YILBAŞI ÇAM AĞACI / βԲܸ ºô îú̲ܲèÀ
Yılbaşı veya Yıl sonu için çam ağacı süsleme geleneği, bize çok tanrılı pagan döneminden gelir:
Çok eski dönemlerden beri, insanlık Mezopotamya coğrafyasında, ÇAM AĞACININ “IŞIK” veya “NUR” ağacı olarak tanımaktadır.
Ansiklopedi Britanika’nın verilerine göre,ilk defa Yeni Yıl, İsa’dan 2000 yıl önce Babilon da, kışın değil ilkbahar aylarında kutlanmış, eski Mısır’da ise Eylül ayında kutlanmış.
Ermeniler, Yeni Yıl’ı,önceleri Vartavar zamanında, daha sonraları Navasart ayında , diğer bir deyişle Kuzey yarım küresinin yaz aylarında tarlanın “HASAT” zamanından sonra veya tarlanın “Ekimi” takip eden ayın başında kutlarlarmış.
Ermeniler, eski takvimlerine göre coşkulu “Şükran” törenleri düzenlerler, bunlardan en görkemlisi de “Yıl Dönümü” veya ”Yıl Baş” törenleri olurmuş.
Yeni Roma takviminin, dünyaca kabulünden hemen sonra yeniYıl Ocak ayının ilk gününde kutlanmaya başlandı.
Hristiyanlik öncesi dönemlerden günümüze gelen, Yeni Yıl’da Çam Ağacı süsleme geleneği, Hıristiyanlıktan hemen sonra Asya’dan, Uzak Doğu’ya,Mısır’a,İran’a, Anadolu’ya,oradan Avrupa’ya ve tüm Dünya’ya hızla yayılmıştır.
Hristiyanlik öncesi dönemlerden beri,yapraklarını hiç dökmeyen,devamlı yeşil yapraklı çam ağacı, insanlık için bir ”İbadet” unsuru olmuştur,daha sonraki dönemlerde ise “Doğa Sevgisi ve Saygısı” veya “Doğayı Koruma” işareti olmuş,
“Ebediyeti” (Sonsuzluğu) ve “Bereketi” simgelemiştir..
Eski zaman Ermeni yaşamında,Yıl Dönümü veya Yıl Başı gecesi kilise ayinleri ve görkemli sivil törenlerle ve coşkulu eğlencelerle kutlanır, yoksullar ve muhtaçlar sevindirilmeye , mutlu edilmeye imkanlar ölçüsünde çalışılırdı. Yeni Yılın ilk saatlerinde dostlar birbirlerine ,”Nar” yararak,”Bereket”in simgesi olduğuna inandıkları “NAR TANELERİ” dağıtırlardı.
Günümüzde Yeni Yıl, değişik bir anlayışla görkemli ziyafetlerle ve coşkulu eğlencelerle kutlanmaktadır.
Yeni Yılda, Dünyamıza barış ve refah, İnsanlığa esenlik, sağduyu, huzur, başarı ve daha çok sevgi temennisi ile, Her şey Gönlünüzce olsun.
Dr.med.Sarkis Adam
βԲܸ ºô îú̲ܲèÀ.
γճݹÇÝ ïûÝ³Í³é ½³ñ¹³ñ»Éáõ ³õ³Ý¹áõÃÇõÝÁ, Ù»½Ç, ݳ˳ùñÇëïáÝ¿³Ï³Ý ßñç³Ý¿Ý ÑÇÝ ûñ»ñ¿Ý ѳë³Í ¿.îûݳͳéÁ,ÑÇÝ Å³Ù³Ý³ÏÝ»ñ¿Ý Ç í»ñ, Ø¿½ûµûóÙdz Ç ³ß˳ñѳ·ñáõû³Ý Ù¿ç, Ù³ñ¹Ïáõû³Ý ͳÝûà ¿, áñå¿ë<ÈáÛë>Ç Í³é.
Àëï <äñÇóÝÇù³>ѳÝñ³·Çï³ñ³ÝÇ, ³é³çÇÝ ³Ý·³Ù ¿, áñ<Üáñ î³ñÇ>Ý øñÇëïáë¿ 2000 ï³ñÇ ³é³ç,ä³åÇÉûÝ Ç Ù¿ç,áã ÿ ÓÙ»é³ÛÇÝ , ³ÛÉ ·³ñáõÝÇ ³ÙÇëÝ»ñáõÝ ïûÝáõ¿ñ ¿,ÇëÏ ÑÇÝ º·Çåï³óÇÝ»ñÁ ,ê»åï»Ùµ»ñÇ ³ÙÇëÝ»ñáõÝ ïûÝ»ñ »Ý.
