İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Obama, 24 Nisan’da “soykırım” diyecek mi?

Büyükelçi, “24 Nisan’da Başkan Obama’nın, yaklaşan seçimleri de düşünerek, “soykırım” kelimesini kullanacağını düşünüyor musunuz?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Elbette Başkan Obama’nın Nisan’da ne söyleyeceğini tam olarak bilemem. Ama Başkan Obama’nın daha önce dediği gibi, Ermeni ve Türk halkları geçmişin gerçeklerini ele almalı ve ileriye doğru devam etmelidir. Geçmişin hayaletleriyle yüzleşmeliyiz derken bunu kast etmiştim. İletişim gerek. İki taraftan tarihçiler bir araya gelmeli.”


***********
ABD Büyükelçi Francis J. Ricciardone, Twitter hesabında, 24 Nisan’da Başkan Obama’nın, yaklaşan seçimleri de düşünerek, “soykırım” kelimesini kullanacağını düşünüyor musunuz?” sorusuna “Bilemem” dedi.

ANKA

Ankara- ABD Dışişleri Bakanlığı’nın oluşturduğu Türkçe Twitter hesabında canlı olarak gelen soruları yanıtlayan ABD Büyükelçi Francis J. Ricciardone, en çok sorulan ve yorum yapılan, zor konularla başlayacağını belirterek, soruları cevaplamaya ilk olarak Uludere olayına ilişkin bir sorudan başladı.

Ricciardone, “Bu üzücü ve trajik olayla ilgili gelen soru ve yorumlara birlikte yanıt vermem uygun olacak. Öncelikle tekrar başsağlığı dilemek istiyorum. Bu çok trajik bir olaydı. Sadece bir diplomat olarak değil, insan olarak yaşananlardan derin üzüntü duyuyorum. Türkler, Kürtler, Çerkezler ve tüm zengin çeşitliliğiyle, bütün Türkiye’yi destekliyoruz” dedi.

“Şiddete kesinlikle karşıyız”

“Amerikan askerlerinin Orta Doğu’daki işkence görüntüleri ülkenizi kadar temsil ediyor? Diyalog ile nükleer İran problemi nasıl çözülecek?” sorusuna Ricciardone, “Tutumumuz çok açık: şiddete kesinlikle karşıyız. Tüm sorunların diyalogla çözüleceğine inanıyoruz” karşılığını verdi.

“Uludere olayında predatör kullanıldı mı?” sorusuna ise Ricciardone, “Bir kez daha hepinize baş sağlığı dilerim” derken, “Kürecik’teki radar üssünde kaç Amerikan personeli çalışacak? Kaç kişi lazım?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Bazen fikir ayrılıklarımız olsa da, Türkiye ve ABD’nin stratejik bakışı aynıdır; İran’ın nükleer silaha sahip olmasını istemiyoruz. Elbette, sorumluluklarını yerine getirmesi halinde, barışçıl nükleer enerji herkesin hakkıdır. Ama İran şimdiye dek verdiği sözleri tutmadı. İran’ın nükleer silah sahibi olma çabası var. İran’ı nasıl ikna edebiliriz? Askeri seçeneğe başvurmayı kimse istemez. Uzun zamandır ve hala diplomatik araçları kullanıyoruz. Ama her şey masada.”

Ricciardone, Türkiye-ABD arasındaki ekonomik ilişkileri ile ilgili soruya “Karşılıklı ticaretimiz yüzde 40 arttı. Amerikalı şirketler her geçen gün Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmayı düşünüyorlar. Hükümet olarak Türkiye’nin 2023 hedefini destekliyoruz. Karşılıklı yatırıma büyük önem veriyorum. Çünkü bu yatırımlar hem Türkler hem de Amerikalılar için istihdam sağlıyor Büyük Amerikan şirketlerine, Türk şirketleriyle iş ortaklıkları kurmaları için geçen haftalarda çağırıda bulundum. Muazzam bir potansiyeliniz var. Özellikle üretken ve parlak Türk girişimcileri, hem Türkiye’de hem de ABD’de büyük başarılara imza atıyorlar” yanıtını verdi.

“Türk yetkilileri ve sivil toplumu destekliyoruz”

“İngiltere’de gözaltına alınan gazetecilerle ilgili ne düşünüyorsunuz? Basın özgürlüğünden endişeli misiniz?” sorusuna ilişkin Ricciardone, “İfade özgürlüğü ABD için çok önemli ve hassas bir konu. Dünyanın her yerinde fikir özgürlüğünü yüzde yüz destekliyoruz. ABD, dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye’de de özgür basının güçlü bir destekleyicisidir. Türkiye’de görev yaptığım için, konuşmalarımı burası ile sınırlı tutmalıyım. Her zaman olduğu gibi, bu harika ülkede demokrasi, özgürlük ve adaletin güçlendirilmesinde Türk yetkilileri ve sivil toplumu destekliyoruz” dedi.

Ricciardone, vize konusundaki bir soruya ise, “ABD ve Türkiye çok yakın ilişki içindedir. Türkiye’nin Vizesiz Seyahat Programı’na uygun olma konusunda ilerlediğine inanıyoruz” yanıtını verdi.

Roj TV ile ilgili bir soruya yönelik ise Ricciardone, “Her zaman özgür basını destekledik. Ancak insanların şiddete yönlendirilmesine tamamen karşıyız” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi, “24 Nisan’da Başkan Obama’nın, yaklaşan seçimleri de düşünerek, “soykırım” kelimesini kullanacağını düşünüyor musunuz?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
“Elbette Başkan Obama’nın Nisan’da ne söyleyeceğini tam olarak bilemem. Ama Başkan Obama’nın daha önce dediği gibi, Ermeni ve Türk halkları geçmişin gerçeklerini ele almalı ve ileriye doğru devam etmelidir. Geçmişin hayaletleriyle yüzleşmeliyiz derken bunu kast etmiştim. İletişim gerek. İki taraftan tarihçiler bir araya gelmeli.”

Yorumlar kapatıldı.