İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’da geri sayım

Bülent Erandaç
Konsey kararını 29 Şubat veya 1 Mart’ta verecek. Yani 12 gün sonra bomba tesiri yaratacak karar çıkacak.Fransız Anayasa Konseyi, kendi 9 atanmış üyesinden birisini raportör tayin etmiş. Raportör son rötuşları yapıyormuş. Bu karar, hem Sarkozy’nin hem de Türkiye’nin geleceğini belirleyecek özellikler içeriyor.Sarkozy, Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamış durumda. Son anketlere göre, durumu parlak değil. İptal kararı çıkarsa, “siyasi mevta” haline gelecek Ermeni soykırımını kabul etmeyenlere ceza verilmesini isteyen kanunun Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesinin ardından morali bozulan Sarkozy, mücadelesini sürdüreceğinin mesajını vermiş, iptal halinde yeni bir yasa tasarısı sunabileceği tehdidinde bulunmuştu.Anayasa Konseyi’nin Ermeni yasasıyla ilgili iptal kararı verirse, Fransız hükümetin tekrar yeni bir yasa sunabilmesi için parlamentoda sadece bir haftası kalıyor.

********
Dışişleri’ nin emekli büyükelçilerinden bir dostum telefonla aradı. “Bir haftadan beri MİT Emniyet fırtınası her yeri sardı.
Tamam, bunlar önemli ama ondan çok daha önemli başka olaylara da bakmalıyız.
Yakında Fransa’da bir bomba patlayacak.” “Bomba” lafını duyunca, “Hocam nereye bomba koyacaklar” diye sormaktan kendimi alamadım.
Büyükelçi, “Öyle bomba değil, bomba tesiri yapacak bir karar.
Fransa Anayasa Konseyi, hem Türkiye’yi, hem de Sarkozy’nin kaderini etkileyecek tarihi bir karar alacak. Bu konuya bakıver” uyarısında bulundu.
Gerçekten, Genel Yayın Müdürümüz Ergün Diler’in, “Normal bir ülkede yılda bir kez görülemeyecek olayları saat başı yaşıyoruz. Gelişmeler arasında neden-sonuç ilişkisi kuramadan bir gündeme taşınıyoruz” sözlerini hatırlatan bir durumdayız.
20 gün önce, Türkiye’yi ayağa kaldıran bir olay yaşadık. Fransız Senatosu’nda Sarkozy’nin Ermeni tasarısı oylanırken, yaşadığımız tansiyonun seviyesi düşmüş durumda. Adeta, bunu unutan bir durumdayız.
BOMBA TESİRİ
Sarkozy’nin Ermeni soykırımı iddialarının inkârının cezalandırılması için çıkarttığı yasa, anayasaya aykırılık gerekçesi ile Fransız Anayasa Konseyi’nin önünde.
Konsey kararını 29 Şubat veya 1 Mart’ta verecek. Yani 12 gün sonra bomba tesiri yaratacak karar çıkacak.
Fransız Anayasa Konseyi, kendi 9 atanmış üyesinden birisini raportör tayin etmiş. Raportör son rötuşları yapıyormuş.
Bu karar, hem Sarkozy’nin hem de Türkiye’nin geleceğini belirleyecek özellikler içeriyor.
Sarkozy, Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamış durumda. Son anketlere göre, durumu parlak değil.
İptal kararı çıkarsa, “siyasi mevta” haline gelecek Ermeni soykırımını kabul etmeyenlere ceza verilmesini isteyen kanunun Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesinin ardından morali bozulan Sarkozy, mücadelesini sürdüreceğinin mesajını vermiş, iptal halinde yeni bir yasa tasarısı sunabileceği tehdidinde bulunmuştu.
Anayasa Konseyi’nin Ermeni yasasıyla ilgili iptal kararı verirse, Fransız hükümetin tekrar yeni bir yasa sunabilmesi için parlamentoda sadece bir haftası kalıyor. Nisan ayında ilk turu düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısıyla, parlamento 9 Mart’ta tatile giriyor.
İLGİNÇ BULUŞMA
Diplomatik çevreler, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun kafasının bir yanının bu konu ile meşgul olduğunu belirttiler, ilginç bir buluşmadan bahsettiler: “24 Şubat’ta Suriye için yeni oluşturulan uluslararası platform Tunus’ta toplanacak.
Davutoğlu, bu toplantı öncesi İngiltere’de olacak. Ardından 24 Şubat Cuma günü Tunus’a gidecek. Bu toplantıya Fransız Dışişleri Bakanı Alain Juppe de katılacak. Juppe’nin Ermeni yasasını desteklemediği biliniyor. Davutoğlu-Juppe baş başa bu konuyu ele alacaklar.” Peki, Fransa Anayasa Konseyi’nden Türkiye’yi sevindirecek bir iptal kararı çıkar mı?
Türkiye olarak, iptal kararı bekliyoruz. Anayasa Konseyi’nin 9 üyesinin yasaya büyük bir ihtimalle karşı çıkacağı tahmin ediliyor.
Fransız Anayasa Konseyi’nin yasayı tamamen reddetme, onaylama veya kısmen onaylama hakkı bulunuyor.
Anayasa Konseyi’nin kararı için en az 7 üyenin oyu gerekiyor.
Anayasa Konseyi, 9 atanmış ve iki tabi üye (iki eski cumhurbaşkanından) oluşuyor.
KISKANÇ SARKOZY
İptal kararı çıkarsa, Türkiye’yi kıskanan Sarkozy’ye iyi bir tokat atılmış olacağı gibi, aynı zamanda Ermeni soykırımı iddiasının inkârını cezalandırmayı düşünen ve hâlihazırda cezalandıran diğer ülkeler için de örnek teşkil edecek.
2015 yılına tüm imkânları ile hazırlanan Ermeni diasporasında da deprem etkisi yaratacak.
Takvim, 19-02-2012 02.00 (TSİ)

Yorumlar kapatıldı.