İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Galust Sahakyan (Türk gazetecilere): Ermenistan siyasal gündeminde iki önemli mesele var

Ermenistan Cumhuriyetçi Parti  Meclisi Grubu bşk. Galust Sahakyan 4 Mayıs’ta bir grup Türk gazeteciyi kabul etti. Ermenistan Cumhuriyetçi Parti  Meclisi Grubu bşk. Galust Sahakyan 4 Mayıs’ta bir grup Türk gazeteciyi kabul etti… Sahakyan’a göre ekonominin gelişimi, halkın esenliğinin esasta bundan kaynaklanmasından  ülke için hayati bir öneme sahip. Ancak Ermenistan’ın daha az önemli olmayan iki sorunu daha olduğunu -belirten Sahakyan-, bu dünya ve ilk elde Türkiye’nin kendisi tarafından gerçekleştirilen Ermeni Soykırımının tanınması ve kınanması; diğeri Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığının uluslararası tanınması.

*******
Millet Meclisi Basın Servisinden verilen bilgiye göre, Sahakyan tanıma amaçlı benzeri ziyaretlerin önemli olduğunu ve soruları yanıtlamaya hazır olduğunu ifade etti.
Türk gazeteciler Erivan’ın güzelliği ve Ermenistan’ın gelişim düzeyini zevkli bir şaşkınlıkla müşahade ettiklerini ve daha önceden sahip oldukları bilgilerin doğruyu yansıtmadığını ifade ettiler.
Gazetecilerin ″Ermenistan için öncelikli olan ekonomik gelişimi mi acaba? Devlet ekonomik krizle nasıl mücadele ediyor?″ sorularına Sahakyan Ermenistan’ın da diğer ülkeler gibi ekonomik krizin sonuçlarından kaçamadığını, ancak ülkede gerçekleştirilen ekonomi politikaları sayesinde krizin aşıldığını ve Ermenistan’ın bugün % 4.6’lık ekonomik büyümeye sahip olduğu yanıtını verdi. Sahakyan’a göre ekonominin gelişimi, halkın esenliğinin esasta bundan kaynaklanmasından  ülke için hayati bir öneme sahip. Ancak Ermenistan’ın daha az önemli olmayan iki sorunu daha olduğunu -belirten Sahakyan-, bu dünya ve ilk elde Türkiye’nin kendisi tarafından gerçekleştirilen Ermeni Soykırımının tanınması ve kınanması; diğeri Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığının uluslararası tanınması. Sahakyan’a göre; bunların her ikisi de ülkenin pekişmesi anlamında çok önemli. Soykırımın tanınması ve kınanması durumunda sadece bölgede değil, tüm dünyada benzeri suçlar engellenir; Dağlık Karabağ’ın kader tayini hakkı ise halkın güvenliği ve özgür yaşamasının teminatı. ″Böylece Ermenistan siyasi gündeminde iki önemli sorun var ülkenin pekişmesi ve ekonomik gelişimi″ diyerek sözlerinin altını çizdi.
Gazetecilerin ricası üzerine Ermeni-Türk ilişkileri ve bununla bağlantılı protokollerin kaderine değinen milletvekili, Türkiye’yle doğal ilişkilerin tesisinin bugün de siyasi gündemde olduğunu, ancak bunun, bu sorunun çözümü adına Ermenistan’ın  kendisi için önemli olan meselelerde tavizlere gideceği anlamına gelmediğini kaydetti. İmzalanan protokoller iki ülke arasında ilişkilerin tesisi anlamında hiçbir önkoşul içermiyordu, ancak Türkiye Karabağ meselesini istismar etmeye, tüccar mantığıyla hareket etmeye başladı ki bu Ermenistan için kabul edilemez.
Soykırımın olup-olmadığının araştırılması amacıyla Tarihçiler Komisyonu kurulmasına yönelik Türkiye’nin önerisinin reddine ilişkin olarak Sahakyan ″ Bariz olan bir şeyi incelemek ne anlama geliyor? Bu konuda siyasi istismar kabul edilemez. Biz canlı tarihiz″ dedi ve Soykırım sebebiyle kendi büyük sülalesinden sadece babasının kurtulduğunu ifade etti.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.