İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Chennai’daki Ermeni Kilisesi / Armenians in Chennai, Calcutta (India).

Harut Kurumlu
Aşağıda size Hindistan’ın güneyindeki Chennai kentinde gördüğüm, hayran olduğum ve hiç cemaati olmadığı için içim burkulan Ermeni kilisesinden  birkaç resimle söz etmek istiyorum; Holly Virgin Mary Ermeni kilisesi ilk 1712 de inşa edilmiş …bir müddet sonra İngilizler tarafından  terk edilmeye zorlanmışlar.. şimdiki kilise 1772 de tekrar takdis edilip cemaate  açılmış, şimdi resimlerden de göreceğiniz gibi restorasyon  aşamasında..Kasım 2008 de (tarih belli değil)  bitirmeyi ümit ediyorlar.

Katolikosumuz II. Karekin hazretleri ile Calcutta’daki kilise üyeleri, cemaati ve disporadan katılacak ziyaretçilerle kilise takdis edilecek.
Chennai’da hiç ermeni yok. Sonuncusu da kilisenin bundan önceki görevlisiymiş, George Gregorian. O’da 2003 tarihinde 89 yaşında ölmüş. Kilise, Calcutta’daki vakıf tarafından idare ediliyor.Görevlinin söylediğne göre Calcutta şehrinde 150kişi, tüm Hindistan’da ise 275 Ermeni yaşıyormuş.
 
Kilise, 1200kglık 6 adet Ingiltere’den gelen çanları ile meşhur.Eskiden çok zengin bir Ermeni tarafından Ingiltere’de yaptırılıp, kiliseye hibe edilmiş.Görevli; Her Pazar sabahı  09:30’da, kilisenin hala yaşıyor olduğunu kanıtlamak amacı ile çanları çalarmış.
Kilisenin en önemli özelliği de Chennai’ın çok eski ve oldukça kalabalık iş  merkezlerinden biri olan Armenian Street’de bulunması; Kilisenin çok büyük olan avlusu içerisinde yatay olarak 120 kişinin mezarı bulunmakta.
 Dünyadaki ilk ermenice gazete, ‘Azdarar’, 1794 tarihinde Harutyun Shmavonian  tarafından kurulmuş.Shmavonian’ın kabrinde kilise avlusunda bulunuyor…
  Bu bilgiler kilisenin yeni görevlisi Mr. Y. Alexander (Hint-Ingiliz) tarafından verilmiştir.
  Daha önceki Michael Stephanian adlı ermeni görevli Chennai’da Ermeni cemaati
  olmadığı için, Calcutta’ya geri gitmiş…
 
 
        Daha geniş bilgi aşağıdaki linkten temin edilebilir;
(1)     http://www.lonelyplanet.com/travelstories/article/thearmeniansinchennai_1105/
(2)     Kasım 2008 tur bilgileri için aşağıdaki link faydalanabilirsiniz;
         www.azad-hye.biz/media/i1/historical-tour-of-armenian-locations-in-india-2008.pdf
    
 
Sevgi ve Dostlukla,
 
 Karutyun Kurumlu/  emekis@isbank.net.tr
 

Yorumlar kapatıldı.