İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Devlet Dersimlilerden özür dilemeli’

Dersimliler, dün akşam Seyid Rıza ve arkadaşlarının idam edilişinin yıl dönümü sebebiyle Alibeyköy’de basın açıklaması düzenledi. Eylemde, devletin Dersimlilerden özür dilemesi istendi.

Alibeyköy-Eyüp Dersimliler Derneği, Dersim Gazatesi, İstanbul Pertekliler Derneği, Munuzur Çevre Derneği tarafından yapılan ortak eylemde açıklamayı Alibeyköy-Eyüp Dersimliler Derneği Başkanı Mesut Gerçek okudu.
Gerçek, 74 yıl önce Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilen Seyid Rıza ve arkadaşlarının cenazelerinin teslim edilmediğini hatırlattı. Bu idamlarla Dersim katliamına hazırlık yapıldığını belirten Gerçek, “Hemen ardından askeri harekat derinleştirilerek sürdü. Silahsız halkı, kadınları ve çocukları vahşice katlettiler. Direnişçilere karşı kimyasal gazlar kullandılar. On binlerce ölü, yakılmış-yıkılmış köyler, ailelerinden zorla koparılıp alınmış çocuklar ve sürgün kafileleriyle Dersim, tarihinin en büyük zalim seferini gördü” dedi.
Katliamdan dönemin her kademedeki yetkililerinin sorumlu olduğunu vurgulayan Mesut Gerçek, “Siyasi sorumluuk ise hala katliamı savunan CHP’nindir. Ancak 74 yılın bütün iktidarları aynı devlet geleneğinin takipçisi ve suç ortağıdır. Bugünün devlet iradesi olarak AKP’de inkar ve imha politikalarındaki ısrarıyla aynı ölçüde katliamcıdır” şeklinde konuştu.
CHP ve AKP ve onların şahsında devletin Dersim halkından özür dilemesi gerektiğini belirten kurumlar, 19 Kasım’da CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı önünde, 20 Kasım günü ise AKP İl Başkanlığı önünde eylem yapacaklarını duyurdu.
Kurumlar yürüyüş sırasında meşaleler ve kara bayraklar taşıdı.

Yorumlar kapatıldı.