İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryani düşmanlığını bırakın

Rıza Zelyut / e-mail: zelyut@gunes.com 
İkide bir yazıyorum: Türkiye’deki Süryani kökenli yurttaşlarımız; bu toprakların en eski, en kültürlü toplumundan birisini oluşturur. Bunlar en eski Hıristiyanlar olarak; Ortadoğu’nun en birikimli halkı sayılırlar. Bugün ancak Mardin ve Midyat bölgelerinde az sayıda Süryani kalmıştır. Bir kısım Süryaniler de İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerde yaşamaktadır. Yüz binlerce Süryani; Güneydoğu’daki ağaların, şeyhlerin; gerici devlet memurlarının ve PKK’nın uzantılarının baskısıyla  mallırını mülklerini terk edip yurt dışına göçmek zorunda bırakılmışlardır.  Hele hele Süryani Kadim Patrikliği’nin bugün en eski yeri olan Antakya’da değil de Şam’da bulunması cumhuriyet yönetimi açısından bir ayıp sayılmaz mı?


Rumlar için, Ermeniler için atılan adımlar, neden kelaynak kuşları gibi sayıları çok azalan Süryani yurttaşlarımız için düşünülmedi?
Lakin: Bırakın ayrıcalığı, bırakın onların uğradığı ağır mağduriyeti gidermeyi düşmanlık halen sürüyor.
İnternette dolaştırılan bir bildirge var. Altında; İzmir Süryani Platformu; İstanbul Mezo-Der, Mardin-Midyat Süryani Kültür Derneği, İsviçre Suroyo Azec, Orta Avrupa Asur Federasyonu, Iwardo Dünya Dernekleri Federasyonu, İsveç Asur Demokratik Organizasyonu, İsveç Asur Federasyonu, İsviçre Suroyo Azech Derneği, İsveç/Göteborg Asur kültür Derneği, İsveç Mezopotomya Demokratik Değişim Partisi, Seyfo Center, Mardin Bethkuştan- Alagöz Kalkındırma Derneği, Mardin/Hah-Anıtlı Kalkındırma Derneği Mardin/ Vardo-Gülgöze Kalkındırma Derneği, Mardin/Midin-Öğündük Kalkındırma Derneği, Hazak/İdil Kiliseler Vakfı, Mardin/Midyad-Üçköy (Arkah) Kalkındırma Derneği, Mardin/Midyad-Bısörinö-Haberli Kalkındırma Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarının ve dinsel kurumların imzası var.
Not: Yasak Nedeniyle yazının tamamını yayımlayamıyoruz. Yazıyı  http://www.gunes.com/2011/10/03/yazar/1261/riza_zelyut/suryani_dusmanligini_birakin.html linkinden okuyabilirsiniz.

Yorumlar kapatıldı.