İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bochum’da Erdoğan’ı dev protesto bekliyor

Berlin – “Steiger Award” ödülünü almak için Cumartasi günü Bochum’a gelecek Başbakan Erdağan, protesto gösterisiyle karşılanacak. Kürtler, Ermeniler, Aleviler ve Asuriler Bochum tren garı önünde protesto gösterisi düzenleyecek. Bir grup Alman politikacı ve bilim insanı ise ödül alacak isimleri belirleyen jüri komitesine protesto mektubu gönderdi.

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinde (NRW) bulunan Ruhr Bölgesi’nde maden ocaklarında çalışanların anısına verilen “Steiger Award” ödülünün Avrupa kategorisindeki ödülü Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilecek. Ödülünü almak için 17 Mart’ta Bochum’a gelecek Erdoğan’ı ise bir dizi protesto bekliyor.
Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) ve Almanya Ermeniler Konseyi’nden sonra Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) ile Almanya Asuri Dernekleri Birliği ödülün Erdoğan’a yakışmadığına dikkat çekerek protesto gösterileri düzenleyeceklerini bildirdiler.
“ERDOĞAN’A ÖDÜL AZINLIKLARA BİR TOKAT GİBİYDİ”
Erdoğan’ın gelişinin Sivas davasının zaman aşımına uğradığı bir döneme denk geldiğine dikkat çeken AABF Genel Sekreteri Ali Doğan, Almanya’da yaşayan bütün Alevileri protesto gösterisine katılmaya çağırdı. “Steiger Award”ın “tolerans” dalında Erdoğan’a ödül verilmesinin Türkiye’de yaşayan azınlıklara bir tokat gibi vurduğunu belirten Doğan şu görüşleri dile getirdi:
“Türkiye’de hoşgörüsüzlük bir devlet politikası haline geldi. Son olarak Alevi aydınlarının yakıldığı Sivas’ta katliama ilişkin süren dava zaman aşımı gerekçe yapılarak kapandı. İnsanlığa karşı işlenen suçların zamanı aşımı olmamalı.”
Aynı şekilde ödülün Erdoğan’a verilmesine tepki gösteren Almanya Asuri Dernekleri Birliği de Türkiye’de artan insan hakları ihlalleri ve tutuklamalara dikkat çekti. Asurilere karşı işlenen katliamlardan hiç biri hakkında özür dilenmediği belirtilerek, Erdoğan hükümetinin de Asurilere baskı politikasını sürdürdüğü ifade edildi.
TOPLANMA YERİ; BOCHUM TREN GARI ÖNÜ
Protesto gösterisi Erdoğan’ın ödülünü alacağı saat 17.00’de Bochum tren garı önünde başlayacak. Aleviler, Asuriler, Ermeniler ile Kürtlerin destek verdiği gösteriye ilişkin açıklama yapan Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) ise “Ben demokratım ve insan haklarına saygılıyım” diyen herkesi gösteriye katılmaya çağırdı.
Erdoğan’ı protesto etmek için birçok gerekçelerin olduğuna dikkat çeken YEK-KOM’un açıklamasında “Savaş suçu işlediği için yargılanan bir başbakana tolerans ödülünün verilmesi kabul edilemez. Sadece Türkiye’de baskı gören azınlıkları değil, Alman demokratların da yürüyüşümüze katılmasını bekliyoruz” görüşüne yer verildi.
YEŞİLLER: ÖDÜL BÜYÜK BİR HATA
Merkel hükümetinin ortağı Hür Demokratlar Partisi (FDP)’nin ardından Yeşiller Partisi de ödülün Erdoğan’a verilmesine tepki gösterdi. Yeşiller’in entegrasyon sözcüsü Memet Kılıç, ödülün Erdoğan’a verilmesinin büyük bir hata olduğunu belirterek “Bırakın Türkiye’de, Erdoğan Avrupa’da bile tolerans sahibi değil” dedi.
Erdoğan’a ödülün Avrupa topluluğunun birlikteliğine katkı sunduğu gerekçesiyle verildiğine dikkat çeken Yeşiller politikacısı “Aksine Erdoğan, Türkiye’yi Avrupa’ya yakınlaştıracağına uzaklaştırıyor. Hiç bir azınlık ve dini gruplar eşit haklara sahip değil” görüşünü savundu.
JÜRİ KOMİTESİNE KINAMA MEKTUBU
Bu arada ödülün Erdoğan’a verilmesine tepki gösteren bir grup politikacı ve bilim insanı ödül komitesine protesto mektubu verdi. NRW Başbakanı ve Bochum Belediye Başkanı Dr. Ottilie Scholz ile gecede moderatörlük yapacak Max Schautzer’e hitaben yazılan mektupta, bu ödülle Erdoğan hükümetinin Kürtler ve diğer azınlıklara karşı işlediği suçlara ortak olunduğu belirtildi.
AKP hükümetinin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana 10 bine yakın politikacı, insan hakları savunucusu, gazetecinin tutuklandığına dikkat çekilen mektupta jürinin tarihi bir hata yaptığı ifade edildi. Son 10 yılda Türkiye’deki insan hakları ihlallerinin ayrıntılı anlatıldığı mektuba şu isimler imza attı:
Prof. Dr. Norman Paech, Prof. Dr. Werner Ruf, Dr. Peter Strutynski, Federal Meclis üyeleri; Andrej Hunko, Ulla Jelpke, NRW Eyaleti Meclis üyeleri Hamide Akbayir ve Ali Atalan, Hessen Eyaleti Meclis Üyesi Barbara Cárdenas, Hamburg Eyaleti Meclis Üyesi Cansu Özdemir, Nürnberg Meclis Üyesi Marion Padua, Sol Parti Aşağı Saksonya Yönetim Kurulu Üyesi Yilmaz Kaba, sosyolog Martin Dolzer, avukat Britta Eder.
ANF NEWS AGENCY

Yorumlar kapatıldı.