilmeyeceğini açıklamıştı… Fakat ülkedeki şeker piyasasının yüzde doksan beşini elinde bulunduran, Erivan’ın en işlek caddelerindeki mağazaları satın alan ve medyadaki etki gücünü artıran işadamı-milletvekillerinin yaşayışı eskisi gibi devam ediyordu. Bu yapının devamı da statükonun iç ve dış politikada aynı şekilde varlığını sürdüreceği anlamına gelmektedir.

*******
 08.05.2012 Uzun zamandır Ermenistan gündemini işgal eden ve ülke demokrasisiyle ilgili yeni gelişmelerin umut edildiği parlamento seçimleri sona erdi.
Son sonuçlara göre parlamentoya giren beş parti ve bir blokun oy oranları genel olarak şu şekilde dağılmaktadır: İktidar partisi Cumhuriyetçi Parti yüzde 44,05, Müreffeh Ermenistan Partisi yüzde 30,32, Ermeni Ulusal Kongresi (EUK) yüzde 7,07, Miras Partisi yüzde 5,76, Taşnak Partisi yüzde 5,76, Hukuk Ülkesi Partisi (Orinats Yerkir) yüzde 5,47.
Seçim süreci ve sonucuyla ilgili olarak akıllara en başta seçimlerin şeffaflığı ile ilgili sorular gelse de, en belirgin yargı; Sovyet ardılı ülkelerde demokrasinin henüz özümsenmemiş olmasıdır.
Özelde Ermenistan’da ve genelde benzeri ülkelerde demokrasinin işleyişini görmek için seçim sürecinde yaşanan bazı gelişmeleri incelemekte fayda vardır. Parlamentoya giren partilerin birbirleriyle olan işbirliği, parti liderlerinin profili ve demokrasi adına tek ümit verici gelişme olan Ermeni Ulusal Kongresi’nin kısmi başarıya ulaşmış olması, Ermenistan’daki siyasi mekanizmanın genel tablosunu yansıtabilir.
.
Not: Yazının devamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

http://zaman.com.tr/haber.do?haberno=1284603&title=ermenistanda-sandiktan-oligarsi-cikti&haberSayfa=0

Yorumlar kapatıldı.