İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sarkozy’nin partisi bölündü!

Fransız Meclisi’nin kabul ettiği, Ermeni iddialarını inkar edenlere hapis cezası öngören yasa tasarısı iktidarı böldü. Sarkozy’nin partisinin vekilleri tasarıyı eleştirdi.

Birçok bakan, tasarıya çekimser yaklaşırken Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin partisi Halk Hareketi Birliği’ne (UMP) mensup milletvekilleri tasarıya sert eleştiriler yöneltti. Fransız sağının etkin isimlerinden eski Dışişleri Bakanı Hervé de Charrette, “Bunu ahlaksızca buluyorum. Kararın seçim öncesi yapılan bir demagoji olduğunu herkes biliyor. Bu konuyu 5 yılda bir tartışıyoruz. 2002 seçimleri öncesinde 2001’de soykırımı tanıma tasarısını tartıştık. 2007 seçimleri öncesinde 2006’da inkâr tasarısını tartıştık.” dedi.
De Charrette, “Ermeni seçmenleri satın alabileceğine inanan bir avuç milletvekilinin, Noel tatiline 48 saat kala bayağı bir şekilde tavlama girişiminde bulunması meclisin itibarına da zarar veriyor.” sözleriyle tasarıyı eleştirdi. Bu tür yasalara karşı olduğunu belirten Kültür Bakanı Frederic Mitterand da, “İyi ki milletvekili değilim.” dedi. Mitterand, özgür tartışmanın olduğu demokratik ülkelerde bu tür yasaların gereksiz olduğunu belirtti. Tarım Bakanı Bruno Le Maire ve Savunma Bakanı Gerard Longuet de tasarıya mesafeli baktıklarını açıkladı.
Öte yandan, inkâr yasa tasarısını teklif eden UMP Marsilya Milletvekili Valerie Boyer’in resmi internet sitesinin Türk hacker’lar tarafından çökertilmesi Fransız basınında geniş yer buldu. Boyer, kendisinin ve ailesinin ölüm tehditleri aldığını iddia etti. Sosyal medya yoluyla işkence ve tacizle tehdit mesajları gönderildiğini savunan Boyer, “Bu tasarıyı bir erkek hazırlasaydı tepkiler daha farklı olurdu.” dedi. İçişleri Bakanlığı, Valerie Boyer ve ailesinin belli bir süre polis koruması altına alınacağını duyurdu.
Fransız çiftçiler tasarıdan endişeli
Genç Çiftçiler Sendikası, tasarının mecliste kabul edilmesinin ardından Türkiye’ye yönelik büyükbaş hayvan ihracatının sekteye uğramasından endişe ettiklerini açıkladı. Sendikadan yapılan açıklamada, “Bir yıldan beri Türkiye’ye yönelik sığır ve inek ihracatımızda ciddi bir artış sağlandı. Genç tarımcılar için yeni bir yatırım sahasının kaybedilmesi, onların geleceğe daha ümitsiz bakmasına neden olacaktır.” denildi. Milli İnek Yetiştiricileri Federasyonu (FNB) Başkan Yardımcısı Hermouet, Türk ihracatçı firmalarla irtibat kurduklarını belirterek, “Şimdilik hayvan ihracatında bir düşüş yok. Ancak kamyonları yola çıkarmaktan endişe ediyoruz.” açıklamasını yaptı. Ünlü Ermeni asıllı Fransız şarkıcı Charles Aznavour ise Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye gönderdiği mektupta, kanun tasarısı nedeniyle teşekkür etti. Aznavour, Sarkozy’ye yazdığı mektupta “bu tasarının kabul edilmesinin ardından adaletin yerini bulduğunu ve çok gururlu olduğunu” belirtti. Aynı zamanda, Ermenistan İsviçre Büyükelçiliği görevini yürüten Aznavour, Sarkozy’nin Erivan ziyaretinde verdiği sözü tuttuğunu dile getirdi.
Müslüman alimlerden Türkiye’ye destek
40 bin Müslüman âlim ve aydının üye olduğu Uluslararası Müslüman Âlimler Birliği (UMAB), Ermeni soykırımı iddialarını mecliste kabul eden Fransa’ya karşı Türkiye’nin yanında yer aldığını resmen açıkladı. UMAB Genel Sekreteri Dr. Ali Karadaği, birliğinresmi sitesine yaptığı açıklamada, bu yasanın adil olmadığını ve Türkiye’nin bu yasa karşısında aldığı tavrı desteklediklerini açıkladı. “Fransa asıl savaş suçu işleyen herkesi kınayacak bir yasa çıkarmalıydı.” diyen Dr. Karadaği, “Sırp mezaliminin, Yahudi katliamlarının ve Haçlıların geçmişte işledikleri savaş suçlarının hesabını kim soracak?” dedi.
Zaman

Yorumlar kapatıldı.