Bu günkü Hürriyet gazetesinde Hyetert’e de aldığımız önemli bir haber var: “Ermeni Çocuklar Okullu Olacak.” Habere göre Milli Eğitim Bakanlığı, aileleri ile birlikte gayri resmi olarak Türkiye’de yaşayan Ermeni çocuklarının misafir öğrenci olarak Ermeni okullarında okumalarına izin veriyor. Haber, hiç yoktan iyi cinsinden palyatif bir çözümü işaret etmektedir. Diğer bir haberde de Heybeliada Ruhban Okulunun açılması konusunda çalışmaların başlatıldığı belirtiliyordu. Her iki konuda kesin çözüm için de 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunun değiştirilmesi gerekir.
. ***********************
Sevgili Okurlar,
Bu günkü Hürriyet gazetesinde Hyetert’e de aldığımız önemli bir haber var: “Ermeni Çocuklar Okullu Olacak.” Habere göre Milli Eğitim Bakanlığı, aileleri ile birlikte gayri resmi olarak Türkiye’de yaşayan Ermeni çocuklarının misafir öğrenci olarak Ermeni okullarında okumalarına izin veriyor. Haber, hiç yoktan iyi cinsinden palyatif bir çözümü işaret etmektedir. Diğer bir haberde de Heybeliada Ruhban Okulunun açılması konusunda çalışmaların başlatıldığı belirtiliyordu. Her iki konuda kesin çözüm için 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunun 5. Maddesinin değiştirilmesi gerekir.[1]
Bilindiği gibi Özel Öğretim Kurumları Kanunu ilk olarak ayrı bir kanunu olarak1965 yılında 625 Sayıyla çıkarıldı. Kıbrıs olaylarının alevlendiği bu dönemde bu kanunla yabancı öğrencilerin azınlık okullarına alınması yasaklandı.[2]
Daha sonra yapılan değişikliklerle azınlık okullarına sadece aynı azınlık mensuplarının gidebileceği şeklinde yapılan değişiklikle, diğer Hıristiyan grupların Ermeni okullarında okumaları engellendi. “Azınlık okullarında sadece aynı azınlığa mensup azınlıkların çocuklarının okumasıyla ilgili yasak kanunda olmadığı halde yönetmelikle konmuştur. 23.06.1985 tarih ve 18790 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 64. Maddesinin son fıkrasında ilk kez “Bu okullarda sadece kendi azınlıklarına mensup T.C. uyruklu öğrenciler okuyabilir” hükmü yer almıştır.”(2) Daha sonra bu hüküm 5580 Sayılı kanunda da yer aldı.
Yabancı eğitim çağındaki çocukların eğitim görmesinin engellenmesi de, Azınlık okullarına yabancı öğrenci alınması yasağı da Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve Lozan Antlaşmasına aykırıdır. “Uluslararası insan hakları hukukuna göre, ailenin statüsü (yabancı, göçmen, işçi, kaçak işçi vb) çocukların ilköğretimden yoksun bırakılmasını ayırımcılık saymaktadır. Yine uluslararası hukuk ana babanın çocuklarını, devletçe kabul edilmiş seçecekleri bir okula göndermeye hakları olduğunu kabul etmektedir. Uluslararası hukuka, Lozan Antlaşmasına ve Cumhuriyetin kuruluşundan sonra 42 yıl devam eden uygulamaya göre, aynı azınlık grubundan olan yabancılar da azınlık okullarında eğitim görebilir. Heybeliada Ruhban Okuluna yabancı öğrenci kabul edilebilir. Türkiye sadece dini azınlıkları tanıdığı ve ırki azınlık tanımadığı için, sonradan dini azınlık grubunun dinini, mezhebini kabul eden kişilerin çocukları o azınlık grubunun okulunda okuyabilir.”(2)
Bu kanunun değişmesi hem Türk Vatandaşı olmayan Ermeni çocuklarının okullarımızda misafir öğrenci değil öğrenci olarak kabullerini ve diploma almalarını sağlayacak hem de çok daha önemlisi Heybeliada Ruhban Okulu açılabilecektir. Bilindiği gibi toplam 3000 civarındaki yaşlı Rum nüfustan Ruhban okuluna yeterli öğrenci bulunması imkânsızdır. Bu nedenle bu kanun değişmedikçe izin verilse bile Heybeliada Ruhban Okulu açılamaz. İkinci olarak, Heybeliada Ruhban okulundan diğer Hıristiyan grupların da yararlanabilmesi için de kanunun ve bağlı yönetmelik değiştirilmeli ve azınlık okullarında okulun yönetiminin kabul edeceği her Hıristiyan öğrencinin eğitim görmesine izin verilmelidir.
Sonuç olarak, Ermeni çocuklarıyla ilgili olarak alınan karar palyatif bir çözümdür. Elbette kalıcı çözümler yoksa palyatif çözüm de çözüm olur. Ancak bu çözümle yetinmemeli bu yasadaki 5c-1 maddesinin ve ilgili yönetmeliklerin değiştirilmesi için girişimler sürdürülmelidir. Değişiklikle azınlık okullarına yabancı öğrenci alınabileceği ve Hıristiyan azınlığın her azınlık okulunda okuyabileceği belirtilmelidir. Aksi takdirde Ruhban Okulu açılamaz, diğer azınlıklar okul yönetimi istese bile Ruhban okulundan yararlanamaz ve Türk vatandaşı olmayan Ermeni çocukları misafir statüsünden kurtulamaz.
Murat Bebiroglu
Eylül 2011
[1] MADDE 5 – Milletlerarası özel öğretim kurumları, yabancı okullar ve azınlık okullarına ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir. c) Azınlık okulları: 1) 23/8/1923 tarihli ve 340 sayılı Kanuna bağlı Antlaşmanın 40 ve 41 inci maddeleriyle ilgisi bulunan okulların özellik göstermesi gereken hususları yönetmelikle tespit edilir. Bu yönetmelik, ilgili ülkelerin bu konulardaki mütekabil mevzuat ve uygulamaları dikkate alınmak suretiyle hazırlanır. Yönetmelikte belirtilmeyen hususlarda resmî okullar mevzuatı uygulanır. Bu okullarda yalnız kendi azınlığına mensup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çocukları okuyabilir.
[2] Lozan, Azınlık Okulları ve Ruhban Okulu. http://hyetert.blogspot.com/2010/06/lozan-aznlk-okullar-ve-ruhban-okulu.html ya da http://www.hyetert.com/yazi3.asp?Id=664&DilId=1
Yorumlar kapatıldı.