İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sansaryan Han’ın Erzurum’daki arazileri için dava

Ermeni Patrikliği’nin bir dönemin işkencehanesi Sansaryan Han’dan sonra Erzurum’daki kolej arazisini Vakıflar Müdürlüğü’nden almak için 14 Mart’ta açtığı davaya ABD’deki Ermeni cemaatinden destek geldi

Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan’ın rahatsızlığı nedeniyle fiilen Patrikhane’yi yöneten Başvekil Aram Ateşyan’ın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne; Sansaryan Han’ın iadesi için ocak ayında açtığı davayla başlayan hukuki mücadelenin kapsamı genişliyor. Ermeni cemaatinin Los Angeles merkezli günlük gazetesi Asberaz; Patrikhane’nin girişimini övdüğü yazısında Ermeni aydınlanması için büyük önem taşıyan Erzurum’daki Sanasaryan Koleji’nin arazisinin iadesi için 14 Mart’ta açtığı davayı ‘Türkiye’nin olumsuz cevabında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidilmesinin ilk adımı’ olarak değerlendirdi.

Milyonlarca dolar değerinde
Gazete, Ermeni nüfusun yoğun olduğu Erzurum vilayetinde 1881’de kurulan ve 1915’ten önce ‘Ermeni ulusal kimliğinin uyanışında’ düzenlediği konferanslarla önemli rol oynayan Sanasaryan Koleji’nin arazisinin bugün milyonlarca dolar değerinde olduğunu öne sürdü. Şu an müze olarak korunan kolejin 1915 başında kapatıldığını ve ‘bütün öğretmenlerinin ve öğrencilerinin soykırımda öldürüldüğünü’ belirten Asberaz gazetesi, Sanasaryan Vakfı’na ait malların yönetiminin Patrikhane’ye ait olduğunu vurguladı. Patrikhane’nin 1936’dan itibaren el konulan bütün taşınmaz mülkleri talep edeceği bilgisi de haberde yer aldı.

İşkenceleriyle ünlüydü
Gerçek ismi “Sanasaryan Han” olan İstanbul Sirkeci’deki bina; Nâzım Hikmet, Vedat Türkali, Ece Ayhan, Attila İlhan, Mihri Belli, Ahmet Arif, Ruhi Su gibi Türkiye’nin en önemli aydınlarının dik bir tabuta benzemesi dolayısıyla ‘tabutluk’ diye anılan hücrelerde tutulmasıyla Türkiye tarihine kara harflerle yazılmıştı.
http://dunya.milliyet.com.tr/sansaryan-han-in-erzurum-daki-arazileri-icin-dava/dunya/dunyadetay/22.03.2012/1518383/default.htm?ref=OtherNews 

Yorumlar kapatıldı.