İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Feyli Kürt Katliamı ‘soykırım’ olarak tanıdı

Federal Irak Parlamentosu’nun bugünkü oturumunda 1980’li yıllarda Saddam rejimi tarafından Şii (Feyli) Kürtlere yönelik katliamlar ve sürgünler “soykırım” olarak tanındı.

BAĞDAT -Irak Parlamentosu’ndaki Kürdistan İttifakı üyesi Dr. Sirvan Ehmed, bugünkü oturumda Feyli Kürtlere yönelik Saddam rejimi tarafından yapılan katliamları “soykırım” olarak tanıdığını söyledi.
Feyli Kürtler Saddam rejimi döneminde de ağır baskılara maruz kalarak, yaşadıkları yerlerden kopartılarak göç ettirilmişti. Feyli Kürtlerinin İran’a sürülmeleri 1970’lerde başlamış, İran-Irak Savaşı’nın sürdüğü 1980’li yıllara kadar devam etmişti. 1980 yılında Feyli Kürtler, Saddam rejimi tarafından İran yanlısı olmakla salçanmış ve Kürtlerinin kimlik kartları iptal edilmişti.
Göçmen Bakanlığı’na göre 132 bin 500 Feyli Kürdü göç ettirildi. Saddam’ın devrilmesi ardından 11 bin 200 Feyli Kürdün kendi topraklarına geri döndüğü belirtiliyor.
ABD’nin 2003’teki Irak işgali ardından da Feyli Kürtler birçok kez saldırıların hedefi oldu. Ekim 2010’da Diyala eyaletindeki Baladruz kentinde Şii Kürtlerin yaşadığı Dur Mendeli mahallesinde bir intihar eylemcisi kahvehaneye girerek üzerindeki bombaları patlatmış, 30 kişi hayatını kaybetmişti. 68 kişi de yaralanmıştı.
Kasım 2010’da, Saddam rejimi döneminde Dışişleri Bakanlığı yapan Tarık Aziz, İran-Irak savaşı sırasında yapılan Şii (Feyli) Kürt katliamından dolayı 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
ANF NEWS AGENCY
 http://www.firatnews.com/index.php?rupel=nuce&nuceID=47621

Yorumlar kapatıldı.