İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

30 yıl sonra barış için ilk dua


Şeyhmus Çakan
Diyarbakır’da restorasyonu tamamlanıp, açılışı yapılan Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde 30 yıl aradan sonra ilk dua barış için yapıldı. Açılışa, Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Ermeni Yazar Mıgırdiç Magrosyan ve çok sayıda yurt içi ve yurt dışından çok sayıda Ermeni asıllı vatandaş katıldı. Açılış etkinlikleri saat 16.30’da kilise bahçesinde “Eski Diyarbakır’da Ermeniler” konulu serginin açılmasıyla başladı. Ardından kilisenin takdisi ve ibadete açılış töreni gerçekleştirildi.

ŞEYHMUS ÇAKAN / DİYARBAKIR
Açılışa, Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Ermeni Yazar Mıgırdiç Magrosyan ve çok sayıda yurt içi ve yurt dışından çok sayıda Ermeni asıllı vatandaş katıldı. Açılış etkinlikleri saat 16.30’da kilise bahçesinde “Eski Diyarbakır’da Ermeniler” konulu serginin açılmasıyla başladı. Ardından kilisenin takdisi ve ibadete açılış töreni gerçekleştirildi.
Kilisenin kendileri açısından önemli olduğunu dile getiren Ermeni yazar Mıgırdiç Magrosyan, “Buranın açılmasından mutluluk duydum. 30 yıl aradan sonra ibadete açılması Ermeni cemaati açısından büyük önem taşımaktadır. Burada eski cemaati bulamayacağız. Ancak bu tür ayinlerde cemaatler bir araya geliyorlar. Kilisenin ibadete açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”
TOPLU DUA
Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan ile törene katılanlar toplu dua etti. Duada, bölgeye huzur ve güven gelmesi temennisinde bulundular.
KİLİSENİN GEÇMİŞİ
Surp Giragos Ermeni Ortodoks Kilisesi’nde 30 yıl sonra ilk olarak geçen yıl kilisenin tavan kısmının tamamen kapatılmasıyla bir ayin düzenlenmişti. 350 yıllık tarihi geçmişe sahip olan kilise Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunuyor. Uzun yıllar kullanılmayan ve 1960 yılından itibaren açılan 3 bin metrekarelik alana sahip kilise, özellikle 1980 yılından sonra Ermenilerin batı illerine ve Avrupa ülkelerine göç etmek zorunda kalması nedeniyle kendi haline bırakılmıştı. Cemaati olmadığı için zamanla ayin yapılmayan kilisenin tavanı ve birçok yeri çökerek kullanılmaz hale gelmişti.
Kilise, Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur Belediyesi ve Ermeni Kilisesi Vakfı tarafından restore edildi.

Yorumlar kapatıldı.