İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye Hükümeti, Ermeni-Türk Protokollerini Meclis’e geri yolladı

Türkiye Bakanlar Kurulu, Ağustos sonunda diğer yasa tasarılarıyla beraber kadük duruma düşen Ermeni-Türk Protokollerini, Millet Meclisi’ne geri yolladı.Türkiye’de yayımlanan ″Takvim″ gazetesinin verdiği bilgiye göre adım; TC Hükümetinin Erivan’a yönelik bir jesti. Protokollerin Meclis Gündemine alınmasına ilişkin başvuru geçen yasama döneminde yer alan 171 uluslararası sözleşme ve anlaşmanın 166’sına yönelik yenileme kararı çerçevesinde gerçekleşti.

22 Ağustos’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)  Başkanlığına sunulduktan sonra sonuçlandırılamaması nedeniyle hükümsüz sayılan kanun tekliflerinin arasında ″Türkiye Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti Arasında Diplomatik İlişkilerin Kurulmasına Dair Protokol ve Türkiye Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti Arasında İlişkilerin Geliştirilmesine Dair Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı″ da yer aldı. Protokoller 10 Ekim 2009’da Zürüh’te iki ülke dışişleri bakanları Edward Nalbandyan ve Ahmet Davutoğlu tarafından imzalanmıştı.
Anadolu Ajansının verdiği bilgide Türkiye Millet Meclisi İçtüzüğüne göre, bir yasama döneminde sonuçlandırılamamış olan kanun tasarı ve teklifleri hükümsüz sayıldığını kaydetti. Bu durum anayasa hukuku literatüründe ″kadük olma″ diye tanımlanıyor. Bakanlar Kurulu ve milletvekilleri, söz konusu tasarı ve teklifleri yenileyebiliyor.
İki ülke dışişleri bakanlarınca imzalanan protokoller onaylanmaları için 2 ülke Meclislerine sunulmuştu. 22 Nisan 2010’da Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Meclis onay sürecinin Türk tarafının Erivan’la diyaloğu protokollerde öngörüldüğü gibi önkoşulsuz sürdürmeye hazır olmadığı gerekçesiyle sürecin dondurulduğunu beyan etmişti. Ermenistan bunlara karşın protokoller altındaki imzasını korumuştu.

Yorumlar kapatıldı.