İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenilerin sorunları TESEV’in raporunda

Meriç Tafolar
TESEV’in Türkiye’deki Ermenilere yönelik hazırlattığı raporda başta eğitim, kültürel ve dini konular olmak üzere devletin birçok alanda yapıcı düzenlemeler için harekete geçmesi istendi. 
(TESEV raporunun tam metnini aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.   HYETERT).
http://www.tesev.org.tr/default.asp?PG=DMKMMMDTR&MMM00_ITEM_CODE=DEM-AZN-ERME-TR


MERİÇ TAFOLAR Ankara
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından “Türkiye Ermenilerini Duymak: Sorunlar, Talepler ve Çözüm Önerileri” başlıklı raporda, Ermeni okullarının ders kitaplarının hazırlanmasında ve öğretmen maaşlarının ödenmesinde hükümetin finansal destek sağlaması gerektiği belirtildi.
Raporda, üniversitelerde Ermeni Dili ve Edebiyatı bölümlerinin kurulması, Ermenice radyo ve tiyatrolarının kurulmasına olanak sağlanması talep edildi.
Anayasadaki vatandaşlık tanımının bütün etnik gruplara eşit mesafede durması gerektiği vurgulanan raporda, “Türk kimliğine hakaret” noktasında gösterilen hassasiyetin diğer etnik ve dinsel kimlikler konusunda da gösterilmesi talebi yer aldı. Raporda Üsküdar’daki Surp Haç Tıbrevank Okulu’nun ruhban yetiştirmesinin önünün açılması da talep edildi.
TESEV adına Günay Göksu Özdoğan ve Ohannes Kılıçdağı’nın hazırladığı rapor, İstanbul, Ankara ve Antakya’da bir dizi çalıştayın sonucunu toplayarak kamuoyuna sunuldu. Raporda öne çıkan öneriler şöyle:
Sistematik ayrımcılık
–  Yeni anayasa daha kapsayıcı ve bütün etnik gruplara eşit mesafede duran bir vatandaşlık tanımı içermeli. Bu doğrultuda hiçbir şekilde etnik kimliklere referans yapılmamalı.
–  Türk kimliğine hakaret konusunda gösterilen hassasiyet bütün etnik ve dinsel kimliklere karşı gösterilmeli,  mevcut kanun maddesi bu doğrultuda düzeltilmelidir.
–  Türkiye’de sistematik bir şekilde ayrımcılğa maruz kalan grup ve bireylerin ihtiyaçları belirlenerek görüşleri alınmalı.
Anadilde eğitim
–  Devlet, Ermeni kimliği ve kültürünün erimesi tehlikesine karşı Lozan Antlaşması’nın da öngördüğü biçimde pozitif ayrımcılık biçiminde destek sağlamalı.
–  Ermenistanlı çocukların anadillerinde eğitim alabilmeleri için BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ilkelerine uygun yasal düzenlemeler yapılmalı.
–  Tarih ders kitapları Ermenilere karşı “kin ve düşmanlık” ve ayrımcı söylem içeren anlatımlardan arınmalı.
Kiliseler ibadete açılsın
–  Restorasyon görmüş tarihi Ermeni kiliseleri ibadete açılıp yönetimleri Ermeni Patrikhanesi’ne verilmeli.
–  Ruhban eğitiminin yapılabilmesi için Surp Haç Tıbrevank Okulu’nun ruhban yetiştiren kısmının açılmasına izin verilmeli.
–  İstanbul Ermeni Patrikliği’ne Diyanet İşleri Başkanlığı’nın var olduğu gibi bir tüzel kişilik tanınmalı.
Dink cinayeti aydınlatılsın
–  Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırın açılması için imzalanan protokollerin yürürlüğe girmesi iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesine katkıda bulunacaktır; komşularla sıfır problem anlayışının hayata geçirilmesi, Karabağ sorununa ve soykırım tartışmasına endekslenmemeli.
– Hrant Dink cinayetinin tüm fail ve sorumlulularının açığa çıkarılması için Meclis araştırması derinleştirilerek yargıya maddi kanıtlar sunulmalı, hükümet suç işlemiş devlet görevlilerinin soruşturulmasında sorumluluk üstlenmeli.

Yorumlar kapatıldı.