İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Roş Aşana

Yahudiler asırlardır Ay takvimi kullanırlar. Ancak Ay’ın kendi çevresi ve Dünya çevresindeki turu 29,5 gündür. 29,5 X 12= 354 gün eder. Dünyanın Güneş çevresindeki turu bir yıl olarak tanımlanır. Bir yıl 365 gün 6 saattir… Yahudilerin Yeni Yılını kutlar; sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim.

Kapalı toplumlarda birbirine komşu olan ama farklı dine, mezhebe, etnik kökene sahip topluluklar birbirine yabancı olurlar. Her topluluk içine kapanır ve diğer topluluklara akla hayale gelmedik yakıştırmalar uydururlar. Savaşlar içe kapanmayı arttırır. İçe kapanma artıkça yakıştırmalar çirkinleşir ve komşular arasında ilişkiler kopar. Dış tahriklerle çoğunlukla komşular birbirine saldırır. Ürünün kıt olduğu toplumlarda saldırlar artar. 
Ülkelerde çalışıp üretme arttıkça değişik topluluklar arasındaki sınırlar parçalanır. Her toplum diğerine ihtiyaç duyar. İletişimin artması ve hızlanması ile kötü yakıştırmalar azalır. İnsanlar değerli olur.  Değerli insanlar hemcinsine değer verir.
Yahudiler asırlardır Ay takvimi kullanırlar. Ancak Ay’ın kendi çevresi ve Dünya çevresindeki turu 29,5 gündür. 29,5 X 12= 354 gün eder. Dünyanın Güneş çevresindeki turu bir yıl olarak tanımlanır. Bir yıl 365 gün 6 saattir. (Dakikaları ihmal ediyoruz.)
A-Müslümanlar asırlardır Ay”ın Dünya çevresinde 12 defa dönmesine bir yıl adını verirler. Böylece, her Güneş yılında Müslüman ayları 11 gün 6 saat kaymaya uğrar.
B-Yahudiler 12,4 defa Ay’ın Dünya çevresinde dönmesini bir yıl kabul ederler ve Güneş yılını yakalamaya çalışırlar. Yine kayma olur ama belirli aralıklarla düzeltme yaparlar.
Yahudiler, Ay’ın, 12,4 defa Dünya çevresinde dolanımı sonucunda yeni yıllarına ulaşırlar. Pek çok toplumlarda olduğu gibi, Yahudiler, yeni yılı kutsal ve değişik gün olarak kutlar. Bu günde neşelenir, gelecek için amaçlar belirler ve umutlarını güçlendirirler.
Umut sönmeyen güneştir ama belirli günler ve olaylarda ışığı parlaklaşır.
Yahudilerin Yeni Yılını kutlar; sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim.
degirmencinurettin@gmail.com
Nurettin Değirmenci
Elk. Yük. Müh.

Yorumlar kapatıldı.