İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk Rock Müziğinin Sevilen İsmi Yaşar Kurt Ermeni Kimliğini Keşfetti

Vercihan Ziflioğlu / İstanbul – Hurrıyet Daily News
Türk Rock ve Alternativ Müziği’nin önemli isimlerinden Yaşar Kurt 40 yaşında köklerini keşfetti. Aslen Ermeni olduğunu öğrenen Kurt kimlik değiştirerek vaftiz oldu. Yeni albümü ‘Güneş Kokusu’ vesilesiyle Hurriyet Daily News’a açıklamalarda bulunan Kurt kimlik sorunuyla ilgili yaşadığı sıkıntıyı şu sözlerle aktardı:”Ben kendimi keşfetmeye çalışıyorum bu kararda her insan özgür olmalı kendini nasıl hissediyorsa öyle yaşamalı. Kimliğini kader gibi omuzlarında taşımamalı. Ben her iki taraf içinde dönmeyim, her iki tarafta beni kendinden kabul etmiyor, aidiyetsizlik kader gibi üzerinize yapışıyor. Önemli olan insan olmak değil mi?”


 On üç yaşından bu yana kimliği ve aidiyetiyle ilgili ailesine sorular sormasına karşın yanıt alamadığını söyleyen Kurt, kırk yaşında gerçekleri öğrendiğinde içinde büyük bir öfke hissettiğini söyledi. Yine de barış dilini duymak istiyorum, barışın olduğu yerde olmak istiyorum diyen Kurt açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Tarifi mümkün olmayan büyük acılar yaşanmış bu topraklarda, bu yüzden gerçek kimliğimden habersiz yaşadım fakat barış ve diyalog istiyorum. Benim tarifimdeki barış birinin diğerine galip gelmediği barış.” Kimliğini açıkladığında akraba çevresinin tedirgin olduğunu ve tepki aldığını söyleyen Kurt, hayranlarınızdan da tepki aldınız mı sorusuna şu yanıtı verdi: “Herşeye karşın hayranlarım beni yine kucaklamaya devam etti, bu şunun göstergesi demek ki ben doğru ve özlü bir kitleye seslenmişim.” Kurt’un en büyük dileği Ermeni Müziği’nin kilometretaşı Gomidas Vartabed (rahip) hayatını filme aktarmak. Kendisini görenlerin her fırsatta fiziksel açıdan Gomidas Vartabed’le benzerliğine şaşırdığını söyleyen Kurt şöyle devam etti: “Fiziksel benzerliğimiz ötesinde Gomidas insanlık için, Türk-Ermeni ilişkileri açısından da önemli bir figür.” Gerçek adıyla Soğomon Soğomonyan olan etnomüzikolog Gomidas Vartabed Ermeni Müziği’ne yaptığı katkıların yanısıra, Türk, Azeri, Kürt ve İran müziği üzerine derin araştırmalar, incelemeler ve derlemeler yaptı. Türk Sanat Müziği’inin ustası Baba Hamparzsum notalarının şifresini çözmeye yaklaştığı sırada 24 Nisan 1915 gecesi 250 arkadaşıyla birlikte tutuklandı ve sürgün yoluna çıkartıldı. Pekçok arkadaşını kaçınılmaz sonuna şahit oldu ve ruh sağlını yitirdi. hayatının geri kalan bölümünü Paris’te bir akıl hastanesinde tamamladı.

Vicdani retçilerin sembolü

Kurt aynı zamanda vicdani retçilerin sembol ismi, sisteme karşı çıkan ‘Korku’ şarkısı adeta marş niteliğinde. Sözkonusu şarkı Kurt’un doksanların sonlarında piyasaya çıkarttığı ‘Göndermeler’ albümünde yer alıyor. Albüm nedeniyle hakkında dava açıldı ve ‘Vatan Hainliği’yle yargılandı. Eğer beraat etmesem 12 yılla cezalandırılacaktım diyen Kurt, kendisi beraat etsede albümünün üzerindeki yasağın hala kalkmadığını söyledi ve ekledi: “Albümüm yasak ‘Göndermeler’ başlığıyla yeniden piyasaya süremiyorum fakat şarkıları tek tek albümlerime dahil edip konserlerimde seslendirebiliyorum, gerçekten bir çelişki. Albüm üzerindeki yasağın kaldırılması için devlete dava açmam gerekiyor çünkü albüm Kültür Bakanlığı tarafından yasaklandı ben Askeri mahkemede yargılandım.” Yıllar boyu askerlik yapmamak için kaçak hayatı yaşadığını söyleyen Kurt aftan yararlanarak 2000’lerin başında 28 gün bedelli askerlik yaptığını söyledi ve ekledi: “Dünyadaki bütün sorunların temel nedeni militarizim, ben elimi silaha süremem. Vatana hizmet etmek illaha silah tutmakla olmaz. Huzurevinde yaşlılara da bakabilirim, temizlik de yapabilirim fakat elim silaha değsin istemedim istemiyorum.”

Çevri:  Işıl Atiksoy

Yorumlar kapatıldı.