İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Saint Antoine Kilisesi’ne 1 milyon TL vergi çıktı

Bilge Eser

İstanbul’da Saint Antoine Kilisesi’ne avlu kısımlarını arsa olarak beyan edilmediği için 27 yıl geriye dönük 935 bin 235 lira emlak vergisi borcu çıkartıldı. Başrahip Pişta: “Kötü niyetimiz yok. Kimsenin aklına gelmemiş” İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan Saint Antoine Kilisesi, yaklaşık 1 milyon TL’lik vergi borcu nedeniyle zor günler yaşıyor. 

Beyoğlu Belediyesi, kiliseye girişi sağlayan dört avlunun 1986’dan beri vergilerinin ödenmediğini belirterek kiliseye toplam 935 bin 295 TL’lik borç çıkardı. Kilisenin Başrahibi Iulian Pişta, “Kötü niyetimiz yoktu. Avluları arsa kaydı olarak tescil ettirmek zorunda olduğumuz kimsenin aklına gelmemiş. Bu parayı nasıl öderiz?” dedi. Kilisenin Başrahibi Iulian Pişta’nın verdiği bilgilere göre, olaylar kilisenin mülkiyetteki taşınmazların Emlak Vergisi muafiyetinden yararlanıp yararlanamayacağına ilişkin bilgi talebinin ardından başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 18 Ocak 2012 tarihli yanıtında parsellerde bulunan taşınmazların muaf tutulması gerektiğine hükmetti ve yazıyı Beyoğlu Belediyesi’ne gönderdi. Kilise yetkilileri, 19 Mart’ta bir dilekçe yazarak Saint Antuan’a giren 4 avlunun bulunduğu 14,16,17 ve 19 sayılı arsalar için muafiyet talebinde bulundu. Belediye ise, bu 4 arsa için daha önce bir ‘arsa beyan’ kaydı olmadığını belirledi. Belediye, 2012 için vergi muafiyeti uygularken; beyanın bildirilmediği andan geriye dönük olarak 1986’ya kadar ceza uygulama kararı aldı. Beyoğlu Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü kararını 3 Nisan 2012’de Maliye Bakanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’na gönderirken “ibadethanelere ait arsalar için vergi muafiyeti uygulanıp uygulanmayacağını” sordu.
‘KÖTÜ NİYET YOK’
Beyoğlu Belediyesi’nin 4 arsa için çıkardığı vergi borcu ise 935 bin 295 TL. Sadece kiliseye girişi sağlayan 641 metrekarelik alanın vergi borcu 863 bin TL. Pişta, arsalar için muafiyet sorduklarını, herhangi bir şekilde vergi kaçırmadıklarını dile getirerek “1986’da çıkan özel yasayla beyan edilen arsalar için muafiyet geldi. Kilise bu arsaları beyan ettirmemiş ancak herhangi bir kötü niyet yok. Olsa biz gidip kendimiz sormazdık ki” dedi. Gelir getiren mülklerin vergilerini düzenli ödediklerini anlatan Pişta, “Kilise ve manastır ibadethane oldukları için vergiden muaf. Avlu kiliseye giriş. Arsa olacağı kimsenin aklına gelmemiş” derken parayı 1 ay içinde bulmalarının mümkün olmadığını kaydetti. Durumu Vatikan’a ilettiklerini de kaydeden Pişta, “Cezadan muaf tutmalarını istiyoruz. Yoksa avluya lokanta açıp gelir bulma yoluna gideceğiz” dedi. Belediye, paranın 18 Nisan’a kadar ödenmesini istedi. Pişta, gelişmeler nedeniyle cumartesi gecesi kilisedeki ayinde bayram rengi olan beyaz yerine yas rengi olan mor giymişti.
Son sözü Maliye Bakanlığı söyleyecek
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan dün kilise yetkililerini kabul etti. Pişta, Demircan’ın “elinden geleni yapma” sözü verdiğini söyleyerek, “Parayı bizden almak istemediklerini ancak kanunlar çerçevesinde hareket edeceklerini belirtti. Her şeyin tatlıya bağlanacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Vergi Müfettişleri Derneği Başkanı Aykut Güleç ise “Belediye kilisenin beyanda bulunduğu tarihi esas alarak vergi talebinde bulunmuş. Belediye Maliye Bakanlığı’na başvurarak doğru hareketi yapmıştır. Son sözü Bakanlık söyleyecektir. Olumsuz kararda kilise dava açabilir” dedi.

Yorumlar kapatıldı.