İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bochum’da 20 bin kişi Erdoğan’ı protesto etti

Almanya’nın Bochum kentinde onbinlerce kişi, kendisine verilen bir ödülü almak için son anda gelmekten vazgeçen Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı protesto etti. Roboski’de katledilen 34 Kürt sivili temsilen tabutlar taşındığı eylemde Erdoğan ve kendisine ödül veren kuruma tepki yağdı.

Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) başta olmak üzere, Ermeni, Alevi, Asuri örgütler yanı sıra devrimci örgütler ile Alman antifaşist örgütlerin çağrısı üzerine kentte iki büyük gösteri düzenlendi. Her iki gösteriye 20 bin üzerinde kişi katıldı.
Yek-Kom öncülüğünde gerçekleştirilen protesto gösterisi Bochum merkez istasyonu önünde saat 16.00’da başladı. Burada toplanan kitle Belediye binasına yürüyerek, bina önünde miting düzenledi.
Mitinge katılanlar, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a tartışmalı Steiger ödülünün verilmesini protesto ettiler. Erdoğan son anda ödülü almaya gelmekten vazgeçmesi kitlelerin tepkilerini dindirmedi. Roboski Katliamında hayatını kaybeden 34 Kürt köylüsünü temsilen 34 tabutun taşındığı gösteride sık sık ‘Katil Erdoğan’, ‘Faşist Erdoğan’ sloganları atıldı.
Mitingde YEK-KOM Başkanı Yüksel Koç, Alevi Federasyonunun ortak eyleme katılmamasından duyduğu üzüntüyü ifade ederken, buna rağmen tüm ezilen halk ve toplulukların çağrılarına karşılık vererek eylemlerine katılmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi. “Biz özgür bir coğrafyada tüm dinler ve dillerin serbestçe konuşulan bir oluşum istiyoruz. Roboskiler, Sivaslar yaşanmasın istiyoruz” dedi. YEK-KOM Başkanı Koç, konuşmasının devamında Strasbourg açlık grevcilerinin ‘dik duruşunu’ selamlayarak daha güçlü destek çağrısında bulundu.
Kürdistan Aleviler Birliği adına konuşan Ali Köylüce ise, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin inkar ettiği bütün kimliklerin sesi ve hak ve hürriyeti için ortak mücadele çağrısında bulundu. Köylüce, “Herkesin eşit olduğu bir sistemin oluşması için gücümüzü birleştirmeliyiz, insanlık suçu işleyenlere karşı birlik olmalıyız” dedi.
Asuri Orta Avrupa Meclisi başkanı Sabo Hadiko, katil olarak tanımladığı Erdoğan’a ödül verilmesini şiddetle protesto ettiklerini belirtti. Ermeni Genel Meclisi Başkanı Azat Ordukhanyan ise “gazetecileri tutuklayan, katleden bir başbakana verilmesi gereken bir ödül değil. Erdoğan insanlık suçu işleyen bir başbakandır” dedi.
Eyleme katılan birçok örgüt ve kurum yanı sıra Sol Parti Milletvekili Hamide Akbayır’da birer konuşma yaparak, Erdoğan’a ödül verilmesini protesto etti.
BOCHUM STADYUM’UNDA BÜYÜK GÖSTERİ
Avrupa Alevi Dernekler Federasyonu (AABF) ise aynı amaçla miting ve yürüyüş düzenledi. Bochum Futbol Stadyum’da buluşan ve Avrupa’nın birçok alanında gelen insanlar “Sivası unutmadık, unutturmayacağız“ ve “Sivas katliamın hesabını soracağız“ sloganlarıyla stadyuma girdiler. Miting´de AABF Başkanı Bülent Ant, Eski Başkan Turgut Öker, Dersim Dernekleri Federasyon Başkanı Yaşar Kaya, Almanya Parlamento Üyesi Solpartili Andrej Hunko konuşmalarıyla kitleye seslendiler. Ayrıca Emekçi ve bircok halk ozanı sahnede yer aldı. Stadyum´da yapılan miting ve yürüyüşe MLKP/KGÖ, Partizan, ÖDP, DIDF, ADHK katılarak destek verdi.
ANF NEWS AGENCY

Yorumlar kapatıldı.