İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP’den Süryani önergesi

Ali Özgündüz, Türkiye Süryanilerinin sorunlarının araştırılmasını istedi…’Renkler solmasın, kültürler kaybolmasın’ sloganıyla sorunlarını anlatmaya çalışan ve bunlara çözüm arayan Türkiye Süryanilerinin sorunlarının ve bu sorunların çözüm yollarının tespiti amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını saygılarımızla arz ederiz.”

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Türkiye Süryanilerinin sorunlarının ve bu sorunların çözüm yollarının tespiti amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı’na verilen araştırma önergesinin gerekçesinde, dünyada 10 milyonu aşkın Süryani bulunduğuna işaret edilerek, “Ülkemizde de ise 10 bini aşkın Süryani yaşamaktadır. Bunlardan çoğu İstanbul’da ikamet etmektedir. Süryaniler İstanbul dışında başlıca Mardin, Mersin, Diyarbakır, Adıyaman, Elazığ, Ankara, İzmir, Malatya, Şanlıurfa, Gaziantep, Antakya, Antalya ve Adana’da yaşamaktadır. Süryanilerin İstanbul ile buluşması yüzyıllar öncesine dayanmaktadır” denildi.
80’li yıllarda bölgede yaşanan güvenlik ve ekonomik temelli sorunlar nedeniyle Süryanilerden Avrupa’ya önemli göçler olduğu ifade edilen gerekçede, şu ifadeler yer aldı:
“O dönem göçen Süryani aile sayısı yaklaşık 3 bindir. Geçtiğimiz yıllarda bu ailelerden yaklaşık 90’ı geri dönüş yapmıştır. Dönenler, yurtlarına döndüğü için mutlu olduğunu belirtmektedir. Geri dönüş için başta altyapı olmak üzere çeşitli sorunlar bulunduğundan, geri kalan ailelerin dönüp dönmeyeceği konusu henüz belli değildir.
Ülkemizde yaşayan Süryanilerin çok çeşitli sorunları bulunmaktadır. Bu sorunların neler olduğunun ve çözüm yollarının tespiti amacıyla çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bunların yeterli düzeyde olmadığı bilinmektedir. Bahsi geçen sorunların çözülmesi amacıyla da daha geniş kapsamlı ve sistemli çalışmalara ihtiyaç olduğu açıktır.
‘Renkler solmasın, kültürler kaybolmasın’ sloganıyla sorunlarını anlatmaya çalışan ve bunlara çözüm arayan Türkiye Süryanilerinin sorunlarının ve bu sorunların çözüm yollarının tespiti amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını saygılarımızla arz ederiz.”

(ANKA

Yorumlar kapatıldı.