İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Doğumunun 127. Ölümünün 92. Yılında Büyük Ozan Vahan Deryan’ın anısına

 Her sene olduğu gibi,bu sene de, Şubat ayı başlarında, 9/2/2012 tarihinde Ermeni dünyası, Ermeni edebiyatının deha ozanlarından,ulusal, sosyal,siyasal emekçi Vahan Deryan’ın anısını doğumunun 127. ölümünün 92. yılında rahmetle  ve saygıyla  anarak, vefa borcunu yerine getirdi.

Vahan Deryan, Vahan Sukyasyan Der-Kirkoryan  gerçek adıyla Gürcüstan’ın Kantza köyünde doğdu: Bir ruhani ailenin oğlu olan Vahan 1897 yılında  öğrenimi için Tiflis’e kardeşlerinin yanına gider, 1899 yılında Moskova Lazaryan Lisesine kayd olur, 1906 da Liseden mezun olur, aynı tarihte Moskova Üniversitesi Edebiyat-Filoloji Fakültesinde yüksek öğrenimine başlar, yüksek öğrenim öğrencisiyiken  devrimci faaaliyetlerde bulunma suçu gerekçesiyle  Moskova’da  tutuklanır, hapse girer.
1908 yılında Tiflis’te ilk derlemesi MITNAŞAĞİ ANURÇNER(Ges Mut-Ges Luysin Yerazner)=<<Alaca Karanlıkta Düşler>> adlı eseri  yayınlanır.
1915 yılında <Mışag>(Çifçi=Rencber) adlı gazetede <YERGİR NAİRİ>(Vatan Nairi) adlı, vatan sevgisini ve milli duyguları öne cıkaran şiirlerinin dizisi yayınlandı. Onun bu eseri ,vatan sevgisi ve milli duygular içerikli bir lirik şiir türü olarak, Ermeni Edebiyatının tepesinde bir yer aldı : Vahan Deryan’ın bu şiir dizisi Ermeni halkının yaşadığı trajediyi, dramını, acılarını,hayırsever duyguları temel alan ananelerini ve göreneklerini ve aynı zamanda barış ve kardeşlik içinde yaşama öngörusunu ve hedefini yansıtmaktadır.
Vahan Deryan 1917 yılında  Bolşevik devrimine ve onu takib eden etkinliklere ve harekete  faal olarak katılmıştır.
7 Ocak 1920 tarihinde  çok ağır bir hastalık sonucunda Kazakistan’da  hayata veda eden Vahan Deryan’ın  Gürcüstan’da ve Ermenistan’da  adıyla anılan müzeler anıtlar,  hatta Ermenistan’da  Vahan Deryan adlı  bir de okul bulunmaktadır.
                                                                                                Dr.med.Sarkis Adam
Sarkis Adam [sarkis_adam@yahoo.de]

Yorumlar kapatıldı.