İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

«Le Monde»: Şuşi:Tarihi Karabağ’ın tarihi başkent-hayaleti

«Şuşi’nin sembolik bir değeri var: Tarihi Karabağ’ın tarihi başkenti olarak, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki 1992 çatışması esnasında oldukça hasar gördü. Kent asker açıdan önemli bir konumu ifade etmekteydi. Küçük ıssızlaşan kentte geçmişin resimleri günümüzle yarışıyor. Şuşi’de XIX. yy. Rus-Ermeni mimarisinden arta kalan yapılar muhafaza edilmekte. Birkaç eski ev örneğin ″Han kızını sarayı″ olarak anılan ve Azeriler için silah deposu hizmeti gören, şimdi onarılmış olan Navtavan Sarayının olduğu gibi, zamanın yıkıcı etisine direndiler. ″Beyaz Kilise″ gururla gökyüzüne diklenmekte.

*******************
NEWS.am «Le Monde»da yayımlanan Philippe Schwerin’in makalesini bazı kısaltmalarla sunuyor:
«Şuşi’nin sembolik bir değeri var: Tarihi Karabağ’ın tarihi başkenti olarak, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki 1992 çatışması esnasında oldukça hasar gördü. Kent asker açıdan önemli bir konumu ifade etmekteydi.
Küçük ıssızlaşan kentte geçmişin resimleri günümüzle yarışıyor. Şuşi’de XIX. yy. Rus-Ermeni minarisinden arta kalan yapılar muhafaza edilmekte. Birkaç eski ev örneğin ″Han kızını sarayı″ olarak anılan ve Azeriler için silah deposu hizmeti gören, şimdi onarılmış olan Navtavan Sarayının olduğu gibi, zamanın yıkıcı etisine direndiler. ″Beyaz Kilise″ gururla gökyüzne diklenmekte.
Şuşi’nin iki camii kadar şanslı değiller. Kötü durumdalar, donanımsız ve rüzgarlara açık ve Ermenilerin Müslüman Azerbaycanlılara karşı güvensizliğini yansıtmaktalar.
XVIII. yy.’da Şuşi’nin müstahkem kale surlarından şimdi çok az şey kalmış durumda ve heybetli geçmişin tanıklığını yapmaktalar. XIX. yy. başında Rusya’nın himayesindeki Şuşi hızla gelişiyor ve hatta Transkafkasya büyük ticaret ve kültür merkezlerinden biri olarak kabul ediliyordu. İstanbul ve Tiflis’ten sonra Ermeniler için büyük etkiye sahip üçüncü kentti.
Buna inanması zor, zira bugün sanki kendi gölgesi gibi. 1992 yılında tekrar Ermenileştirilen kent ıssızmış hissi vermekte. Bugün bir kent-hayalet, burada sadece 3500 kişi yaşıyor. ″Yirmi yıl içinde Şuşi, yeni başkent Stepanakert lehine 60 bin sakinini kaybetti″ diye anlatmakta anayurda geri döne Fransa Ermenisi Armen.
Azerbaycan’la savaş  zamanı çokları savaşa gitti. Bunlardan çoğu şehit oldu, diğerleri Karabağ’daki oldukça komplike durumu dikkate alarak uzaklaşarak Ermenistan’a çekilmeyi tercih ettiler.
Ancak kent sakinleri, Armen’in olduğu gibi geri de dönüyor. Armen burada, farklı oyunların önerildiği özgün bir gençlik evi kurmuş durumda. Burada, çocukların resim, şarkı ve dans etmyi öğrenebilecekleri bir sanat okulu da açıldı. Sakinler Şuşi’de kalmakta ki bu daha iyi; sakin durum gençleri cezbetmekte. Kent giderek küllerinden tekrar dirilmekte.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.