İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Onur Öymen’den Ankara’nın Fransa Politikasına Eleştiri

CHP eski milletvekili ve Türkiye’nin NATO nezdindeki eski daimi temsilcisi Öymen, Türkiye’nin, AB üyeliği ve “Ermeni soykırımı” sorunu konusunda hiçbir taahhüt almadan Fransa’nın NATO’nun askeri kanadına dönüşünü kabul ettiğine dikkat çekerek, “Bazıları da buna başarılı dış politika diyor” dedi

CHP eski milletvekili ve Türkiye’nin NATO nezdindeki eski daimi temsilcisi Öymen, Türkiye’nin, AB üyeliği ve “Ermeni soykırımı” sorunu konusunda hiçbir taahhüt almadan Fransa’nın NATO’nun askeri kanadına dönüşünü kabul ettiğine dikkat çekerek, “Bazıları da buna başarılı dış politika diyor” dedi CHP eski milletvekili ve Türkiye’nin NATO nezdindeki eski daimi temsilcisi Onur Öymen, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’ye “tarihinle yüzleş” sözleriyle ilgili olarak, Türkiye’nin, AB üyeliği ve “Ermeni soykırımı” konusunda hiçbir taahhüt almadan Fransa’nın NATO’nun askeri kanadına dönüşünü kabul ettiğine dikkat çekerek, “Bazıları da buna başarılı dış politika diyor” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin NATO nezdindeki eski daimi temsilcisi Öymen ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, 12 Eylül döneminde Türkiye’nin Yunanistan’ın NATO’nun askeri kanadına dönüşünü Ege’deki beklentileriyle ilgili olarak NATO’nun eski Amerikalı Komutanı General Bernard Rogers’in sözlü vaadi üzerine kabul ettiğini anımsatarak, “Sözlerinde durmadılar, Rogers planının sonu hüsran oldu” dedi.
Fransa’nın 2009 yılındaki NATO askeri kanadına dönüşüne işaret eden Öymen, “Türkiye bu defa Fransa’nın NATO’nun askeri kanadına dönüşünü AB üyeliğimiz ve Ermeni konusunda hiçbir taahhüt almadan kabul etti” diyerek şöyle devam etti:
“Sonucu ortada: Fransa AB üyeliğimizi engellemeyi sürdürüyor ve Ermeni soykırım iddiaları konusunda Ermenistan’ı destekliyor ve Türkiye’yi suçluyor. Bazıları da buna başarılı dış politika diyor.”
-“SOYKIRIM KARARINI ANCAK ULUSLARARASI MAHKEME VEREBİLİR”-
Onur Öymen, “Fransa, AB müzakere başlıklarından beş tanesini kendi başına bloke ediyor. Gerekçesi de bu başlıklar açılırsa Türkiye tam üye olur” diyerek şu ifadeleri kaydetti:
“AB’nin aldığı bir karar var soykırımla ilgili olarak. İsterlerse ülkeler kendi milli mahkemelerinin soykırım konusunda alacağı kararı tanırlar. Bu uluslararası anlaşmalara aykırı çünkü BM soykırım sözleşmesine göre soykırım kararını uluslararası mahkeme karar verebilir, pek çok koşulu var.” – Ankara

Yorumlar kapatıldı.