İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cemaatlerden Birlik Mesajı

İzmir Fuar alanında düzenlenen etkinlikler kapsamında, ‘Hatay Günleri’ adıyla Hatay’ın tarihi turistik ve kültürel yönden tanıtımını amaçlayan bir dizi etkinlik düzenlendi… Hatay İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu, “Biz Hatay’a barışın ve kardeşliğin başkenti diyoruz. Bizler bu kardeşliği sözle değil, simgesel olarak değil, içimizde hissederek söylüyoruz. Bizler Hatay’da kardeş gibi yaşayan insanlarız. Ben bir Müslümanlık temsilcisi olarak söylüyorum ki Allah, isteseydi bütün insanları Müslüman ya da başka bir dinden ya da ırktan yaratırdı. Farklılıkların zenginliklerimiz olduğunu çok iyi biliyoruz..”  dedi.

Hatay kentini her yönüyle, özellikle de kültürüyle anlatmaya yönelik düzenlenen, ‘Hatay Günleri’ organizasyonunun 2. gününde dinler arası diyalog mesajları verildi. Bostanlı Vilayetler evinde düzenlenen toplantıda, Hıristiyan, Musevi, Alevi, Ermeni ve Müslüman din adamları bir araya geldi.
İzmir Fuar alanında düzenlenen etkinlikler kapsamında, ‘Hatay Günleri’ adıyla Hatay’ın tarihi turistik ve kültürel yönden tanıtımını amaçlayan bir dizi etkinlik düzenlendi. Organizasyonlar kapsamında Hatay’da ikamet eden 5 din ve mezhep’in din adamları Bostanlı Vilayetler evinde bir araya geldi. Dostluk ve barış adına mesajlar veren din adamları ortak mesaj olarak, kardeşlik ve insanca yaşama duygusuna vurgu yaptı. Toplantıda ilk olarak konuşan Hatay İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu, Hatay’ın tanıtım günleri kapsamında İzmir’e geldiklerini ve Hatay’da yaşanan kardeşliğin tüm dünyaya örnek olmasının gerektiğini belirtti. Sinanoğlu açıklamasında, “Biz Hatay’a barışın ve kardeşliğin başkenti diyoruz. Bizler bu kardeşliği sözle değil, simgesel olarak değil, içimizde hissederek söylüyoruz. Bizler Hatay’da kardeş gibi yaşayan insanlarız. Ben bir Müslümanlık temsilcisi olarak söylüyorum ki Allah, isteseydi bütün insanları Müslüman ya da başka bir dinden ya da ırktan yaratırdı. Farklılıkların
zenginliklerimiz olduğunu çok iyi biliyoruz. Bunun kıymetini biliyoruz. Bizler tüm din dostlarımızla buradayız. Hatay’da kardeşçe dostça bir yaşam sürdürüyoruz. Bütün dünya Hatay’da yaşananları incelesin ve kendine örnek alsın. Bize soruyorlar nasıl böyle bir arada yaşayabiliyorsunuz diye. Biz de onlara soruyoruz nasıl anlaşamıyorsunuz ? nasıl birbirinizle savaşıyorsunuz ? Biz kardeşliğimizin keyfini sürüyoruz ve insanların savaşmayı bırakmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.
Hatay İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu’nun ardından söz alan Antakya Ortadoks Kilisesi Pederi Dimitri Doğum yaptığı açıklamada, Antakya’nın dinler arasındaki diyalog için çok önemli bir şehir olduğunu ve Antakya’da yaşadığı için son derece mutlu olduğunu belirtti. Dimitri Doğum, “Hıristiyanlıktan ve Müslümanlık gelmeden önce insanlar putlara tapıyordu. Birçok tür sapkınlık ortaya çıkmıştı. Fakat bizim dinlerimiz geldikten sonra insanlar asıl olana inanmaya başladı” diye konuştu. Dinleri bir mozaik olarak
gördüğünü belirten Dimitri Doğum, “Ben kendimizi bir mozaik olarak görüyorum. Birimiz olmadığında mozaik dengesini kaybeder ve bozulur. Bu nedenle bütün dinler, bütün mezhepler çok önemlidir” diye konuştu. Dinlerin birbiriyle olman benzerliğine de değinen Dimitri Doğum, “Hırsızlık yapmak, adam öldürmek, anne ve babaya itaat etmemek bütün dinlerce günahtır. Bu bağlamda aynı şeylere inandığımızı söyleyebiliriz. Savaşmak yerine konuşmayı, güzelliklerimizi yaşamayı tercih etmeliyiz” dedi.
Dimitri Doğum, “Çocuklarımıza barışı öğretmeliyiz” diyerek sözlerine son verirken, Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı (EHDAV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yeral ise, yaptığı açıklamada, Alevi vatandaşların hiç bir milletten kimseyle sorununun olmadığını ve tamamen barıştan yana olduklarını belirtti. Ali Yeral, “Allah insanları sevgi ve muhabbetle yaratmış. Bizler buna ters davranmamalıyız. 124 bin peygamber ve kitap aynı yaratan tarafından gönderilmiştir. Bu unutulmamalı ve göz önünde bulundurularak
diğer dinlere ve temsilcilerine saygı gösterilmelidir” diye konuştu. Ali Yeral son günlerdeki terör olayları ve savaşlarla olarak, “Gün geçmiyorki yeni bir savaş çıkmasın, gün geçmiyor ki kan akmasın. İsrail’de, Afganistan’da, Doğu Anadolu’da, her yerde savaş ve kan var. Kimse kimseyle aynı düşünceye sahip olmak zorunda değil. Fikirlere düşüncelere saygı duyulmadığı için bu haldeyiz” diye konuştu.
Musevi ve Ermeni temsilcilerin de verdikleri barış mesajlarının ardından, toplantı sonrasında el ele tutuşarak poz verdiler. Farklı Dinlerin temsilcileri, “Bizim birliğimiz bütün dünyaya örnek olsun” mesajını verdiler.

Yorumlar kapatıldı.