İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hisnag (Advent) Kutsal Doğuş ve Tanrısal Beliriş Yortusu Öncesi Hazırlık Dönemi Ve Surp Hagop Yortusu

Hisnag(Batı Kiliselerinde Advent ),Hristiyan dünyasının Kutsal doğuş ve Tanrısal Beliriş yortusunun , 7 haftalık veya 50 günlük hazırlık dönemidir. Ermeni kilisesinde Hisnag , batı kiliselerinin Advent’inden 2 hafta daha uzun sürmektedir.

M.S 4. ünçü y.yıldan itibaren  önce Batı kiliseleri,sonraları Doğu kiliselerinin bazıları,daha önceleri 5-6 Ocak’ta kutlanan Teofania (İsa’nın Doğuş ve Vaftiz Yıldönümü) yortusunu ikiye ayırdılar, Rab İsa  Mesih’in Kutsal Doğuşunu 24-25 Aralık’ta, Kutsal Vaftizi ise 5-6 Ocak’ta kutlamaya başladılar: Ermeni Kilisesi ve Doğu Kiliselerinin azıları, ise Hıristiyanlık  tarihinde  en eski uygulamayı devam ettirerek Mesih İsa’nın, hem Doğuş ve hem de Vaftizini bir arada, Juliyen takviminde 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak’ta kutlarlar :Ermeni kilisesi  bu yortuyu  “Surp Dznunt yev Asdvadzahaydnutyan Don” (Kutsal Doğuş ve Tanrısal Beliriş Yortusu) adıyla kutlar.
Surp Dznunt yortusunun  hazırlık dönemi Ermeni kilisesinde tam7 hafta, diğer bir deyişle 50 gün sürüyor,bu hazırlık dönemine Hisnag(Advent) adı veriliyor.
Hisnag’ın birinci, ikinci, ve yedinci haftalarında kilise üyelerine bitkisel perhiz(oruç) önerilmektedir, Hisnag döneminde her bir haftası için  her Cumartesi günbatımında(Giramudk) dualar ve ilahiler eşliğinde mor renkli yeni mumlar  yakılıyor(Mor renk, duygu rengi olarak kabul edilir,kişiye mistik bir güç ve bir yücelik getirdiğine inanılır,metafizik  gücü ve aynı zamanda ruhaniliği simgeler,inancın,dinin sembolüdür: Mum yakma,ise Hıristiyanlık öncesi dönemde  de vardı,ibadetle bütünleşmeyi simgeler, Hıristiyanlık döneminde,duanın  sembolü olarak algılanır, yaşamı ,sürekliliği ve İsa Mesih’le bütünleşmeyi ve içleşmeyi simgeler.) Hisnag döneminin 4. haftasında 7 mor mumdan dördüncüsü yakıldığında, Surp Dznunt’a 3 hafta kaldı simgeliyoruz, diğer bir deyimle  “Hisnag’ın Miçink” haftasına girmiş oluyoruz, Miçink haftası Surp Hagop Orucu olarak bilinir, Hisnag’ın 4.Cumartesi günü Surp Hagop Yortusudur, bu sene bu yortu ,17.12.2011 tarihli  Cumartesine rastlamaktadır:  Hisnag’ın son hafta sonu 7. Cumartesi günü ,Crakaluytz (Kandillerin Yakılması anlamına gelir) denilen,Surp Dznunt’un arefesinde 7 mor bir tane de beyaz mum hep bir arada yakılır, buda Kutsal Doğuş Yortusu Öncesi hazırlık döneminin  bittiğini işaret eder ve zaten ertesi gün de Surp Dznunt (Kutsal Doğuş) yev Asdvadzahaynutyan (Tanrısal Beliriş) Don (yortu)dur.
                                                                                                      Dr.med.Sarkis Adam

Yorumlar kapatıldı.