İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Marmara Gazetesinin 70. Yıldönümü Feriköy Nazar Şirinoğlu Salonunda Kutlandı.

13 Ocak Cuma akşamı Feriköy Nazar Şirinoğlu salonunda edebiyat ve kültür sever büyük bir kalabalığın izlediği etkinlik ile Marmara gazetesinin iki günlük 70. Yıldönümü Kutlama etkinliklerinin ilki gerçekleşti. Etkinlikte gazetemizin kurucusu Suren Şamlıyan’dan başlayarak 70 yıl boyunca görev yapmış olanlar anıldı, minnet borçları ödendi.

Marmara’nın Kurucusu Anıldı, Eski Ve Yeni Tüm Çalışanlarına Minnet Borcu Ödendi
13 Ocak Cuma akşamı Feriköy Nazar Şirinoğlu salonunda edebiyat ve kültür sever büyük bir kalabalığın izlediği etkinlik ile Marmara gazetesinin iki günlük 70. Yıldönümü Kutlama etkinliklerinin ilki gerçekleşti. Etkinlikte gazetemizin kurucusu Suren Şamlıyan’dan başlayarak 70 yıl boyunca görev yapmış olanlar anıldı, minnet borçları ödendi.
Patrikhane Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan’ın riyaset ettiği etkinliğe Başrahip Zakeos Ohanyan ve Patrikhanemize bağlı pederler katıldı. Katolik Ermeni Cemaati Ruhani Reisi vekili Başepiskopos Kevork Khazumyan, Mıhitaryan Rahipleri Per Sarkis Ermen ve Per Hagopos Çopuryan, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Vazken Barın, müdürler, öğretmenler de etkinliği izlediler.
Bu etkinlik için Feriköy S. Vartanants Kilisesi Yönetimi Nazar Şirinoğlu salonunu açmakla kalmamış, gazetemizin jübilesini en iyi şekilde kutlamak için her türlü kolaylığı göstermiş, desteği sağlamıştı.
Merametciyan Okulu Müdiresi Arpi Manukyan ve oğlu Aras Manukyan ile öğretmenlerden Armenuhi Balamyan bilgisayar üzerinde gerçekleştirdikleri çalışma ve düzenleme ile sunumun başarısında önemli pay sahibi oldular. Sahne arkasına asılan dev bir posterde gazetenin 31 Ağustos tarihli baskısının üzerine başyazarımız R. Haddeciyan ve diğer personelin fotoğrafları yerleştirilmişti.
Etkinliği Feriköy yönetimi Kurulu üyelerinden emekli ve değerli öğretmen Jaklin Ermen yönetti. Konuşmasına kısa bir süre önce geçirdiği rahatsızlık nedeniyle etkinliğe katılamayan Yönetim Kurulu Başkanı Manuk Öğer’in kutlama mesajı ile başlayan Jaklin Ermen Zareh Hrahuni’nin “Bir Ağaç Dikmek” mesajını veren dörtlüğüyle devam etti. Ağaç mutlaka büyüyecek ve meyve verecekti. Jaklin Ermen daha sonra fotoğraflar eşliğinde gazetemizin kurucusu Suren Şamlıyan, ardından damadı Bedros Zobyan’dan itibaren Marmara’da görev yapmış ve artık aramızda olmayan isimleri saymaya başladı. Fotoğraflara eşlik eden hüzünlü bir melodi ise onların ruhuna bir saygı ve sevgi mesajı gönderiyordu.
Jaklin Ermen konuşmasına gazetemiz başyazar yardımcısı Makruhi B. Hagopyan’ın hazırlamış olduğu listeleri edebi cümleler ile zenginleştirerek gazetemizin eski ve yeni, yurt içinde ve dışında, Ermenice ve Türkçe bölümlerinde görev yapan, yazı yazan tüm isimleri sıraladı.
