İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Dışişleri Bakanı: Karabağ’ın bir dizi rayonu Azerbaycan işgali altında bulunuyor

Karabağ’ın bir dizi rayonu Azerbaycan işgali altında bulunuyor. Açıklama Karabağ Sorununun çözüm sürecinde 2001’den bu yana  olan gelişmelere ilişkin Ermenistan-Diaspora Panarmenyan Forumu esnasında bilgi sunan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan’dan geldi.

Nalbandyan 2001 yılında Paris’te bir dizi noktada mutabakata varıldığını, bunların Bakü’nün yapıcı olmayan tutumu sebebiyle başarısızlığa uğradığını belirterek ″2008 yılında Meindorf’da Bakü, en  nihayet 2007 tarihli Madrid ilkelerini kabul etti. 2008 yılı yazına kadar Bakü, güya önerinin eşbaşkanı ülkelerden biri olan Rusya tarafından sunulduğunu gerekçe göstererek reddediyordu. Ancak eşbaşkanlar, her zaman bu veya şu meseleye ilişkin ortak tutum konusunda beyanatta bulunuyorlar.″ dedi.
Nalbandyan aynı zamanda, Bakü’nün kendi toplumunu bilgisizlik içinde muhafaza edebileceğini zannettiğini, ancak bunun uluslararası toplum durumunda başarılı olmayacağını belirterek ″Bakü 2010-2011 yılı esnasında AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarının önerilerde bulunduklarını ve bunların müzakere sürecinin mahiyet ve esas ilkelerini değiştirdiğini duyurdu. Cari yılda Azerbaycan Karabağ sorununa yönelik yapıcı olmayan tutumunu özellikle Soçi ve Kazan’da üç devlet başkanının buluşmaları sonrasında olmak üzere birçok defalar gösterdi″ dedi. Nalbandyan, Kazan buluşması sonrasında Bakü resmi çevrelerinin militarist retoriğe başladığını ve askeri gücünü askeri geçit töreni esnasında göstermeye çalıştığını kaydederek ″ Deauville Deklerasyonu’nun  Bakü için ciddi bir uyarı olduğunu sanıyorum″ dedi ve sözlerinin devamında Emenistan’ın her zaman için müzakerelere açık olduğunu ve bunların her zaman Bakü’nün yapıcı olmayan tutumu yüzünden başarısızlığa uğradığını ifade etti.
Madrid İlkelerine ilişkin olarak Nalbandyan, Ermenistan’ın Karabağ meselesinde izlediği siyasi rotaya devam edeceğini, bunun 20 yıldır haim olduğunu belirterek ″Ermenistan, temel ilkelerden sadece ikisini o da  kendi yorumuyla uygulayan Bakü’den farklı olarak  müzakereler için açık. Bakü toprak bütünlüğü iilkesini uyguluyor ve bu bağlamda Karabağ’ın bir dizi rayonunun Azerbaycan ablukası altında olduğunu anmaya değer″ dedi.

http://news.am/tur/news/74677.html

Yorumlar kapatıldı.