İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB Temel Haklar Ajansı’ndan azınlıkların korunması konulu rapor

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın (FRA), azınlıkların korunması alanında Lizbon Antlaşması’nın ne getirdiğini araştırdı. Ajans, istihdam, barınma, sağlık ve eğitim dahil yaşamın pek çok alanında ayrımcılığın devam ettiğini belirtti. 

Aralık 2009’da yürürlüğe giren Lizbon Antlaşması ile azınlık sorunlarının AB’nin siyasi gündeminde öne çıktığını belirten FRA, Lizbon Antlaşması’nı izleyen dönemde kabul edilen yeni yasaların azınlıkların korunması alanında nasıl bir etki yarattığını araştırdıklarını ancak ayrımcılığın pek çok şekilde kendisini gösterdiğini ifade etti. FRA, ayrımcılık ile mücadelede öncelikle daha etkin yasalar ve politikalar ile farkındalığın artırılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi. 
2008 yılında 27 AB ülkesinde 23.500 göçmen ve etnik azınlık üyesi ile görüşen FRA, Avrupa Birliği Azınlıkları ve Ayrımcılık Anketi’ni (EU-MIDIS) yayımlamış, anket sonuçlarında Avrupa’da ayrımcılığın pek çok alanda yaşandığını ifade etmişti. 
Avrupa Batı Trakya Türkleri Federasyonu’nun (ABTTF) konuyla ilgili yayınlanan basın açıklaması şu şekildedir:
Eğitim alanında yaşanan ayrımcılık ve ırkçılık konusunu da araştıran FRA, Yunanistan ile ilgili olarak BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi’nin 2009 tarihli raporundan yola çıkarak Batı Trakya Türk Azınlığı’na üye çocukların kaliteli azınlık eğitimine ulaşmada sorun yaşadığını ifade etti. 
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “FRA’nın azınlıklara üye kişiler ile ilgili bir rapor yayımlaması AB alanında azınlıklara verilen önemin arttığının bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Zira FRA’nın sivil toplum ile işbirliğini artırmak amacı ile oluşturduğu Temel Haklar Platformu’na üye olduğumuz günden bu yana Ajans’ın ulusal azınlıklara yeterli derecede önem vermediğini ifade etmiş, bu konuda Ajans’ın yetkisinin artırılmasını talep etmiştik. Lizbon Antlaşması ile ulusal azınlıklar teriminin ilk kez bağlayıcı bir metinde yer alması AB alanında ulusal azınlıklar sorununu gündeme getirdi. Şu an itibari ile diğer uluslararası kuruluşların raporlarını referans alan FRA’nın Avrupa Birliği alanında yaşayan ulusal azınlıkların durumu konusunda dikkat çekmesi önemli. İleride FRA’nın kendi toplayacağı verilere dayanarak Avrupa’da yaşayan ulusal azınlıkların durumunu araştırmasını isteriz.” açıklamasında bulundu.

Yorumlar kapatıldı.