İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İçimizdeki ses

Ekim ayında yayın hayatına başlayan Paros Dergisi’nin genel yayın yönetmeni Mayda Saris, toplumun farklı inanç gruplarını tanımadığına dikkat çekiyor. Paros’un çok kültürlü yaşama değer verenleri hedeflediğini anlatan Saris, “Bu dergi, farklı kimliklerin doğru algılanmasını sağlamak için tasarlandı. Amacımız toplumların sosyal, kültürel, sanatsal yaşamını belgeleyerek görünür kılmak” diyor.

 * Paros nasıl doğdu?
Şöyle bir gerçek var ki, geniş toplum, Türkiye’de yaşayan farklı inanç gruplarını çok iyi tanımıyor. Azınlıkları ya düşman ya da her zaman sorun yaratan insanlar olarak görüyor. İşte Paros bu anlamda farklı kimliklerin doğru algılanmasını sağlamak için tasarlandı. Sayıları azalmış olsa da son yıllarda giderek kabuğundan sıyrılan azınlık toplumlar, Ermeni, Rum, Süryani, Bulgar veya Musevi olsun, gözle görülür bir dinamizm kazandı. Her alanda çok kıymetli gençler yetişiyor. Azınlıkların yaşadıkları ülkelerin dilini iyi bilip, geniş topluma hitap eden yayın yapmasının, ülke kültürüne katkı sağladığını düşünüyorum.
* Türkiye’deki farklı azınlıkların birbiriyle ilişkileri nasıl?
Sadece toplum değil, aslına bakarsanız azınlıklar da birbirlerinin kültürünü iyi bilmiyor. Süryanilerin Ermenileri ya da Musevilerin Rumları veya Bulgarları iyi tanıdığını söyleyemezsiniz. Paros’u hazırlama fikrini doğuran işte bu kanaatler oldu. Kendi kültürünü dahi tanımayan pek çok insan var. Bu da Paros’un ilgi görmesinde başlıca etken. Biz insanlara saklı kalan pek çok şeyi keşfetme olanağını sunan farklı bir konsept sunduk.
* Hedef kitlenizde azınlıklar mı var?
Türkiye farklı dini ve etnik grupların yaşadığı çok kültürlü bir toplum. Hedef kitlemiz; bu toprakların tarihini, sosyal, kültürel ve sanatsal gelişimini takip eden ve çok kültürlü yaşama değer veren herkes. Yaş söz konusu değil. Gençlik sayfalarından tarih araştırma dosyalarına uzanan geniş bir perspektifle 7’den 70’e her kesime hitap ediyor dergimiz. Zaten alt başlığı ‘çok kültürlü yaşam dergisi.’ Amacımız çok kültürlü toplumumuza, görmediklerini göstermek, düşünmediklerini düşündürmek. Dünya ve Türkiye değişirken bu değişimden nasibini alan azınlıkların nabzını tutmak.
* Okuyucu Paros’un sayfalarını çevirirken neler keşfedecek?
Amacımız bugüne kadar kapalı kalmış olan toplumların sosyal, kültürel, sanatsal yaşamını belgeleyerek görünür kılmak. Kültürel ağırlıklı dergimizin toplum, kültür-sanat, eğitim, tarih-araştırma, ekonomi, mekan, sağlık, bitki bakımı, trend, çevre ve spor sayfalarında bu anlamda pek çok konu başlığı ve röportajlara yer veriyoruz.
* Paros nasıl bir boşluğu dolduruyor?
Bilginizi farkındalık yaratmak ve farklılaşmak için kullanmazsanız ayaklı bir kütüphaneden farkınız kalmaz. Yıllardan beri haşır neşir olduğum sanat dünyasıyla ilgili araştırmalarımı hep saklı kalan değerleri, röportajlarımıysa saklı kalan hayatları gün ışığına çıkarmak için yaptım. Mesela ‘Ermeni Resim Sanatı’, ‘İstanbullu Rum Ressamlar’ gibi. Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanan kitaplarımda daha önce adı anılmayan yüzlerce sanatçıyla ilgili farkındalık yaratmaya çalıştım. İşte Paros Dergisi de bu yönde geliştirdiğim bir proje.
* Ekibin buluşma hikayesini anlatır mısınız?
Meslektaşım Ada Gazetesi Haber Müdürü Talin Etyemez’e konuyu açtığımda düşünmeden kabul etti. Hem Notre Dame de Sion Lisesi’den, hem de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden sınıf arkadaşım Elenka Eldek Çadırcıoğlu da aramıza katılınca, biz üç silahşorlar artık ‘Paros’un melekleri’ diye anılmaya da başladık. Büyük heyecanla bu işe en iyi omuz vereceğini düşündüğümüz arkadaşları aramaya koyulduk. Farklı alanlardaki deneyimlerimizi buluşturarak 18 kişilik ekiple yaptığımız sıkı çalışmanın sonucunda Paros’un tanıtım sayısını 2011’in mayıs ayında yayımladık.
* Nasıl tepkiler aldınız?
Paros Dergisi, farkındalık yaratmak için projelendirdiğimiz özgün konsepti olan bir çalışma, hatta “Alanında bir ilk” diyebiliriz. Tanıtım sayısı büyük ilgiyle karşılandı. Toplumdan gelen destek mesajları bizi yüreklendirdi ve 2011’in ekim ayında ilk sayımızı yayımladık. Aylık yayın olarak yolumuza büyük keyifle devam ediyoruz. Zaman içinde aramıza katılan arkadaşlarla sayımız giderek çoğalıyor ve bu sayede dergi üzerine düşüncelerimiz de zenginleşiyor.
* Basında nasıl yankı uyandırdı?
Bazı röportaj konularımıza, ulusal basında da yer verildi. Köşe yazarları hakkımızda yazdı. Sizin ‘İstanbul Hayalden Gerçeğe Sözden Yazıya’ adlı kitabınızda Prof. Dr. Samim Akgönül, Paros’un önemli bir işlevi olduğundan söz ediyor. Değerli yazar Selim İleri de son kitabı ‘Yaşadığım İstanbul’un bir bölümünde Paros’u anlatıyor. Tüm bunlar henüz sekizinci sayısını yayımlamaya hazırlanan yepyeni bir dergi için olumlu ve önemli gelişmeler. Kabul gördüğümüzün kanıtı.
*  Derginiz sadece İstanbul’da mı dağıtılıyor? Nerelerde bulabiliriz?
Dergimiz D&R’lar ve Remzi Kitapevleri olmak üzere Dünya Süper Dağıtım’ın İstanbul ve İstanbul dışında ulaştığı tüm bayilerden temin edilebilir. Yurt içindeki diğer şehirlere ve yurt dışındaki abonelerimize posta yoluyla da ulaştırıyoruz. Okurlar internet üzerinde www.paros.com.tr adresinden ve facebook’tan bize ulaşabilir. Twitter hesabımız da var. Abone olmak isteyenlere her kolaylığı sağlıyoruz. Telefon etmeleri veya epostayla mesaj göndermeleri yeterli.
Bilgi için:
İnternet: www.paros.com.tr
Eposta: info@paros.com.tr
Telefon: 0 212 245 61 06
NEŞE MESUTOĞLU/nese.mesutoglu@milliyet.com.tr
FOTOĞRAFLAR: HÜSEYİN ÖZDEMİR

Yorumlar kapatıldı.