İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlık cemaati liderleri: Bütün dünyanın takdir ettiği bir adımdır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’deki Rum, Ermeni, Musevi, Süryani, Keldani, Ortodoks Bulgar, Ortodoks Gürcü ve Latin Katolik cemaat vakıflarından oluşan 162 vakfın ev sahipliğinde İstanbul Arkeoloji Müzeleri bahçesinde verilen iftara katıldı. Azınlık gayrimenkullerinin iadesiyle ilgili kararı değerlendiren azınlık cemaati liderleri, “Çok muhteşem, olumlu bir adımdır. Bütün dünyanın takdir ettiği bir adımdır.” yorumunu yaptılar.

İftarın verileceği alana eşi Emine Erdoğan’la gelen Başbakan, azınlık cemaati ruhani liderleriyle tokalaştı. Programa, yeni bakanlar ve milletvekilleri, azınlık cemaati liderleri, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de katıldı.
Fener Rum Patriği Bartholomeos, Başbakan Erdoğan’ın iftar programına katılmasının, hükümetin gayri müslimlere karşı gösterdiği alakanın bir göstergesi olduğunu söyledi. Azınlık gayrimenkullerinin iadesiyle ilgili kararnameyi de değerlendiren Bartholomeos, “‘Vakıfların cemaatlerin mallarını iade edilmesine denk geldi. Zannediyorum Sayın Başbakanımız öyle ayarladı ki bu ikram ettiğimiz iftar yemeğine denk geldi. Kendisine şükranlarımızı arz ediyoruz. Yapılan bir haksızlığın tamiridir, restorasyonudur. Eskiden böyle nahoş olaylar oldu, fakat görüyorsunuz düzeltiliyor. Bir hukuk devleti içinde yaşıyoruz. Bunun daha iyisini de göreceğimizden eminiz. Hepinize tekrar iyi bayramlar. Başbakanımız sağ olsun, var olsun.” diye konuştu.
Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva da Başbakan Erdoğan’ın büyük bir olaya imza attığını dile getirerek, ”Buna minnettarlığımızı daima sunuyoruz. Fevkalade, Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma bir ışığın devamını kendisi bir imza atmıştır.” dedi.
Bir gazetecinin, ”Böyle bir kanal açılmış ek beklentiniz var” şeklindeki sorusuna, ”Zaman gösterecek. Çok muhteşem, olumlu bir adımdır. Bütün dünyanın takdir ettiği bir adımdır.” ifadesini kullandı.
Süryani Ortodoks Ruhani Lideri Metropolit Yusuf Çetin de şöyle konuştu: ”Vakıflar konusunda bizim Türkiye genelinde Süryaniler var. Özellikle Doğu ve Güney Doğu’da vakıflarımız var. Ama İstanbul’da tek bir Metropolitlik bir binamız ile tek bir kilisemiz var. 3 seneden beri yeni bir kilise yapmak için hükümetimizle diyalog halindeyiz. Ama daha ondan bir randıman alamadık. Randımanı alırsak çok seviniriz. Kardeş kiliseleri kullanıyoruz. Onlarda ayin yapıyoruz. İnşallah bu konuda da randıman alırız. Diğer kardeş cemaatler gibi bizim de bazı sorunlarımız var ama doğru yoldayız. Hükümetimiz mümkün olduğunca sorunlarımıza eğiliyor. İnşallah bunları da aşarız. İyi niyet olduktan sonra bunları da aşarız.”
(CİHAN)
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1174345&title=azinlik-cemaati-liderleri-butun-dunyanin-takdir-ettigi-bir-adimdir

Yorumlar kapatıldı.