Jaklin Ermen’in ardından eski bir Marmara’lı, halen Feriköy Yönetim Kurulu üyesi Karen Terziyan söz aldı. Temiz ve net bir Ermeniceyle konuşan Karen Terziyan Marmara Gazetesinde geçirmiş olduğu güvenli ve bir aile ortamından farksız geçen yıllarını anlattı. Karen Terziyan daha sonra gazetemizin bugünkü personelini tanıttı.
Bu konuşmanın ardından etkinliğin sanat bölümü başladı. Bu bölümün üç sanatçısından ilki oyuncu Aram Gosdanyan idi. Aram Gosdanyan Rober Haddeciyan’ın çeşitli huşaderlerinden derlediği bölümleri birleştirmiş, sentezlemiş, ortaya yepyeni ve son derece ilginç bir yapıt çıkarmıştı. Bir monolog şeklinde sunduğu bu derlemedeki performansı inanılmazdı. Dinleyenler Gosdanyan’ın böylesine uzun bir monoloğu böylesine akıcı, böylesine etkileyici sunuşunu şaşkınlık ve hayranlıkla izlediler.
Bu bölümün ikinci sanatçısı Bartev Garyan idi. Cemaatimizin çok sevdiği bu değerli solistimiz üç şarkıyla Marmara’nın kutlama törenine katıldı. Hayatını Ermenice şarkı söylemeye adamış olan Bartev Garyan, en sevilen üç şarkısını Gilikya, Pari Arakil ve Yerevan Yerepuni’yi seslendirdi. Bartev şarkılarını söylerken yaşadığı coşkuyu başarıyla salonda dinleyicilere de aktarınca salon da onunla birlikte şarkılara katıldı ve özellikle Yerevan Yerepuni bütün salon tarafından birlikte söylendi.
Üçüncü sanatçı ise sahnelerimizin taçsız yorum kraliçesi Silva Gomikyan’dı. Gomikyan Marmara Gazetesinin yazarlarının eserlerinden zengin bir repertuvar hazırlamıştı. Sanatçımız bir kez daha her türlü övgüyü nasıl hak ettiğini gösterdi, mükemmel bir performans ile seçtiği eserleri birbiri peşi sıra sundu. Haddeciyan, Fıçıcıyan, Zahrad, Antan Özer, İkna Sarıaslan, Mıgırdiç Margosyan, Zareh Hrahuni, Vart Şigaher, İrma Acemyan, Khoren Manavyan ve Hilda Kalfayan’dan eserler sunan Gomikyan eşi müteveffa Vartan Gomikyan’ı da ondan bir dörtlük sunarak andı. Her biri diğerinden başarılı olan Gomikyan sunumlarında özellikle Şigaher’in, Khrahuni’nin ve İkna Sarıaslan’ın şiirleriyle seyircileri derinden etkiledi. Gomikyan son olarak başyazarımız R. Haddeciyan’ın Ermeni Şiir Bahçesinde Bir Gezinti isimli kitabının son bölümünü sundu. Bu sunum etkinliğin de son noktasını koydu.
Daha sonra Marmara tarafından Feriköy Yönetim Kurulu’na, Merametciyan Müdüresi Arpi Manukyan’a, öğretmen Armenuhi Balamyan’a, Jaklin Ermen’e, solist Bartev Garyan’a, Silva Gomikyan’a, Aram Gosdanyan’a ve Karen Terziyan’a  teşekkür ve onur plaketleri takdim edildi.
