İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pew: Dini özgürlükler Türkiye’de kısıtlı

ABD’deki Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre Türkiye, 198 ülke arasında, dini özgürlüklere “yüksek” kısıtlama getiren ülkelerin içinde yer aldı. Din ve Kamu Hayatı Forumu’nun araştırmasında, hükümetlerin din konusunda getirdiği sınırlandırmalar çerçevesinde Türkiye, “yüksek” olarak nitelendirilen ülkeler arasına yerleştirildi.“Yüksek” olarak nitelendirilen 33 ülke arasında, Türkiye 9. sırada yer aldı. 33 ülke arasında Pakistan, Cezayir, Suriye, Libya ve Afganistan gibi ülkeler de bulunuyor. Listede “çok yüksek” olarak nitelendirilen ülkeler arasında ise ilk sırayı Irak aldı. Dine karşı kamusal düşmanlık alanında ise, Türkiye yine “yüksek” olarak nitelendirilen ülkelerden biri oldu. 

ABD’deki Pew Araştırma Merkezi’nce 198 ülke üzerinde yapılan araştırmada, hükümetlerin din konusundaki sınırlamaları ve dine karşı kamusal düşmanlık incelendi.
Din ve Kamu Hayatı Forumu’nun araştırmasında, hükümetlerin din konusunda getirdiği sınırlandırmalar çerçevesinde Türkiye, “yüksek” olarak nitelendirilen ülkeler arasına yerleştirildi.
“Yüksek” olarak nitelendirilen 33 ülke arasında, Türkiye 9. sırada yer aldı. 33 ülke arasında Pakistan, Cezayir, Suriye, Libya ve Afganistan gibi ülkeler de bulunuyor. Listede “çok yüksek” olarak nitelendirilen ülkeler arasında ise ilk sırayı Irak aldı. Dine karşı kamusal düşmanlık alanında ise, Türkiye yine “yüksek” olarak nitelendirilen ülkelerden biri oldu. Türkiye “yüksek” olarak nitelendirilen 30 ülke arasında 14’üncü sıraya yerleşti. 30 ülke arasında Yemen, İran, Sırbistan, Suudi Arabistan ve İngiltere de bulunuyor. Listede “çok yüksek” olarak nitelendirilen ülkeler arasında ise ilk sırayı Mısır aldı.
“Dine Karşı Artan Sınırlamalar” başlıklı araştırmada 2008 ve 2009 yılları karşılaştırıldı. Türkiye’de çok küçük bir oranda iyileşme gözlemlendi. Araştırmada ülkeler “düşük” ve “çok yüksek” olarak nitelendirilirken 0 ila 10 arasında bir puanlama sistemi kullanıldı. Hükümetlerin din konusunda getirdiği sınırlandırmalar çerçevesindeki ölçüme göre, Türkiye 2008 yılında 6.4 puan aldı. 2009’da ise 6.3’e düştü. Dine karşı kamusal düşmanlık çerçevesindeki ölçüme göre Türkiye 2008’de 4.9, 2009 yılında 4.7 puan aldı.
Araştırma dünya çapında genel olarak dinle ilgili şiddetin ve istismarın derecesinin arttığını gösterdi.
Sadece üçte biri
Raporda, araştırma kapsamındaki yıllarda dünya nüfusunun sadece üçte birinin, dini hoşgörünün olduğu yerlerde yaşadığının ortaya çıktığı kaydedildi. Çin, Nijerya, Tayland, Vietnam ve İngiltere’de dini gruplara karşı kamusal düşmanlığın arttığı belirtilen raporda, Mısır ve Fransa’da hükümetin sınırlamalarının arttığına dikkat çekildi. İngiltere, Danimarka, Rusya, İsveç ve Bulgaristan’da dini gerilimin hızla artan Müslüman nüfus üzerinde odaklandığı belirtilen raporda, anti-Semitizm ile Yehova Şahitleri gibi azınlıklara karşı hoşnutsuzluğun arttığı kaydedildi.
Araştırma dünya nüfusunun üçte birinin dini inançlarını özgürce yaşayamadığını ortaya koydu.
http://www.haber7.com/haber/20110810/Pew-Dini-ozgurlukler-Turkiyede-kisitli.php

Yorumlar kapatıldı.