İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KRİZDEN BUNALAN RUMLAR İSTANBUL’A DÖNÜYOR..

Yunanistan’daki Krizden bunalan İstanbul kökenli Rumlar, kente dönüş için harekete geçti.Türkiye’ye dönme planı yapan Rumlar, Fener Rum Patrikhanesi ile İstanbul’daki Rum derneklerine başvurmaya başladı. Hürriyet Gazetesinin haberine göre; EKONOMİK kriz nedeniyle Türkiye’de kendilerine daha iyi bir gelecek arayanlar sadece Yunanlılar değil. Yunanistan’a büyük umutlarla göç eden İstanbullu Rumlar da yıllar sonra Türkiye’ye dönmeye başladı. İstanbullu Rumlar, Fener Patrikhanesi’ni ve İstanbul’daki Rum derneklerini arayarak, doğdukları şehre dönüşleri halinde iş ve ev bulma imkanlarını araştırıyorlar. Hatta İstanbul’daki Rum gazetelerine mektuplar göndererek bilgi isteyenler de var.

Gazeteler soruyorlar
Patrikhane’nin basın sözcüsü Diseteos “Proto Thema ” gazetesine açıklamasında “İş ve ev bulmakla ilgili bilgiler almak üzere bizi arıyorlar. Sadece ben en az 30 çağrıyı cevapladım. Her arayanın ailesi ve yakınlarıyla İstanbul’a gelmeyi düşündüğü gözönüne alınırsa, sayı çok daha fazla. Türkçe bilenlerin iş bulmaları daha kolay ” dedi. İstanbul’daki Rum Cemaati Dernekleri Başkan Yardımcısı Andonis Parizianos da “Telefonla arayanların sayısı onlarca. İş ve konut durumlarını soruyorlar. İstanbul’a geri dönen Rumlar var ” diye konuştu.
İş bulamayan Türkiye’ye
İstanbul kökenli Rum psikolog Odiseas Vutsinas da doğduğu şehre dönüşünü, “İstanbul’a dönmem zor bir karar değildi. Yunanistan’da iş bulamıyordum. Şubat ayında İstanbul’a gittim. Şimdi kendi ofisim var ve ev de kiraladım. Türk müşterilerim Rumlardan fazla. Bizler için Türkiye’de olumlu bir hava var ” sözleriyle anlattı. 50 yaşındaki bir kadın ise İstanbul’da yayınlanan Apoyevmatini gazetesine gönderdiği mektupta “Annemle birlikte yaşıyorum. Bir yıldır işsizim. İstanbul’da hayat nasıl? Pahalı mı? İş var mı? Annemin Yunanistan’daki emekli maaşını Türkiye’de alabilir miyiz? ” diye yazdı.
Farklı bir psikoloji
Dünya İstanbullu Rumlar Federasyonu Başkanı Nikos Uzuoğlu “Geri dönüşün asıl nedeni bence Yunanistan’daki ekonomik kriz değil. Rumların İstanbul’dan giderken içinde bulundukları psikolojik durum değişti. 1960’larda gidenler ‘bir daha geri dönmemek üzere’ İstanbul’dan ayrılmışlardı. Yıllar geçti, yeni nesil, o eski kötü olayları yaşamadı. Dolayısıyla farklı bir psikoloji içindeler ” dedi.
Kaynak: hürriyet

Yorumlar kapatıldı.