гۻñÁ ݳË, í³ñ¹³í³éÇÝ, ³å³ í»ñç, ܳõ³ë³ñ¹ÇÝ ³ÛëÇÝùÝ, ÑÇõëÇë³ÛÇÝ »ñÏñ³·áõÝïÇ ³Ù³éáõ³Ý ³ÙÇëÝ»ñáõÝ , µ»ñùѳõ³ù¿Ý í»ñç, ϳ٠ÑáõÝÓùÇÝ Ñ»ï»õáÕ ³Ùë³ÙáõïÇ ûñÁ.гۻñÁ, ÑÇÝ ïáÙ³ñÇ Ñ³Ù³Ó³ÛÝ ÏÁ ϳï³ñ¿ÇÝ ·áѳµ³Ýáõû³Ý Ù»Í Ñ³Ý¹¿ëÝ»ñ, áñáÝó ³Ù»Ý³÷³é³õáñÁ Ï°ÁÉɳñ <²Ù³Ýáñ>Á, ³ÛëÇÝùÝ <î³ñ»Ùáõï>Á.
ÐéáíÙ¿³Ï³Ý îáÙ³ñÇ ÁݹáõÝáõÙ¿Ý, ³ÙÇÝç³å¿ë í»ñç, Üáñ î³ñÇÝ ëÏë³õ,ÚáõÝáõ³ñÇÝ ³é³çÇÝ ûñÁ ïûÝáõÇÉ.
ܳ˳ùñÇëïáÝ¿³Ï³Ý ßñç³ÝÝ»ñ¿Ý, Ù»ñ ûñ»ñÁ ѳëÝáÕ Üáñ î³ñáõ³Û îûݳͳéÇ ³õ³Ý¹áõÃÇõÝÁ, øñÇëïáÝ¿áõÃÇõÝ¿Ý ³ÙÇÝç³å¿ë í»ñç, ²ëdz¿Ý, ²ñ»õ»Éù, лé³õáñ ²ñ»õ»Éù, º·Çåïáë, ä³ñëϳëï³Ý, áõ ²Ý³ïáÉáõ¿Ý ßáõïáí ï³ñ³Íáõ¿ñ ¿,ºõñáå³ »õ դէպի ѳٳÛÝ ²ß˳ñÑ.
Նախ³քրիստոնէական հին ųٳݳÏÝ»ñ¿Ý Ç í»ñ, ï»ñ»õը ãÇ Ã³÷áÕ Ùßï³Ã³É³ñ ͳéÁ Ù³ñ¹Ïáõû³Ý ѳٳñ »Õ³Í ¿, áñå¿ë å³ßï³ÙáõÝù, ³å³ í»ñç»ñë ³É, áñå¿ë µÝáõóëÇñáõû³Ý Û³ñ·³ñÅ³Ý Çñ ÙÁ , »õ ÏÁ ËáñÑáõñ¹³Ýß¿,<<Ú³õÇï¿Ý³Ï³ÝáõÃÇõÝ>> »õ << ²é³ïáõÃÇõÝ>>:
Î³Õ³Ý¹Ç »ñ»ÏáÝ »õ ϳ٠Üáñ î³ñáõ³Û ¹ÇÙ³õáñáõÙÁ ÑÇÝ Å³Ù³Ý³ÏÝ»ñáõÝ Ð³Û Ï»³ÝùÇ Ù¿ç ÏÁ ïûÝáõ¿ñ, »Ï»Õ»ó³Ï³Ý ³ñ³ողութիւններով, ³ß˳ñÑÇÏ Ñ³Ý¹¿ëÝ»ñáí áõ Ëñ³Ë׳ÝùÝ»ñùáí, <Üáñ î³ñáõ³Û> ³é³çÇÝ Å³Ù»ñáõÝ Çñ³ñáõ <Üáõñ> ÏÁ µ³ÅÝ¿ÇÝ, ÝáõñÁ ×»Õù»Éáí ѳïÇÏÝ»ñÁ µ³ñ»Ï³ÙÝ»ñáõÝ ÏÁ µ³ÅÝ¿ÇÝ, ѳõ³ï³Éáí áñ, <Üáõñ> Á Üáñ î³ñÇÇÝ<²é³ïáõÃÇõÝ> åÇïÇ µ»ñ¿.
²Ûëûñ, Î³Õ³Ý¹Ç »ñ»ÏáÝ, »õ ϳ٠Üáñ î³ñáõ³Û ¹ÇÙ³õáñáõÙÁ ,ÙdzÛÝ áõñ³Ëáõû³Ý áõ Ëñ³Ë׳ÙùÇ ûñ ¹³ñÓ³Í ¿, áñ ÏÁ ïûÝáõÇ Çõñ³Û³ïáõÏ áõï»ÉÇùÝ»ñáí áõ Ùñ·»Õ¿Ý»ñáí.
ºñ³Ý»ÉÇ ûñ»ñ, ºñç³ÝÇÏ áõ ³éáÕç î³ñÇÝ»ñ.
îûùÃ.ê³ñ·Çë ²ï³Ù
¶»ñÙ³Ýdz.
Yorumlar kapatıldı.