Etkinliğin sonunda söz alan Başyazarımız hasta yatağından kalkıp gelmiş olmasına rağmen son derece anlamlı ve etkileyici bir konuşma yaptı. Önce Feriköy Yönetim Kurulu’na, Merametciyan Müdiresi Arpi Manukyan’a ve yardımcılarına, Kadınlar Kolu’na teşekkür eden R. Haddeciyan sözlerine özetle şöyle devam etti: “Sadece birkaç saat önce S. Pırgiç Hastanesinde hasta yatıyordum, şimdi burada oturuyor ve gösteriyi izliyorum. İnsanoğlu kuş misali bir kaç saat içinde farklı dünyalar arasında gidip geliyor. Mükemmel bir gece yaşadık ve bir kez daha Marmara’nın 70 yılı çerçevesinde anadilimize ve kültürümüze duyduğumuz sevgi ve saygıyı dile getirdik. Oturduğum yerden büyük bir hayranlıkla Aram Gosdanyan’ı izledim, ve izlerken şaşkınlıkla bu kadar “huşadedr”i nerden bulup da birleştirdiğini düşündüm. Jaklin Ermen’e de müteşekkirim, mükemmel bir sunumla Marmara Gazetesini yüceltti, sevgisini gösterdi. Bartev için ne diyebilirim? Bartev’in en takdir ettiğimiz yönü Ermenice şarkıları tercih etmesidir. Bu etkinliğe katılarak Marmara gazetesine saygısını ve sevgisini sunmayı kendisi teklif etti, bu da onu bir kat daha değerli kıldı. Ve nihayet saman gibi kuru iki kelimeyi canlı bir ağaca dönüştürebilecek yetenekteki Silva Gomikyan; onu benim eserlerimi yorumlarken dinlerken sık sık ‘bunu ben mi yazdım? Bu kadar anlamlı cümleler benim kalemimden mi çıktı?’ diye düşünürüm. Silva Gomikyan onlara bir yeni kişilik kazandırır ve olağanüstü mükemmellikte bize sunar.”
“Benim için Marmara’nın eski personelinden Karen Terziyan’ı dinlemekte son derece keyifli oldu. Ne yazık ki bizden ayrıldı ancak kendisini burada görmekten mutlu oldum ve bundan sonra da onu kürsülerimizde göreceğimizden eminim. Bu geceki sunumun kusursuz olması için hiç bir şey esirgemeyen Arpi Manukyan ve arkadaşlarına da gönülden teşekkür ediyorum.”
“Marmara’nın ben görevi teslim almadan önceki 25 yılı benden öncekilere onur getirir, ondan sonraki 45 yıl ise benim onurumdur. Ancak ikisinin toplamı olan 70 yıl tüm Ermeni toplumuna onur getirir, çünkü bu toplum Marmara Gazetesini 70 yıl ayakta tutabilmiş. Zareh Khrahuni’nin dediği gibi bugün de burada bir ağaç diktik, ve bir gün mutlaka meyve verecek. Biz olmasak da bizi hatırlayacaklar. Evet hayatımdan bir gün daha geçti. Demin Aram Gosdanyan’ın sunumu için seçmiş olduğu başlığı hatırlayalım: “Hayatımdan bir gün daha geçti gitti”, ve ben buna şöyle bir ekleme yapacağım, evet hayatımdan bir gün daha geçti gitti ama boş geçmedi ve üzerimde mucizevi bir etkisi oldu.”
Etkinliğin son konuşmasını ise Başepiskopos Aram yaptı. Konuşmasında Marmara’nın 70 yaşında olduğunu ancak yaşın değil misyonun önemli olduğunu söyledi. Marmara’nın bir ruhu olduğunu, okuruna her gün bir şeyler verdiğini ve orada özellikle de bir sütununda her gün bir yenilik, düşündürücü bir fikrin okuruyla buluştuğunu söyledi. “Yaşayan bir çok gazete var ama onlardan bir şey öğrenmek mümkün değildir, okura bir şey vermezler. Marmara sadece bizim cemaatimizde değil, tüm Ermeni dünyası için sevilen bir gazetedir” diyen Başepiskopos Aram Marmara’ya mermer gibi sağlam bir gelecek temenni ederek sözlerini noktaladı.
Etkinliğin sonunda bir de 70. yılı simgeleyen dev boyutta bir pasta Başepiskopos Aram ve Başyazarımız R. Haddeciyan tarafından birlikte kesildi. Ardından verilen zengin kokteyl sırasında konuklar R. Haddeciyan’ı ve Marmara’nın tüm diğer personelini kutladılar.

Yorumlar kapatıldı.