İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Medvedev: Ortodoks kilisesi 20 yılda olağanüstü büyüdü

Faruk Akkan
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev son 20 yılda Rusya Ortodoks Kilisesi’nin olağanüstü bir şekilde büyüdüğünü, 15-20 yıl önce böyle bir gelişmenin hayal bile edilemeyeceğini söyledi. Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill daha önce verdiği bilgide Sovyetler’in dağılmasının ardından 23 bin kilise inşa ettiklerini, bunun tarihi bir rekor olduğunu ifade etmişti.

Ortodoks Kilisesi’nin resmi kuruluşunun 20. yılı münasebeti ile açılan sergiyi gezen ve düzenlenen konferansa katılan Rusya lideri, “Bir Ortodoks Hristiyan olarak son yirmi yılda yaşanan gelişmeler büyüleyici. Dostça söylemek gerekirse bunu 15-20 yıl önce bu gelişmeyi ve vatandaşlarımızın dine bu kadar yakın olabileceklerini hayal bile etmek mümkün değildi…” dedi.
Kilise’nin yönetimler ve kurumlarla işbirliği içinde olduğunu hatırlatan Medvedev, devlet ve kilisenin birlikteliğinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Okul çağında öğrencilerin kültürel ve manevi değerlerini korumasının önemine işaret eden Rusya lideri, Savunma Bakanlığı’na orduda din adamlarının resmi olarak istihdamı ile ilgili gerekli emirleri verdiğini kaydetti.
İlk planda Müslüman din adamlarının da dahil olduğu 240 kişilik bir din adamı kadrosu orduda göreve başlayacak.
1991’de Rusya’da 7 bin kilise ve 22 manastır faaliyet gösterirken, şimdi kilise sayısı 30 bine ve manastır sayısı da bine çıkmış durumda. Patrik 2. Aleksi’nin ölümünün ardından 1 Şubat 2009’da Rusya Ortodosk Kilisesi’nin lideri olan Kirill yurt dışında faaliyet gösteren Rusya Ortodoks Kilisesi ile birlik kurulmasına da destek veriyor. Fener Rum Patrikliği ve diğer Ortodoks kiliseleri ile de ilişkileri geliştiren Kirill’in Vatikan’lailişkilere de olumlu yaklaştığı biliniyor.
Rusya Anayasası’na göre ülke çok dinli ve laik bir yapı olarak tanımlanıyor. Ortodoks Hristiyanlığın yanısıra, İslamiyet, Yahudilik ve Budizm de resmi din olarak kabul ediliyor. 20 milyonun üzerinde Müslüman’ın yaşadığı ülkede Camilerin inşası ve modernizasyonuna da önem veriliyor. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin tarihte ilk kez Rusya Müftüler Konseyi’ni ziyaret ederek Merkez Cami’nin inşaatı ile yakından ilgilenmişlerdi.
Faruk Akkan, Moskova, Cihan

Yorumlar kapatıldı.