İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Suryaniler Meclis’e önerilerini sundu

Midyat Süryani Deyrulumur Mor Gabriel Manastırı Vakfı Vekili Avukat Rudi Sümer, “Rum, Ermeni ve Yahudi vatandaşlar azınlık olarak kabul ediliyor. Lozan Anlaşması kapsamında Süryanilerin azınlık statüsüne kavuşturulmasını ve anayasal güvenceye kavuşturulmasını istedik. Şahıs ve birey bazında mülkiyet sorunlarının çözülmesini talep ettik. Kültürel haklarla ilgili Süryani dilinin eğitiminin verilmesi, bunun geliştirilmesi, yaşatılmasını istedik. Din ve vicdan özgürlüğünün anayasal güvenceye kavuşturulmasını istedik. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda diğer gayri müslimlerin temsilini istedik. Devletin sağladığı finansmandan tüm dinlerin yararlandırılmasını, tüm ibadethanelere, imamlara sağlanan sosyal güvence ve maaşların diğer din adamlarına da verilmesini istedik.” ifadelerini kullandı.

***************
Komisyonu’na önerilerini sunan Süryani cemaatleri Lozan’da kazanılmış olan azınlık vatandaşlığı hakkını talep ettiler.
Süryaniler, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na yeni anayasa önerilerini sunarken, heyet içerisinde Midyat Süryani Deyrulumur Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, Midyat Süryani Kadim Cemaati Marborsom ve Mart İşmuni Kiliseleri Vakfı Başkanı Anto Nuay ile Midyat Süryani Deyrulumur Mor Gabriel Manastırı Vakfı Vekili Rudi Sümer yer aldı.
Uzlaşma Komisyonu ile yapılan görüşmenin ardından açıklama yapan Antu Nuay, “Buranın en eski halklarından biriyiz. Misafir değiliz. Dünyadaki tüm Süryanilerin adına buradayız. Sadece Midyat’taki değil. Süryanilerin devlet makamlarında, bürokraside yer alabilmelerini istedik.” dedi.
Midyat Süryani Deyrulumur Mor Gabriel Manastırı Vakfı Vekili Avukat Rudi Sümer ise anayasal güvenceye kavuşturulması gereken konuları komisyona sunduklarını belirterek, “Rum, Ermeni ve Yahudi vatandaşlar azınlık olarak kabul ediliyor. Lozan Anlaşması kapsamında Süryanilerin azınlık statüsüne kavuşturulmasını ve anayasal güvenceye kavuşturulmasını istedik. Şahıs ve birey bazında mülkiyet sorunlarının çözülmesini talep ettik. Kültürel haklarla ilgili Süryani dilinin eğitiminin verilmesi, bunun geliştirilmesi, yaşatılmasını istedik. Din ve vicdan özgürlüğünün anayasal güvenceye kavuşturulmasını istedik. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda diğer gayri müslimlerin temsilini istedik. Devletin sağladığı finansmandan tüm dinlerin yararlandırılmasını, tüm ibadethanelere, imamlara sağlanan sosyal güvence ve maaşların diğer din adamlarına da verilmesini istedik.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar kapatıldı.